用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 富二代
go

富二代 [複製鏈接]

今日啊囡返屋企同我講學校有個女仔成日係同學面前曬命,話自己著好D好Fashion 既衫,又話班內面邊個最傻,,,之前仲大大聲係我囡面前話“你無資格係我面前講野”,"bitch"  勁寸!!!成曰係學校寸佢..大家有無遇見類似既case?會唔會同老師講?不過我囡話千祈唔好同老師講,可能驚比佢寸爆!
   0    0    0    0

我一定會同老師講!

speaking bad words to insult someone, you can ask your girl to report to your class teachers for reference and in case of any future physical asult.

回覆 20062001 的帖子

Just another form of bullying.  How old is your child and what is the school's policy on bullying?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Year.5

回覆:20062001 的帖子

Which school ?

20062001  唔方便開學校名,,費時比人話唱需間學校, (in hk island)  發表於 13-12-3 17:27

呢d廢物;投訴佢=教精佢;
使乜幫人教女?有時間攞佢做反面教材;教下自己小朋友;或者用黎過時過節招呼下親朋戚友。

readymama  i like your comments. straight to the point  發表於 13-12-3 23:33

其實是性格的問題,成年人都好多愛曬命,愛用言語,直接或間接侮辱其他人
我讚成點都要向學校投訴,但可能她只會收斂一排,難聽 d 講,係 "死性不改",以後可能仍然會繼續惡行
bully 愛取易不取難,旁邊有邊個就手,就 bully 邊個
因此最簡單就係避開佢,唔係話應命,唔係話要做懦夫,但有時選擇 "避" ,都是生存之道
全校全班咁多同學,唔一定要和她有咁多交流,小朋友要學如何選擇朋友,大家唔 arm 傾就少 d 接觸,咁就唔使聽佢 d 廢話
話明係廢話,唔需要介懷,由得佢講

回覆:富二代

其實牙擦擦鍾意認叻的小孩到處都有,如果佢只是講吓就由佢,因呢d人你唔啋佢就會覺得無癮,你越有反應(正反都好)佢就越得寸進尺,正中下懷。

可能佢係d家境富有,但家庭關係貧乏的小孩,所以在校想引人注意。

you should be glad having such kid in the class or the school bus so your girl now learns what is being ugly as a human being and not to become one. a very good 反面教師.

konimama    發表於 14-3-4 22:23

簽名被屏蔽

agree, a good 反面教材

好冇教養的小孩……可能被祖父母縱瓌

對付依D人, 最好係凹個麻包袋落佢個頭度, 推佢埋一二面, 抦佢!  就算唔係真做, 想起佢係麻包袋爬番出嚟, 口腫面腫個樣, 就已經夠開心啦.  又或者狂擦佢嘅鞋, 暗中搵佢著數.  再唔係就鼓勵佢變本家厲, 等佢只有仇人無朋友........... 想想下, 都開始懷疑自己係唔係有D心理變態.

misskwokwok    發表於 14-2-12 08:29
Jane1983  幾好笑   發表於 13-12-5 13:43
annie40  exact 暴力狂! Doesn't matter, I am the one always having the same violent plots in my mind too.  發表於 13-12-5 11:41

吾好理佢最好,無謂簁時間諗辦法對付佢地。

成人世界都有好多bully,認識的多數係受美國教育的長大。佢地係克人憎,但吾一定大奸大惡,吾接受咪吾理佢,吾值得為佢地花精神。

話自己著好D好Fashion 既衫,又話班內面邊個最傻,,,之前仲大大聲係我囡面前話“你無資格係我面前講野”,"bitch"  勁寸!
**** 简单讲句, 这位女孩子十分自卑, 亦没有自信!
**** Does she hurt your girl's feeling? If no, doesn't matter.  If yes, communicate those incidents to teachers for reference.
**** Her needs for help is more than your girl.  

nintendo  Her needs for help is more than your girl. <===== agree.  發表於 13-12-5 17:33

回覆 annie40 的帖子

My girl just said she feel humiliation, because her classmate shout"你無資企係我面前講野” very loud,and everybody in her class heard it. I told my girl that she should "盡量避開她”, when she shout at you just imagine that she is singing some stupid song!

我是这样教女儿的:

她是十分可怜啊!  也许她的父母就是这样讲话的, 也许家里有不如意事, 她妒嫉平常生活的同学, 她需要别人的注意, 却用上很愚蠢的方法. 你比她幸福多了, 爸妈是十分平实的人.

不要避開她,见着她应该'哈哈哈', 如果她对其他孩子无礼, 你一定要勇敢的站出来保护其他孩子, 保护别人需要先壮大自己, 如努力学习, 诚实待人, 有智慧有能力的才能站得稳去帮助其他人.

做到否是毫不重要, plant 一颗小种子, 就是将来的引路了.

孩子就是孩子, 几年后, 大家的孩子也会变. 影响不大的!

回覆 annie40 的帖子

她的生活很正常,家裡沒有不如意事,而她是家裡太富裕,家長給她太多錢,買太多名牌,被縱瓌,才會作出這種事。她在班裡面也有一兩個朋友,不過大多數是男孩。
‹ 上一主題|下一主題