用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Longbeach Greenfield (am) vs SN (pm
go

Longbeach Greenfield (am) vs SN (pm [複製鏈接]

繼不斷收到的 reject/ waiting, 基本上只係得返呢2間選。

GF 就係依家讀緊PN, 可直升。
SN,已經寫左信睇睇轉唔轉到 am, 要5月先知。

其實so far GF, 都覺得幾好,其中最大的concern 係 '貴! 貴! 貴!', 其次就係佢的派位情況仲係未有好多reference , 如果真係主要係國際學校,就唔係好啱我地,咁又接唔接到傳統小學呢;跟住就係佢來年會勁expand, 會係好定壞呢,真係唔知。

所以想請教大家意見,先謝。

3    0    0    0

回覆 pig_mug 的帖子

我個女同你一樣, 不過因為我工人要暫時回家, 我又就生, 所以想暫時停學兩個月, 但校方要求繼續交學費, 我覺得太貴, 兩個月都12k, 所以唯有退學, 而我一心就讀SN啦!因為好似考P1 成績唔錯, 而且學費平D...^^

回覆:pig_mug 的帖子

請問SN 係邊間

其實都聽過好多人話greenfield好...但真係太貴...你話無得揀就話呢個都係唔錯o既choice...如果有得揀..sn又ok...點解唔試下..

回覆:littleashley 的帖子

嘩……白交2個月$,我都會退學呀,有學返都覺得貴啦。

至於SN學費,請問知唔知幾多 (包括埋其他費用),據知有d 學校的雜費好驚人,又咩手工材料費,又咩茶點費,生日會費,講真我係d懶人,如果負擔到,都希望學校攪掂哂,好似依家GF咁,咩都唔洗諗。

回覆:breadbb 的帖子

我係個懶人,又想一動不如一靜。$$方面,都想真正比較下。同埋再了解下SN 的優缺點。

回覆:bbdragon 的帖子

金巴倫

回覆 pig_mug 的帖子

GF 真係幾好, 我個女返學都好開心, 好唔捨得要佢退學>.<"
gf到k1-k3 學費同雜費係分開計, 所以係唔止6200/月, 而sn 好似今年都係below 4k 學費, 所以好難取捨, 不過我個case 唔同, 冇啦啦白比兩個月>.<"

引用:其實都聽過好多人話greenfield好...但真係

原帖由 breadbb 於 13-12-30 發表
其實都聽過好多人話greenfield好...但真係太貴...你話無得揀就話呢個都係唔錯o既choice...如果有得揀..sn又 ...
LB GF 硬件是不錯,作為曾經用家,價錢同埋佢哋的經驗是較遜色,小一入學亦未有歷史參考,英語環境同茶點是幾好!但其他配套同紀律訓練就要考慮吓!

回覆:CapricornO 的帖子

經驗來説:對comfort細B同吸引返學也有改善空間,返了兩個月都有同學換鞋時哭!
課堂上可能較自由,N班每日有功課,未有字寫,仲有每星期的閱讀報告。

我揀sn, 學費三千幾,雜費都可以接受,而且仲有派小一成績參考,無論考私小or 叩門都不錯。

回覆:igmp 的帖子

對 ' 對comfort細B同吸引返學也有改善空間' ~ 我自己就不是百分百同意,我個仔都算細仔(9月仔),so far,佢都好鍾意返學,即使不願起床,但聽到話'咁唔好返學了',佢就即時快手快脚左,而且,同其他媽媽傾談時,佢地d小朋友都好喜歡返學 (有d都係10月b 添)。

另外,令我心大心細的原因,就係其他媽媽so far 都覺得GF Ok,當然佢地都有報d神校,但好多都係抱住 '得咪得,冇咪原本呢間囉' 的心態。

我都認同上堂較自由,唔知 SN 的上堂情況係唔係好唔同呢?  我想改善下阿仔的紀律方面,因為佢唔怕我地,希望學校老師可以可以幫到下。

回覆:tenko 的帖子

可唔可以分享下SN 仲有咩雜費? Tks.

引用:Quote:igmp+發表於+13-12-31+23:25+LB+GF+

原帖由 CapricornO 於 14-01-02 發表
請問可唔可以講多少少。。。。"經驗是較遜色", "配套同紀律訓練就要考慮吓!"即係有咩問題? 同埋我 ...
Gf long beach K1開始返3.5 hours . 可以選擇(英普)或(英普粵)班。我小朋友是英普粵班,每日1.5 hours English , 1.5 hours PTH , 0.5 hour Cantonese . Maths concept 用英文教,現在K1上學期,普通話教緊韻母; phonics 是letter phonics revision (因為pn時已教),下學期開始教jolly phonics 。現在揸筆劃點點、連綫。每天都有功課,但只是一兩様,好簡單的。逢星期五會借一本圖書你返屋企親子閱讀,做book report 。學費連其他費用(雜費、茶點、書簿),平均每月$62XX,交11個月。

回覆:Longbeach Greenfield (am) vs SN (pm

冇錯。其實聽我小朋友講返,阿邊個邊個同學仔曳,俾老師罰企,所以,上堂唔係free到冇紀律的。

回覆:tam_bb 的帖子

我小朋友都近左學!但眼見好混亂!有啲小朋友哭很久,都好似冇人理。返學預早少少又唔比小朋友入去,只準門內門口位置等,各人,小朋友都冇耐性,想入去!

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

我意思是返學冇可能冇早,一定預鬆少少,但要小朋友等係門口,好奇怪的安排。

‹ 上一主題|下一主題