用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 留級/轉校... 點好?
go

留級/轉校... 點好? [複製鏈接]

小女現在4年級, 由小一開始一直都係'孟車邊' 咁升班...

對上一次英文科不及格, 老師同家長講, "她成績一直都係麻麻, 咁好難升班,勉強升上去她也未必讀得開心. 就算原校升中她都可能追唔上... 會唔會這裏(學校)不適合她? 會否考慮搵間適合她的學校較好呢?"

她不算勤力,反而越大就越想逃避, 有時默書都側側膊話無默書避免唔溫書...
我之前試過搵補習, 出去報D好嚴的老師教的class 俾佢上,佢俾人留堂留到足半日都係慢到老師頂佢唔順...

呢段時間我都不停提醒/兇佢,勸佢盡力做好自己...否則自己承擔後果: 一係留班,一係要轉校,如果兩樣都唔想就要自己付出努力. 但現在臨近大考了,她都係的唔起心肝,我真係唔知仲可以做D咩...
在香港地,係咪真係好難愉快學習呢? 我做家長就仔女讀書問題都好大壓力.

請各位俾D意見我, 謝.

0    0    0    0

有回覆, 但睇唔到...

喺呀, 都唔知點解, bk server 有臣臣地

你女兒知道自己點讀都唔夠同學叻, 年年考尾幾, 自信心跌到"0"。
可以的話, 趁小四搵間程度與佢相若, 等佢有番自信心,咁就事半功倍。
你女用"嚇"這方法已唔 work la!
請問囡囡在那區小學就讀?

pooh仔 發表於 13-6-6 11:44
你女兒知道自己點讀都唔夠同學叻, 年年考尾幾, 自信心跌到"0"。
可以的話, 趁小四搵間程度與佢相若, 等 ...

終於睇到la...
先多謝你的意見.

你都認為轉校會對佢有幫助??  我都有諗過, 如果係對佢好就趁早,但我頭痛,對轉校毫無頭緒...

她接近青春期,而家口吻都反叛,真係唔受嚇,凶佢佢仲博番你. 同她傾偈,問親她點解就話"我鐘意囉 / 你尤我啦" 得嗰9歲咋...

學校在TKO

回覆:chityumama 的帖子

學校有冇社工可代你深入瞭解佢多啲, 佢自我形象低就有這種態度喇。
你要趁這期間儘快打聽住所附近學校,逐間試插, 又或轉校重讀p4.

你囡囡會否有其他強項, 如:運動, 音樂, 繪畫等, 都幫到佢轉去其他學校喎。

sorry ar, tko 小學我不太認識佢哋程度, 所以唔可以比到進一步意見給你。

引用:+本帖最後由+chityumama+於+13-6-6+11:54+

原帖由 chityumama 於 13-06-06 發表
which school? TKOCPS, WWS, SK?

回復 PandaVV 的帖子

直資學校, 不方便公開, 怕太敏感

引用:回復+PandaVV+的帖子 直資學校,+不方便公

回復 PandaVV 的帖子

直資學校, 不方便公開, 怕太敏感
Noted. ask your kid whether she want go to another school, if yes, let her choose and take the responsability. You give her a choose and let her make decision

引用:+本帖最後由+chityumama+於+13-6-6+11:54+

啟思

回復 chityumama 的帖子

其實佢都九歲, 大個女. 不是再由媽媽做決定, 應該掉轉問下佢,

1.  我怎樣能夠幫你, 因為現時狀況不太樂觀 ?   (嘗試引道她答想轉校 ? 留班 ??...or )

2.  如果又唔轉校, 又唔想留班, 怎樣可以幫你將成績提升至合格水平, 繼續升班 ?  (切勿太過進取, 要考前十名等.....)

3. 如做得到, 你想要咩獎勵 ?  做唔到, 又有咩罰 ?

4.  大家一齊計劃, 以聆聽為主.  不要樣樣否定佢  ( 咁做實唔得啦....)

再諗諗佢有咩優點, 嘗試放大優點, 用以提升自信心...

pooh仔 發表於 13-6-6 12:54
學校有冇社工可代你深入瞭解佢多啲, 佢自我形象低就有這種態度喇。
你要趁這期間儘快打聽住所附近學校,逐 ...

是有學樂器的. 強項... 無乜特別強.

我都開始上網留意有咩學校可考慮, 但本身在港島長大,九龍東學校不熟識, 都唔知點揀

do-re-me 發表於 13-6-6 14:47
啟思

你意思係.....

佢唔温書!!!態度不改!!考得唔好,佢負責番!!又佢留班!!!睇吓有冇轉機!!!

PandaVV 發表於 13-6-6 14:29
Noted. ask your kid whether she want go to another school, if yes, let her choose and take the respo ...

她就係答唔想留級, 唔想轉校...
我都分析了給她知道, 兩樣都唔想就要靠她自己努力

mandyk105 發表於 13-6-6 15:10

其實佢都九歲, 大個女. 不是再由媽媽做決定, 應該掉轉問下佢,

謝謝你的意見.
我返去會試吓你的方法, 我諗我要再比多D 耐性

其實我一真都希望小朋友享受學習階段, 不希望給太多的壓力放在學業上, 但奈何... 要生存,就要適應

是否學校程度太深,她的平圴分幾多分? 如學校程度太深,不妨簡一些程度較淺的學校,在TKO,程度較淺的學校有彿教志蓮浄寺小學,田家炳小學等. 在程度較淺的學校就讀,小朋友可較有信心學習.

囝囝mama 發表於 13-6-6 15:24

佢唔温書!!!態度不改!!考得唔好,佢負責番!!又佢留班!!!睇吓有冇轉機!!! ...

我都有諗過豁出去, 放手由她... 只是擔心她自尊心問題

aa06 發表於 13-6-6 15:42

是否學校程度太深,她的平圴分幾多分? 如學校程度太深,不妨簡一些程度較淺的學校,在TKO,程度較淺的學校有彿教志蓮浄寺小學,田家炳小學等. 在程度較淺的學校就讀,小朋友可較有信心學習.

我都同意你所講,如果轉就要揀程度淺D 的.

但我寧考慮揀返黃大仙至九龍東一帶,近屋企.

理性黎講, 我覺得留班好D, 我suppose學校老師都願意幫佢, 所以留在原校, 老師較清楚她的問題, 可以有效D幫到佢。而且, 你話學校本身有中學, 一般科科合格都應該可以直上中學, 咁好過出左去其他津校, 到5, 6年級時你又要再煩佢成績唔夠好, 派唔到好D既中學。第三, 而加係成績唔好而想插班, 我估都唔係咁易搵到學校肯收。

但感情上, 見個個同學升班, 自己留班, 小朋友心理上一定唔好過。

4年班都大個女了, 你逐點同佢分析, 最重要睇佢自己意願。

加油!
‹ 上一主題|下一主題