用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教數學呈分試, 唔小心
go

請教數學呈分試, 唔小心 [複製鏈接]

我囡囡數學呈分試考得唔好, 佢做嗰D數學, 條條式都識例出嚟, 都啱, 但係佢全部都係錯喺D 加減乘除, 進位, 退位, 全都係錯喺呢D唔小心嘅嘢度, 我有比練習佢, 但都係咁, 有冇家長嘅小朋友都係咁, 錯喺呢D咁唔底嘅嘢度呀?, 有冇咩改善方法可以教吓呢 ?
   3    0    0    0

我囝當年都係咁!! 由9X分跌至7X, 又由7X彈回9X分.
唔小心有很多原因.  不是操卷可解決.
其實, 你囡囡點睇不小心問題??

回復 ada_pmlo 的帖子

有時間, 就 口頭 問佢 多 d 心算 題目, + - x /  啦, 阿sir 講, 第一頁系送分的, 唔可以失分

黃巴士 發表於 13-11-13 16:55
我囝當年都係咁!! 由9X分跌至7X, 又由7X彈回9X分.
唔小心有很多原因.  不是操卷可解決.
其實, 你囡囡點睇 ...

佢咪答一句, "因為唔小心, 咪錯攞, 我都唔知點先可以小心D架", 但係我同佢講, 真係好唔抵架嘛, 又唔係唔識!

係緊張抑或是考試態度問題!!!:;pppp:
有否圈出重要字眼?? 草稿列算是否清楚?? 有否對卷??

黃巴士 發表於 13-11-13 17:00
係緊張抑或是態度問題!!!

我覺得唔係緊張, 因為我會同佢對功課, 咁佢做功課同練習時, 都已經係有呢個問題存在!

黃巴士 發表於 13-11-13 17:00
係緊張抑或是考試態度問題!!!
有否圈出重要字眼?? 草稿列算是否清楚?? 有否對卷??

佢係算草紙已經計錯呢D嘢! 佢做得晒分巻已經好好, 所以冇時間對巻!

功課反映考試.  平時要她自己核對錯的地方, 再改正.  考試前, 要佢講出自己通常錯在什麼地方上?? 如運算錯, 是否對位列行不清, 進位數是否點到唔清唔楚???
如果唔係緊張, 就係輕視所識的題目.

janetlam74  my son =>輕視所識的題目,無氣候!!!  發表於 13-11-13 17:12

黃巴士 發表於 13-11-13 17:07
功課反映考試.  平時要她自己核對錯的地方, 再改正.  考試前, 要佢講出自己通常錯在什麼地方上?? 如運算錯, ...

可能係, 因為我對完叫佢改功課時, 佢都會會計多次, 但係都係發現唔到錯喺邊!

ada_pmlo 發表於 13-11-13 17:04
佢係算草紙已經計錯呢D嘢! 佢做得晒分巻已經好好, 所以冇時間對巻!

會否做緊第1題, 可能心想仲有好多題未做而心情亂了.  
1題做得耐了少少, 擔心另1題又係咁??

運算計錯 ~~ 是否唔夠專注, 唔夠專注, 是否唔夠瞓???  了解吓囡個心情為何咁混亂???

ada_pmlo 發表於 13-11-13 16:52
我囡囡數學呈分試考得唔好, 佢做嗰D數學, 條條式都識例出嚟, 都啱, 但係佢全部都係錯喺D 加減乘除, 進位,  ...
通常係因為你個聰明囡囡覺得d數學淺,唔在意居多。唯有你要經常提點佢,多d留意佢d功課,到佢習慣左就得。

我自己果個都係咁,好彩我發現得早。你咁遲先發現?應該由初小都會有這些情形發生。
:verycold: :verycold: :verycold:

ada_pmlo 發表於 13-11-13 17:11
可能係, 因為我對完叫佢改功課時, 佢都會會計多次, 但係都係發現唔到錯喺邊! ...

每次叫佢自己搵錯處, 睇清楚錯咩??叫佢自己講出錯咩?? 去改正.  平時, 就算見到佢做啱, 都要佢DOUBLE CHECK答案, MAKE SURE ANS是全對.  
有時, 是性格欠耐性有關.  
如果是識, 就重點溫, 不要太操卷(适量便可)而令她生厭數式.

今期數學是考"小數", 所以你小朋友唔係唔小心, 係"唔識", "唔明".  所以一開始時, 你要具體些解釋比好聽, 小數 + - x 除 既 概念先, 佢地先明白點解些小數點, 放在邊. 而且可以估答案, 那個小數位, 就唔會差好遠!

ohnono 發表於 13-11-13 17:16
通常係因為你個聰明囡囡覺得d數學淺,唔在意居多。唯有你要經常提點佢,多d留意佢d功課,到佢習慣左就得。
...

其實係發覺呢年幾個情況越嚟越嚴重!

moniquechoy 發表於 13-11-13 17:28
今期數學是考"小數", 所以你小朋友唔係唔小心, 係"唔識", "唔明".  所以一開始時, 你要具體些解釋比好聽,  ...

佢錯嗰d唔係關小數位事, 係真係唔小心, 即明明好簡單, 30-16 = 14, 但係佢會計咗 24, 7x8 = 56, 佢又會寫咗63, 呢d嘢!

黃巴士 發表於 13-11-13 17:19
每次叫佢自己搵錯處, 睇清楚錯咩??叫佢自己講出錯咩?? 去改正.  平時, 就算見到佢做啱, 都要佢DOUBLE CHEC ...

同意, 可能係再加上佢唔專心, 所以唔小心!

如果是這樣, 好多小朋友都會犯的唔小心錯.  我個女都會. 右邊計對了, 左邊都抄錯答案!  我對付佢的方法就是, 我想說, 你懂的科目, 就溫少d, 做少些練習, 唔識的, 就要做多些, 那每個練習都給一個指標, 如10題, 不可錯多個2題, 如果多過, 就要做多個練習. 佢自然錯少d!

香香 發表於 13-11-13 17:33
點樣可以攺善這些大意問題呢? 我小朋友小五可以攺嗎?
有時唔係熟唔熟和識唔識的問題,因為佢地好喜歡用心算,有時可以跳左d步驟,但一跳步驟就有危險,真係會計計下計錯。我自己的方法係堅持佢每一個步驟寫得好清楚,逐個步驟計,這個係減少無謂的錯。有時加真係會計左減,因為佢地貪快,又唔喜歡寫低每一個步驟。要逐步逐步改善,留意多d小朋友的功課。

Babe07  Agree! this method is work coz my daughter had same problem b4  發表於 13-11-19 14:29
moniquechoy  me too! 叫佢一定要有直式在數草紙上, 唔係再做過!  發表於 13-11-13 18:09
黃巴士  AGREED!!  發表於 13-11-13 18:01
:verycold: :verycold: :verycold:

moniquechoy 發表於 13-11-13 17:52
如果是這樣, 好多小朋友都會犯的唔小心錯.  我個女都會. 右邊計對了, 左邊都抄錯答案!  我對付佢的方法就是 ...

多謝你嘅意見, 等我都睇吓會唔會好D先!
‹ 上一主題|下一主題