用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英, 九龍華仁 如何取捨呢?
go

華英, 九龍華仁 如何取捨呢? [複製鏈接]

各位家長,
唔計任何設施,華英, 九龍華仁 如何取捨呢? 能否分享各位的見解!

1    0    0    0

回覆:lalalam27 的帖子

可否簡單描述小朋友0既性格和特點?

好自動波先好WYKo咼~~英華成績應喺好過WYK。唔可以自1.英華,自2.WYK咩?

H2O100  你講緊華英定英華??  發表於 13-12-13 16:37

H2O100  你講緊華英定英華??
Oh sorry! Typo: 華英先啱!

回覆:Yanamami 的帖子

Comparing Wah Yan (Kowloon) and Wah Yan Hong Kong, WYHK has better academic achievements.  Why is that?

Does it mean that they have better intakes of students with better qualities or better teachers?  Or both? .... any other reasons?

回覆:spaceant 的帖子

sorry I may have posted in a wrong thread.... Can the moderator help me to move it to the thread talking about Wah Yan?

引用:sorry+I+may+have+posted+in+a+wrong+threa

原帖由 spaceant 於 13-12-13 發表
sorry I may have posted in a wrong thread.... Can the moderator help me to move it to the thread tal ...

spaceant 發表於 13-12-13 17:03
Comparing Wah Yan (Kowloon) and Wah Yan Hong Kong, WYHK has better academic achievements.  Why is th ...
部份原因是港華有直屬小學升上來的學生,成績有保證,不過近年九華校方是有決心在學術上加把勁,可預見成績會慢慢追上來。

引用:可否簡單描述小朋友0既性格和特點? +

原帖由 魚爸爸 於 13-12-13 發表
可否簡單描述小朋友0既性格和特點?
亞仔自發性極低,平時做事慢十拍,每日練完樂器做完少量學校功課就無乜時間淨,所以每次考試嗰個星期才會溫書,成績在英小屬band 1中。佢話想讀男校,所以九華係我杯茶,但……

Hea 過頭我擔心佢自發性會變得嚴重!谷過頭又驚佢應付唔嚟

引用:Quote:spaceant+發表於+13-12-13+17:03+Com

原帖由 joannespapa 於 13-12-13 發表
部份原因是港華有直屬小學升上來的學生,成績有保證,不過近年九華校方是有決心在學術上加把勁,可預見成績 ...
請問,從何得知九華近年加把勁谷學術,我可以在哪了解了解

引用:Quote:原帖由+joannespapa+於+13-12-13+發

原帖由 lalalam27 於 13-12-13 發表
請問,從何得知九華近年加把勁谷學術,我可以在哪了解了解
九華是我母校,早前有機會和兩校校監神父碰面,談了一下兩校近況。如想多知道九華第一手資料,可到中學交流區找九華家長談一下。

引用:Quote:原帖由+lalalam27+於+13-12-13+發表

原帖由 joannespapa 於 13-12-13 發表
九華是我母校,早前有機會和兩校校監神父碰面,談了一下兩校近況。如想多知道九華第一手資料,可到中學交流 ...
Thanks

自發性極低,平時做事慢十拍>>>九華不太適合你的小朋友
Discuz!

lalalam27 發表於 13-12-13 17:52
亞仔自發性極低,平時做事慢十拍,每日練完樂器做完少量學校功課就無乜時間淨,所以每次考試嗰個星期才會溫 ...

我仔同你仔一樣,在小學時都係要張大紅花轎抬起佢至肯做功課、
溫習!考試前夕都仲掛住玩同訓,基本上坐定定溫習的時間都唔知
有無一個鐘!我覺得佢係係度食老本,打天才波!

反而今年入左九華後,唔知係咪受同學的影響,自發性明顯強左。
以準備今次考試為例,積極程度判若兩人!

要留意若想有九華的面試機會,你仔的五年級第三學期和六年級第
一學期的全級名次不能超過二十。另外如果真係擔心自發性低的問
題,你就要選番d講求紀律,多測多考的學校,如銀禧。銀禧的第
一學期考試係在十月。

另外觀塘網在統一派位階段乙部係無得選九華,除非你轉網。不過
觀塘轉出去會有機會跌 band ,亦失去了直屬中學的保障,呢兩點
要留意。

ps:其實你仔好似出年至升小六。。。放鬆d啦;長期咁緊張好
辛苦架!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

H2O100 發表於 13-12-13 14:28
華英, 成績跨啦啦, 入u保証, 講真, 讀中學都係想搏腳入大學遮, 成績好仲可以揀醫科, 法律讀 ...
請問邊間小學多入華英?

回覆 奥脫福 的帖子

若想有九華的面試機會,你仔的五年級第三學期和六年級第一學期的全級名次不能超過二十[size=14.857142448425293px]-----> 這一點我不同意,要看學校!

birdmom 發表於 13-12-14 10:52
回覆 奥脫福 的帖子

若想有九華的面試機會,你仔的五年級第三學期和六年級第一學期的全級名次不能超過二十 ...

這當然是以我仔的學校為準,無記錯的話樓主的公子與小兒同校。

birdmom  如你兒與我兒同校,你應知道我校每年有很多人進九華,他們都超過20名!  發表於 13-12-14 13:32
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Apple_Orange_T 發表於 13-12-14 10:34
請問邊間小學多入華英?

我見都有幾多馬頭涌官小,黃埔宣小也有.
‹ 上一主題|下一主題