用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點幫小朋友温書?
go

點幫小朋友温書? [複製鏈接]

32    0    0    0

引用:新手請教!小學一年級,考試成績很差,有乜

原帖由 loveyoucherrie 於 14-01-12 發表
新手請教!小學一年級,考試成績很差,有乜方法可以幫助佢?已經去補習社,雖然默書成績可以,但考試兼顧唔 ...
你講什麼科,和有幾差;還有,你了解左平時上課情況各樣,詳細些講比jm知......
.....另外有沒有同補習傾過!找到根源,慢慢試下D方法,一定有岩嘅方法!

引用:新手請教!小學一年級,考試成績很差,有乜

回覆:loveyoucherrie 的帖子

平時的功課做得怎樣、上堂留不留心、平時明不明白老師教甚麼也有關係的!找出問題根源吧?

回覆:sschiu 的帖子

引用:Quote:原帖由+loveyoucherrie+於+14-01-12+

小一閱讀理解差是正常的, 買本練習得閒做下

回覆:點幫小朋友温書?

一定要看多圖書,還有教他做閱讀理解文章時,同時要圈詞語,d詞語多數是答題的答案

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-01-12+發表你講

原帖由 loveyoucherrie 於 14-01-12 發表
佢中文比較差,特別閱讀理解,佢見到咁多字,唔識做所以唔做,所以冇唒閱讀理解d分!激死我!

...
你要幫下佢。認多D字,做多D閱讀理解,睇图書是長遠的。有時要引導一下睇边一類中文图書。基本先提高興趣,什麼兒童有字,多字少字先陪讀,然後才引導,因為高年班的中文是儲蓄回來的;所以,你要立即行動了。

了解下間補習社用咩方法教佢,同補習老師傾下,如果覺得唔係幾OK就要快D轉地方喇

醒目開學勳章

loveyoucherrie 發表於 14-1-12 11:40
新手請教!小學一年級,考試成績很差,有乜方法可以幫助佢?已經去補習社,雖然默書成績可以,但考試兼顧唔 ...
是返功課班還是補習?

引用:Quote:loveyoucherrie+發表於+14-1-12+11:4

回覆:點幫小朋友温書?

有冇卷喺手?

你要留意吓份卷啲分數比例,有啲學校考得比較多課文,咁就要温熟課文,默熟啲詞語。 有啲學校,課文佔唔夠20%,咁就要多睇書,温得太多課文反而係浪費時間。

小朋友怕多字,先排除讀障,就係唔習慣閱讀,可以先陪讀,就買本淺淺哋嘅閱讀理解,陪佢讀同埋分析文章開始!小一好細,大把時間,加油!

回覆:YolandaTam 的帖子

回覆 loveyoucherrie 的帖子

個人意見,如果佢只是閱讀理解差,就真系惟有培養佢閱讀嘅興趣,相信喜歡閱讀的小朋友做閱讀理解唔會差得去邊。俾佢做多D依方面的練習。當然,最重要的是要引導佢喜歡上閱讀,尤其唔好對閱讀理解有抗拒或恐懼。多D鼓勵。
另外,考試前,你可以試下將之前嘅練習(考試範圍內的)再俾佢做一次,加深印象,你亦可以知道佢有邊D唔識可以再同佢溫一次。

回覆:kelly12345 的帖子

回覆 loveyoucherrie 的帖子

系呀,我系甘做,效果幾好。

網上訓練如階梯閱讀之類, 持續 every day 做一篇, 都有D幫助.

loveyoucherrie 發表於 14-1-12 20:36
佢中文比較差,特別閱讀理解,佢見到咁多字,唔識做所以唔做,所以冇唒閱讀理解d分!激死我!

...
原來又係閱讀理解累事。咁就無得急了。你可以好似房居政策咁, 有長短線的部署。

短線政策
好似有些JM講, 買一些練習陪佢做, 一日做一篇咁, 唔好多, 唔好做怕小朋友。希望教曉佢一啲答題技巧。

長線政策
都唔駛多講, 緊係陪佢睇多啲書。我囡囡就係用呢個策略。佢做閱讀理解時, 有啲字唔識(好正常)就會靠估。如是者,課文內容都估到8-9成。咁答題就大部份都會識答,只會有一些轉彎題目或問四字成語/詞語,佢又啱啱唔識時就會答錯。咁錯一兩題,我估你都會接受0既,係咪?
如果小朋友最初唔識好多字,咁你就真係要辛苦啲喇,要陪讀喇。如果唔係,剩係擲本書俾佢,佢又唔識睇,結果就只有:
1. 越來越對閱讀無興趣
2. 讀極唔識,越來越無信心
3. 只顧睇公仔,無睇字,但你又以為佢睇咗字,最後只有視藝科進步,因為公仔畫靚咗!

‹ 上一主題|下一主題