用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為何突然那麼多民生的負面消息???
go

為何突然那麼多民生的負面消息??? [複製鏈接]

小兒只有民生offer, 沒有其他選擇。原本有民生offer相當高興,希望三年後不用玩"升小面試"! 這幾天,看到民生k1已勸退?真的有點無形壓力。但我聽聞,其他幼稚園都有同樣勸退的情況。今時今日做家長的确很辛苦。。。。無言!

5    0    0    0

回覆:為何突然那麼多民生的負面消息???

你可以話樹大招風。 但就算唔多出名嘅學校都係會有機會咁。唔駛咁擔心,既然你小朋友得民生呢個offer,何不快快樂樂去準備?到時睇下小朋友讀得開唔開心先再算啦。

引用:小兒只有民生offer,+沒有其他選擇。原本有

原帖由 winghong1305 於 14-02-03 發表
小兒只有民生offer, 沒有其他選擇。原本有民生offer相當高興,希望三年後不用玩"升小面試"! 這幾天,看到民 ...
其他人的意見只作參考,你未讀過始終不會知名是否適當你小朋友。到時如果你係15%冇得升班先再轉其他學校都冇問題,或者你係85%的呢

雖然我本身無幫小朋友報民生, 唔係用家,
都對前排呢間學校既新聞無乜好感,
但同意只要自己既感受最真...
小朋友返學時既經歷先最能講出岩唔岩佢..
如你只係有呢個OFFER, 更應開開心心咁去面對,
千其不能先俾自己有負面情緒...
到真係唔岩/ 不幸係果15%才算罷

Just take those comments as reference and not all truth. Since your son has an offer, it shows the teachers believe in his suitability in the first place, be positive and believe your son can make it!

回覆:pandafood 的帖子

Agree!

雖然我都有d擔心, 不過我聽過睇過好多用家分享, 又有好多好評, 反而負面批評既全部都非用家,所以我仍然選擇相信用家。既然得到呢個機會, 咪比小朋友試下,  如果小朋友真係跟唔上太辛苦, 就算學校唔叫我轉校, 我自己都會同佢轉。

回覆:tenko 的帖子

親身感受先最實際,其他睇完當參考就算

我也是下學年K1生家長,由交表、面試到註冊,我親身感受的民生是所好正面的學校,我囝囝亦好喜愛民生!此外,我朋友圈中有幾個民生家長,他們對學校的評價也很高!所以不需要太擔心!共勉之

每間學校都有好與壞,接受其他人既意見,改善自己既缺點,不要盲目地踩某些學校,這才有進步

rgalc 發表於 14-2-3 22:04
有家長話係小學預留85%學位給民幼,民小學位比民幼少得多,所以實情只有約5成機會上民小,不是民幼有85%人 ...
正確來説,民小共有240個位,85%即是204個位給民幼。不過,今年K2 有360人,即有56.7%。而今年和來年K1也只有300人,所以應該是68%。

引用:Quote:rgalc+發表於+14-2-3+22:04+有家長話

rgalc 發表於 14-2-4 00:43
咁我估好多家長以為係有85%機會上民小.........
其實MS 網頁有清楚寫明: 民生書院小學預留了不少於百分之八十五的小一學額,優先取錄本校幼稚園學生。

我認為選擇了讀名校,就要接受呢個遊戲規則,如果孩子真的追不上,作為父母的就花更多的時間教導他們,但仍然時常考最尾的話,就算學校唔叫我孩子離開,可能我們也會自己選擇離開。
我總認為,人的生存需要有自信。如果孩子不快樂,沒有自信,將來如何生存。我如果他不是讀書的材料,有何必再迫他留在名校?

雖然呢間從來唔係我杯茶,我連交表都懶。但係既然樓主囝囝收到offer, 咁我都覺得不妨俾個機會個仔,能得到學校垂青,囝囝必定擁有該校目標學生嘅特質。讀落發現唔適合先再作打算囉,話唔定你個囝開心呢。

引用:我認為選擇了讀名校,就要接受呢個遊戲規則

原帖由 ashley330 於 14-02-04 發表
我認為選擇了讀名校,就要接受呢個遊戲規則,如果孩子真的追不上,作為父母的就花更多的時間教導他們,但仍 ...
Agree

其實那些所謂意見,看看便算,反正冇得証實,而講那些負面新聞的人士,某居心是什麼也無從得知,總之民生是好學校

我覺得「汰弱留強」用喺成年人嘅商業社會係無可厚非,但對幾歲大嘅小朋友,似乎殘忍咗D。

補充: 本人是假設呢D負面消息是真事而作出個人之感想,不喜勿插。

‹ 上一主題|下一主題