用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一分班一問
go

中一分班一問 [複製鏈接]

阿囡中學編班結果,1A, 1B 各有37人,但係C,D,E 班,每班只有27人,咁既編班,有冇人知點解?
   0    0    0    0

咁應該係A.B班精英班,C.D.E普通班,精英班係学生人數多點!

係呀!精英班係多人D架

dianali76 發表於 13-8-12 15:50
咁應該係A.B班精英班,C.D.E普通班,精英班係学生人數多點!
咁快分精英班?用乜嘢來做標準?話哂每間小學程度不一!

kitbebe  HKAT  發表於 13-8-13 16:20

引用:Quote:dianali76+發表於+13-8-12+15:50+咁

原帖由 carmenlee2202 於 13-08-13 發表
咁快分精英班?用乜嘢來做標準?話哂每間小學程度不一!
七月有考分班試嘛…

精英班的學生能力可以應付,咁唔係可以多d人。

carmenlee2202    發表於 13-8-13 23:15

其實而家好多學校都係咁,我個仔小學已經係,精英班43人,普通班35人,特别班15人。攪到我都唔明而家d學校太標簽啦!

carmenlee2202  噢!明白哂!不過真係太標籤了。  發表於 13-8-14 19:47

ww292 發表於 13-8-14 19:02
其實而家好多學校都係咁,我個仔小學已經係,精英班43人,普通班35人,特别班15人。攪到我都唔明而家d學校 ...
特别班15人, 應該係補底班, 唔係遺棄班.

其實學校都很特別照顧這一班,用主任級的老師教,例如教數學,可以令每個學生明白,不過都係果句,太標籤,會令小朋友唔開心。

其實學校都很特別照顧這一班,用主任級的老師教,例如教數學,可以令每個學生明白,不過都係果句,太標籤,會令小朋友唔開心。

我想每件事都要有界定定位,才可幫助解決。先撇下標籤問題,正面些看,如真是須补底,便可因應不足去改善,為何自己先介懷?如自評精英班已是高人一等,未免太膚淺。

黃金屋    發表於 13-12-2 22:49

回復 黃巴士 的帖子

講得好!為小孩好,他確有学习需要!人数少D,照顧又好D!作為家長,应教導孩子不要太介意同学仔点睇,
欣賞学校放了資源補底,如何配合,調整孩子的心理!
我知道有D学校,補底班的学生成績有進步,
升班会到普通班!
以此鼓勵小孩学习,他們会有鬥心!加油!

黃金屋  同意,起碼讓學生們知道,仲有人重視及幫助  發表於 13-12-2 22:51
黃巴士  欣賞学校放了資源補底,如何配合,調整孩子的心理!--- 最近社會間真的要多些亙信亙諒.  發表於 13-8-15 14:02
like_travel    發表於 13-8-15 12:14

醒目開學勳章

引用:我想每件事都要有界定定位,才可幫助解決。

原帖由 黃巴士 於 13-08-15 發表
我想每件事都要有界定定位,才可幫助解決。先撇下標籤問題,正面些看,如真是須补底,便可因應不足去改善, ...
啊,我女學校好怪,無精英班,但主科3科會在中一至中三時,分6班上堂,中一分英,中二分數,中三分中,我女甘多年,除左數是在第二班之外,英同中都是在尾二定中間果班,有無補底作用,我就真係不知

我自己覺得,甘樣分班教,好過用精英班去分,識人科科都好叻,除左中文,一樣入左精英班,邊科弱,補邊科底還好,將目標集中

黃巴士  如果咩方法幫到小朋友而又唔令佢地HARD FEELING, 我都會相信老師.  發表於 13-8-15 13:59

回覆:中一分班一問

其實唔需要太介懷既。

我囡學校未出分班結果,但我已經同佢傾左輔導左佢先。我話假如入唔到精英班唔需要失望,第一年升中好多野要適應,係普通班亦有普通班既好處,無咁大壓力之餘,係中一呢年努力,中二還有機會入精英班啊!

其實好多野在乎你點睇點去面對,樂觀d唔好覺得自己被標籤就得。

以我所知樓主小朋友應該入左band 1A學校,入得去個個都係叻仔叻女,讀邊班都係叻人,唔駛唔開心啦。笑番啦。

carmenlee2202  Thank you! 已經同阿女講咗,仲有六年時間,邊個係精英,到時先至知!  發表於 13-8-15 18:21

回覆:YuYuMother 的帖子

我未知分咩班前, 都問阿女, 如入不到精英班點好, 阿女話唔緊要的, 響S1時追上, 希望S2時可入返, 最緊要係小朋友自己有心追上, 咩班都唔係問題的。

[

vincher 發表於 13-8-15 09:16
回復 黃巴士 的帖子

講得好!為小孩好,他確有学习需要!人数少D,照顧又好D!作為家長,应教導孩子不要太 ...

黃巴士都講中我心中所想嘅, 我都認為, 最重要係"需要", 難得學校肯特別照顧有學習差異小朋友, 我真係覺得好好; 至於精英班, 好多學校都有, 仲係特別大班, 相信係認為佢地能力較高, 唔洗太多嘅照顧, 同可教深少少而已, 如果夾硬將唔同程度同學編埋一齊, 其實老師辛苦, 同學都辛苦呀!

昨天家長日,學校解釋,1C 係中文補底班,1D 係英文,1E係數。阿囡中文底差,明白哂!

分班試後,阿仔無使上暑期班。聽學長講自行收生嗰的分去精英班,其餘按成績分班。精英唔精英唔緊要,最主要係小朋友學唔學到野。

其實剛上中學,要適應的東西太多了,入不到精英班都不要緊,最重要還是自己好好努力。況且入得BAND 1A的中學,中學本身都不是想只有一至兩班學生可以上大學或繼續進修,而是希望學生在完成中學學業後可以繼續學習,繼續努力向上,找到屬於自己的路。家長在小孩這個人生另一重要的里程站前,就要好好作為他/她的良朋,幫助其渡過這個過渡期,今次入不到不打緊,最重要真的是懷著一顆鬥心,繼續努力,這場是一場人生馬拉松,仍然可以有勝過以前的自己!
‹ 上一主題|下一主題