用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有無人放棄
go

維記有無人放棄 [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

回覆:維記有無人放棄

5月16號第二次註册 deadline, 應該6月會開始 call waiting, 樓主你而家讀邊間?

回覆:kittyland06 的帖子

香港靈量堂k1 pm call waiting 收左。其實都好開心,但如果係維記更好,起碼語文水平有保証。 其實須然好多人評維記無以往咁吸引,但感覺上最終好多人要維記而放其它學校學位。kittyland06 您小朋友決定維記啦? 那間分校?

如果係九龍區大年K1大把位,D人去st cat(扣左PN直升下年K1有多約500個位),KV,半龍,全龍。。。有D家長開始要面對現實放棄happy school。。有D就覺得如果K2先發現唔掂轉唔到校就出去谷。。。其實間間K1都唔會相差好遠,K2先黎料,到時有親身比較就知。。

係呀,會讀海峰園。因為我一直冇諗過谷小朋友,又剩係得鴨脷洲啓思同北角衛理堂收,維記叫比較近同有校車,所以會揀維記。

回覆:ngngachun 的帖子

放棄了

回覆:kittyland06 的帖子

如果我係您都會選維記,其它唔係唔好,不過語文由其是英文教育上維記真的有它的優勢

回覆:artinie 的帖子

可否講講那間分校及最後選了那間,?

回覆:ngngachun 的帖子

海怡。因為黎緊九月所有維記PN 行trilingual ,無再分開雙語班,英文時間自會分薄左,番三個鐘英文時間最多得一粒鐘。眼見姪仔讀好有名的國際幼稚園最終大把國際小學收,但好的直資又考不上,揀了弘立。我不會行國際小學,最後決定揀RHS,唯有額外上英文course .

放棄了x2

回覆:yzxz 的帖子

為何放棄,?

回復 yzxz 的帖子

may I know which school you have chosen finally?

yanip001 發表於 13-5-7 13:48
回復 yzxz 的帖子

may I know which school you have chosen finally?
either rightmind or LH

引用:海怡。因為黎緊九月所有維記PN+行trilingua

原帖由 artinie 於 13-05-06 發表
海怡。因為黎緊九月所有維記PN 行trilingual ,無再分開雙語班,英文時間自會分薄左,番三個鐘英文時間最多 ...
不是所有維記轉 trilingual 呀,我個女入咗英普班。我鐘意維記老師好 native, 純正英語純正國語,廣東話我屋企會講,so far 上咗一個星期都好滿意。除咗冇小學直升之外我覺得間學校好好!

我係維記家長,大囡升K3, 細囝今年報PN.  維記係雙班主任制,英粵老師全時間3小時都在場,小朋友全部train到自己switch channel, 絕對沒有分簿的可能。大囡pn到k2上學期冇須出外上任何英文堂,已有phonics,k2上學期時已可指出我讀錯light同night.  淨係慳返出去上英文嘅$都抵啦! 加上出去學點都冇可能一星期5days每日3hrs 英語語境!去到k2下學期我先比佢出去補下d串字for 考小一。至於中文返而比較弱,不過去上個早慧應該已ok.  所以如冇意外我都會比細囝讀維記

我都放棄左....好唔捨得!

係呀!維記係全日三個老師+一個工友喺課室㗎!

不過實有人放棄,因為有pn嘅學校唔係間間kg有!

引用:海怡。因為黎緊九月所有維記PN+行trilingua

原帖由 artinie 於 13-05-06 發表
海怡。因為黎緊九月所有維記PN 行trilingual ,無再分開雙語班,英文時間自會分薄左,番三個鐘英文時間最多 ...
請問你姪仔讀邊間國際幼稚園?

維記最出名就係睇父母職業

Vlone778 發表於 13-8-21 14:55
維記最出名就係睇父母職業

真係??
咁佢地鍾意咩職業?
‹ 上一主題|下一主題