用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教維多利亞K2/K3家長
go

請教維多利亞K2/K3家長 [複製鏈接]

本人小朋友會升維記K1。想請教你哋維幼學生考直資會較難嗎?聞說這幾年學校已加深課程方便接小一,是真的嗎?我不會打算升維小因為太遠屋企,但很喜歡維記的理念和活動教學,所以希望課程不會和其他幼稚園差太遠影響考小學。

另外,你哋有需要額外補中英數嗎?我不是一個谷的媽媽,如程度拍得住其他幼稚園我不鼓勵長期進補。只是過份淺的話會先考慮加強。

多謝指教!

12    0    0    0

回覆:請教維多利亞K2/K3家長

push

回覆:mamaishere 的帖子

Depends on which Victoria campus

維記近年係深左,不過而家好多間都越來越深,所以好難講,因為真係年年吾同。

我覺得如果屋企比到時間小朋友,學術吾需要出去補,買中文copybook和數學練習在家做就夠。

至於考私立直資,應該吾會差過其他名幼,因為維記培養自信和presentation係幾好,小朋友真心喜愛學習,有熱情,但去到叩門考卷,吾自己加操寫字,小朋友可能會吾夠競爭力。

回覆:OrionStar 的帖子

Thanks for your reply! 唔同campus真係有很大分別?我係HMT campus,係屬於...淺?難?

引用:維記近年係深左,不過而家好多間都越來越深

原帖由 Jane1983 於 13-08-01 發表
維記近年係深左,不過而家好多間都越來越深,所以好難講,因為真係年年吾同。

我覺得如果屋企比到時間小朋 ...
多謝你詳細嘅分析呀!

請問你小朋友今年係咪K3? 其實我係比較想小朋友喺幼兒期黃金期學好語言,訓練presentation skills同research skills,可以一生受用。太谷學術唔係我杯茶(因為我知道自己受不了每日同其他家長同學鬥高分鬥多ECA)。我亦唔係追求神校,最理想係入CKY, TSL之類注重多元發展嘅小學。請問多句,知唔知維幼嘅課程係咪同SC差唔多,都係注重表達能力&兩文三語㗎?

我小朋友今年升k3,維記系接近sc多過kv,3班主任制language exposure是好理想。如果家長陪到小朋友看書,加埋學校,小朋友的語言能力可以好好。

至于鬥高分鬥eca,看你與什麽家長為伍了。維記有好多虎媽,亦有吾少穩入名小的,也有忙到癫的隱型父母。

我仔4年前維記畢業,我可以話你知如果上傳統名校真係唔夠人嚟,人地kinder已經要默好深嘅字,知道咩係考試默書,但如果課程加深咗應該無咁怕,不過始終揸起枝筆唔夠出面fight,講就絶對無問題,佢地confident 好高,唔怕醜(我仔就係,其他唔知)

抄寫操練 在家可以 練習 嗎?

豬仔軒 發表於 13-8-2 23:54
我仔4年前維記畢業,我可以話你知如果上傳統名校真係唔夠人嚟,人地kinder已經要默好深嘅字,知道咩係考試 ...
很多謝你的回覆! 你的小朋友而家已經小四了, 請教一下佢適應傳統小學還可以嗎?

有朋友囡囡都係維幼畢業生今年讀完小一升小二, 傳統名女校, 頭半年讀到嗌救命因為佢唔習慣要坐咁耐做功課, 晚晚搞到12點幾1點先做得完, 父母小朋友都差d頂唔順日日咁樣搏鬥, 又因為功課而令親子關係變差~ 後來下學期就開始上軌道, 開始適應新生活模式, 成績變番中上。朋友話一開始雖然調較得好辛苦, 但後來適應後小朋友既維幼特色開始有用武之地 - 好奇, 主動, 表達能力, 自信心.... 令成件事都有正面幫助, 老師亦讚賞佢處事靈活, 愛發問(一唔明就自己問老師), 做事有"勁"...

其實我就只係怕小朋友連考小學叩門做卷也坐不定, 又或是揸筆寫字(尤其是中文字)會真係寫不出來。所以想知道自己要加強邊方面去配合..

Like this topic as my girl is studying pn n we have similar worries. Can u also post this topic on primary school section as well? Sorry dunno how to do it. I don't want Vic to be another "谷" kg but hopefully the gap is manageable in case we don't study VSA but other schools...

回復 ritachan2012 的帖子

I have already posted it in the Primary School section. Hopefully more experienced parents can give us some advice!
Same as you, I don't want Victoria to follow what other "pushy" schools do, but at least the academic standard can be above average. It is difficult to get an offer from Victoria PN/K1, and provided that the tuition is relatively high compared with other KGs, truly wish that we have made a right choice!

引用:Quote:豬仔軒+發表於+13-8-2+23:54+我仔4年

原帖由 mamaishere 於 13-08-03 發表
很多謝你的回覆! 你的小朋友而家已經小四了, 請教一下佢適應傳統小學還可以嗎?

有朋友囡囡都係維幼畢業生 ...
oh my god homework till 12 midnight for a six year old?!?!

perhaps the problem is with the private school and not the girls ability.  Did the parents compare with other students how much time their kids spent on homework?

My niece is going onto P2 at Marymount and her mother says only 3 pieces of homework each day.  And the kid was from Woodlands kindergarten so her Chinese was not good to begin with but matched up after a year.

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-08-03+發表

原帖由 picture 於 13-08-03 發表
oh my god homework till 12 midnight for a six year old?!?!

perhaps the problem is with the private  ...
I meant to say the problem lies with the Primary school having too much homework instead

yes, as I know it's a famous subsidy school in Central district, the amount of homework each day is scary. She was like dropping from heaven to hell..

回復 picture 的帖子

可以的,我等小朋友手有力,k2後期先在家練寫字,短短時間已經寫到幾深的字。

回覆:OrionStar 的帖子

可以講多啲嗎?係咪有啲 campus 特別淺?SH好嗎?

引用:抄寫操練+在家可以+練習+嗎? +

原帖由 picture 於 13-08-03 發表
抄寫操練 在家可以 練習 嗎?
佢肯的話當然可以啦

引用:Quote:豬仔軒+發表於+13-8-2+23:54+我仔4年

原帖由 mamaishere 於 13-08-03 發表

有朋友囡囡都係維幼畢業生 ...
我仔適應能力算高,都無大問題,只係我校功課量出名多同深,小一平均日日5,6樣,weedend多數過10,但只要佢肯做都無問題,不過好快就適應到。開頭真係要佢坐定半個鐘上堂係幾難,但係又好快習慣,係我仔好大問題坐唔定又搞人成日收電話,始終名校紀律好重要。到宜家咁大都仲係要佢坐幾粒中做晒所以功課都仲有難度,依然玩字行頭,做一樣要停俾佢休息下,成績會好參痴,肯讀當然成績好,唔肯讀好似我仔咁就唔多好,升到班已經心滿意足,不過我覺得維記出嘅細路係smart d唔係書蟲樣,開心嘅讀書環境對咁細個小朋友好重要,就算宜家落後咗我都無悔,因為佢喺維記玩得好開心。

‹ 上一主題|下一主題