用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 終於去了中大做了IQ Test
go

終於去了中大做了IQ Test [複製鏈接]

等了差不多2個月, 今天終於在中大做了IQ TEST.  CP講話佢做得好快, 全程好乖, 但真係口水多過茶, 結果係130+, 詳細報告會於4-6星期寄出. 四個範疇佢都好平均, 當初決定做這個test 是希望知道佢有邊方面比較弱, 希望可以幫到佢, 但現在得出的結果係平均, 所以都唔知應該做乜好, 請問有無經驗的媽媽可以提點一下, 你們做完test 後, 往後應該點做呢?
   16    0    2    0

boyboy2006 發表於 13-5-4 16:14
等了差不多2個月, 今天終於在中大做了IQ TEST.  CP講話佢做得好快, 全程好乖, 但真係口水多過茶, 結果係130 ...
小朋友多大?有否某方面突出呢?

回覆:boyboy2006 的帖子

從你的login name估計你的小朋友6、7歲。過了暑假後可留意中大的資優課程,for小三或以上的孩子。另外香港資優學院也有課程for小學生,但要學校推荐。
科大有數學課程,還有EYPG on line課程。
當然也可什麼也不用著急,先看清孩子的性格和性情再作打算。

回覆:終於去了中大做了IQ Test

小朋友6歳7個月,因為平時上常不太專注,而且太喜歡傾計,所以原本打算看看他有什麼強弱項希望可以幫到佢,CP話佢做Test 速度好快,有時就是因為太快有很多地方太不小心而失分,四個範疇都很平均,沒有一個特別偏高,所以現在我都吾知應該點幫佢。所以希望有經驗的家長可以提點。謝謝大家!

回覆:Anniemun 的帖子

Thanks Anniemun, 佢四個範疇都好平均

回覆:Radiomama 的帖子

Thanks Radiomama, 佢的性格好熱情,好鍾意與人相處,超貪玩,CP話佢係開心果,鍾意自由自在的人,佢對自己無乜要求,平時做事情交了功課就算的人

boyboy2006 發表於 13-5-5 02:08
Thanks Radiomama, 佢的性格好熱情,好鍾意與人相處,超貪玩,CP話佢係開心果,鍾意自由自在的人,佢對自己 ...
點樣可以做test?收費多少?thx!

回覆:浩霆豬豬 的帖子

打電話去Book 就可以了,如果選平日會快些。$5000大元加詳細報告,電話39431073

幾好喎, 平均資優幾好教

回覆:shareholder 的帖子

Thank you ! 佢好貪玩,對自己沒有要求,佢係九型人格典型7號仔。佢都有情緒問題,不過我相信每一個人都會有情緒。現在只希望努力教好佢,可以的話希望佢對自己會有期望啦

對自己無要求, 咁好易流於頹廢, 咁你就要將一D基本合理的期望話俾佢聽, 例如:中英數要拿70 分以上, 等佢有個目標跟住做

回覆:shareholder 的帖子

Thanks shareholder, 這正正是我煩惱的事情,我覺得佢做事情吾夠用心,得過且過咁,成績屬中上,但就是怕他長大後也是這樣子。培育小孩已不是一件易事,培育資優兒更加勞心勞力。所以希望大家可以分享多些經驗。

我都想個仔係資優, 但而家佢才一個月大, 都唔知係唔係

醒目開學勳章 王國長老

boyboy2006 發表於 13-5-9 13:17
打電話去Book 就可以了,如果選平日會快些。$5000大元加詳細報告,電話39431073
  ...
依家分左臨床心理學家同教授價, 以前得一個價錢, 可能係多人做掛.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

請問兩者有什麼分別,及各是什麼價錢?

回復 boyboy2006 的帖子

請問係邊位心理學家幫妳仔仔做呀? 我仔仔係 Dr. Maggie Wong 幫佢做架
!

回覆:HLE2005 的帖子

同你一樣呀,都係Dr Wong

我知道兒子是資優後,替他報了一些給資優兒的課程,有兩個目的,一.是讓他接觸其他資優兒,二.是看看能否推動他的學習興趣更上一層樓。另外,是按他的興趣,買了幾本工具書給他。他喜歡科學,所以我訂了科學雜誌給他。另外按他興趣安排他多做運動,平衡一下。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

謝謝 lillymarie 的分享,小兒學習動機暫不大,所以亦都係我最頭痛的地方!

引用:謝謝+lillymarie+的分享,小兒學習動機暫不

原帖由 boyboy2006 於 13-05-10 發表
謝謝 lillymarie 的分享,小兒學習動機暫不大,所以亦都係我最頭痛的地方!

...
想幫佢報EYPG課程,看看有沒有改善。

‹ 上一主題|下一主題