用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你們的Enopi (Eye-level) 老師是這樣的嗎?
go

你們的Enopi (Eye-level) 老師是這樣的嗎? [複製鏈接]

我的兒子剛轉了另一間enopi(Eye-level) learning center上課。 老師給予兒子回家做的booklets不是順序的,經常會在同level跳幾本,你們的enopi老師會這樣的嗎?曾問過老師何以不是順序做?回答是:她會因應小朋友的學習情況而定。但之前的一間不會這樣。?不順序地給予booklets是正常做法嗎?
   1    0    1    1

不順序的我都有、但小朋友没問題、我也覚得没問題。 不過入左来、又想講下ENOPY的水準、其実都好参差、我也是JUST転左間ENOPY. 我小朋友是学数的、但個老師D英文好差、好多時都詞不達意、港式英文都死、完全不能做到以英文教数的効果。 奈何時間&地点都是這間新的比較方便、没法子、、、。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 13-2-15 22:31
不順序的我都有、但小朋友没問題、我也覚得没問題。 不過入左来、又想講下ENOPY的水準、其実都好参差、我 ...
I shared the view that as long as the kids are doing well at that level, there is no problem of skipping some books.

回覆:你們的Enopi (Eye-level) 老師是這樣的嗎?

請講是那區centre ?

回覆:mammyleung 的帖子

K3 小朋友通常學level 幾?

我仔那間是TKO區 (不過全TKO都好多間enopi centre)
也是不一定給順序的,
數量也不一定,
試過一兩次給1+2/2+2本,通常是3本 basic math + 2本 critical math

我看是哪level開始學和哪時開始學
我仔雖然是k3,但好遲才開始
2012年9月開始level 2(兩樣都是), 現在level 5中尾(兩樣都是)
有些同學朋友早開始而又堅持著的 現在K3都近level 10或15以下了
Music is my Life, my Love, my Everything,

你地就好la,有得跳,我呀女順序做下,又做番前面D,做revision wor. 升呢等到頸都長。

如小朋友已到某一程度, 老師自會幫小朋友升level, 這才能令小朋友覺得學習有趣味。相反, 如小朋友未穩固掌握, 勉強要他升level, 小朋友做不來, 也會沒有趣味。如家長覺得學習進度與小朋友的能力不相配, 我覺得最好的方式是和老師談談, 不能面談也可寫字條。

Thx for sharing.

回復 Mighty 的帖子

請教你地。。如果我和老公英文都不好。。這樣應該選香港老師定外藉老師?????請問有讀過9龍灣個間嗎

5明白? 父母英文不好、同選択老師有何関係? 不是小朋友自己讀嗎? 価格一様、OF COURSE外籍老師好D LA。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:你們的Enopi (Eye-level) 老師是這樣的嗎?

有冇紅磡/九龍塘/何文田好centre 介紹?

lokhin1230 發表於 13-4-7 13:46
回復 Mighty 的帖子

請教你地。。如果我和老公英文都不好。。這樣應該選香港老師定外藉老師?????請問 ...

我仔女都讀九龍灣呢間, 我覺得不錯, 起碼老師教到我對仔(學左1年8個月, 英及數)女(3個月), 同埋仔女鐘意, 我覺得佢小朋友同老師夾唔夾到囉.

回復 JHsbb 的帖子

你的老師是誰??我的仔是陳老師。。但為什麼我看佢地好像連接待員都做埋~你夾到你小朋友真好^^

多謝你答我。。好媽媽。。我在9龍灣報。。我選左香港老師係香港老師。。佢話外藉老師如果見小朋友聽吾明會講簡單d...再吾明就出去找接待處.的人。。沒有助教wo...你都好你小朋友肯接觸外藉老師>_<為什麼佢無講一對三個小朋友個d小朋友咩level??????死啦。。我誤會全部一樣。。現在佢收我三個月送三堂再送兩堂面試班抵嗎。。。你是用咩老師。。。????香港定外藉

lokhin1230 發表於 13-4-8 22:32

多謝你答我。。好媽媽。。我在9龍灣報。。我選左香港老師係香港老師。。佢話外藉老師如 ...

我仔數學係葉sir, 中國人, 英文都係miss chan(陳老師), 女英文都係陳老師, 我覺得做埋接待無乜問題, 因為同一時間得2班, 仲有一個多左1黎, 另加一位外藉女老師...我同意如果本身聽唔明英文, 有時真係要用中文溝通吓....我仔先學數學大半年後先學英文, 係呢度學識睇英文題目, 我覺得ok喎, 但女要慢慢喇, 唔急得的.

你個仔仔現在數學同英文係咩level呀??你好好呀。。大仔同妹妹都有得學^^好公平。這樣你細女幾歲呀??女報左咩讀???你意思個陳老師都幾好g
a???

lokhin1230 發表於 13-4-9 01:53
你個仔仔現在數學同英文係咩level呀??你好好呀。。大仔同妹妹都有得學^^好公平。這樣你細女幾歲呀??女 ...

我仔數學計數EVEL 12-10, 推理LEVEL 22-9, 英文LEVEL 2-9,我女4歲4個月,  大仔6歲2個月.

回覆:JHsbb 的帖子

想問吓enopi係一個咩形式嘅learning system?我朋友話見到同事個小朋友去學咗,個人好醒!
會唔會上啲堂同k要學嘅差唔多令佢返學冇心機學習?太好奇!唔好意思!我想個囡k2學!會唔會太細?

‹ 上一主題|下一主題