用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思九龍塘PM/樂基ASCOT PM/York AM
go

啟思九龍塘PM/樂基ASCOT PM/York AM [複製鏈接]

啟思九龍塘PM,樂基ASCOT PM,York AM,會點揀?比D意見,唔該。
   4    0    0    0

回覆:啟思九龍塘PM/樂基ASCOT PM/York AM

3間都很不錯,而BB始終細,揀間近D,你住邊區?

住大圍。

引用:住大圍。

原帖由 yaubenny 於 13-01-15 發表
住大圍。
咁真係兩邊都咁方便!

回覆:yaubenny 的帖子

樂基吧

live in tai wai, choose HKPS for sure

我都較喜樂基,近D。但聽過York個簡介會,又覺得佢好似講到好好,都係兩文三語。兩間係學術、語文唔知點比較呢?有冇人可以比下意見?

我同你個offer都差唔多, York (PM), HKPS (Ascot) (PM), live in tai wai too. 我都想聽多d意見, 謝謝各位!!

回覆:啟思九龍塘PM/樂基ASCOT PM/York AM

我會先揀樂基Ascot、後York~~
一定out啟思~因為九龍塘啟思教既係學券課程,如果將來打算考直資小學可能比較辛苦~

引用:我會先揀樂基Ascot、後York~~ 一定out啟

原帖由 mesbb 於 13-01-16 發表
我會先揀樂基Ascot、後York~~
一定out啟思~因為九龍塘啟思教既係學券課程,如果將來打算考直資小學可能 ...
但九龍塘啟思冇學劵喇喎?

引用:啟思九龍塘PM,樂基ASCOT+PM,York+AM,會

啟思九龍塘PM,樂基ASCOT PM,York AM,會點揀?比D意見,唔該。
好羨慕您,Hkps收梗係pm 也殺幾多人想入也入唔到

hebe2010 發表於 13-1-16 22:43

你講到ASCOT HKPS咁好既, 我女女收左PM, 跟住我問左一堆媽咪啦, 都無咩人有特別意見比我講呢間學校有幾咁好等等, 只係好簡單講聽人講好架....
其實邊方面令你講到咁好, 好多人想入都入唔到呀??
KLN TONG VS ASCOT 邊間好D? KLN TONG 就Waiting list... 我就住大埔...
thanks

引用:Quote:原帖由+yaubenny+於+13-01-15+發表啟

原帖由 hebe2010 於 13-01-16 發表
同意。除非有更好offer, 我囡囡今年9月很大機會入讀hkps(ascot) k1.  因睇中這校派位好。  

上年hkps(ascot) 的小一派位
培基 15%,  培僑 8%, 王錦輝 6%, 浸呂小 5%, 沙呂小 4%, 女拔小 4%, 英華 4%,陳守仁 4%, 蕭漢森 4%, 蔡繼有 3%, Maryknoll, 協恩小, 九龍塘(小學), 宣道 (各2%), 另有18% 去男拔小, 拔小, 德雅, 音小, 聖瑪加利, Marymount, Creative, St Mary, St Joseph, Harrow, St Paul College, 九真 等等

引用:Quote:原帖由+hebe2010+於+13-01-16+發表好

原帖由 winnietingting 於 13-01-16 發表
同意。除非有更好offer, 我囡囡今年9月很大機會入讀hkps(ascot) k1.  因睇中這校派位好。  

上年hk ...
有咩offer會另你放棄HKPS ascot?

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+13-01-16+

原帖由 mandycml 於 13-01-17 發表
有咩offer會另你放棄HKPS ascot?
Hehe, 在手先諗啦。其實我都很喜歡hkps(ascot)
一齊做同學仔啦,keep in touch.  Hkps(ascot), yeah!!!

回復 momotam168 的帖子

係啦,我都想聽一D具體意見?

引用:Quote:原帖由+mesbb+於+13-01-16+發表我會

原帖由 JoyceNgYY 於 13-01-16 發表
但九龍塘啟思冇學劵喇喎?
我曾經打去九龍塘啟思問 九龍塘同其他分校既課程有咩分別 個職員答我係無分別,九龍塘跳出學券係因為九龍塘租金貴。

引用:啟思九龍塘PM,樂基ASCOT+PM,York+AM,會

我個仔讀緊樂基n班,其實呢間學校真係好多優點(對我嚟講)
1.直升k1,5駛煩
2.k2後,無論中英班都會轉埋做英普班,証明就算讀中英班都有好多講英普嘅機會,學校先咁夠膽k2轉晒英普
3.n班得3班,全級小朋友<100人,所以無論校長、書記、任何一個老師、嬸嬸都會記得晒d小朋友,相比大校,小朋友會較受注重
4.開學短短幾個月,學校已經舉行過幾次家長會、phonics workshop, 為求令家長了解學校點教學,非常重視家校合作
5.最近學校舉行小一交流會(n班都可參加),學校請咗9間小學嘅媽咪嚟講,全部都話樂基小朋友嘅英文對佢哋嘅小學程度完全無難度
6.好多興趣班,但全部都5貴
7.有駐校護士
8.學校門口有得停車,比起好多喺商場嘅學校,小朋友一落車就入學校,安全d,比起九龍塘學校(雖然好多九龍塘學校可門口停車),但樂基返學絕對5會塞車,因為九龍塘一到返學放學就塞到爆
9.n班開始每個星期一本中文一本英文書,著重睇書,聽聞樂基小朋友好鍾意睇書,presentation 好好,希望我個仔都會啦!
10.體育堂係揾專教小朋友體能發展嘅哥哥姐姐嚟教,非常認真
11.我個仔喺屋企只講廣東話(無返過pg),開學時都有少少普通話,但而家我試過用普通話問佢問題,原來佢已經明,所以上小學時(而家好多小學開始普教中),對樂基小朋友應該無難度

講住咁多先!

回覆:mesbb 的帖子

學卷課程比較淺?

引用:Quote:原帖由+hebe2010+於+13-01-16+發表好

原帖由 winnietingting 於 13-01-16 發表

上年hk ...
15%培基等好津校,大部份應該係自行或抽入,同那間幼稚園關係不大,當然hkps 係好學校。

‹ 上一主題|下一主題