用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒? ...
go

請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒? [複製鏈接]

26    0    1    0

回覆:請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒?

我都有同事勁贊,叫我囡囡(10月尾)係學之園讀一年k1,明年做大b考sc,因為今年無資格考。

引用:我都有同事勁贊,叫我囡囡(10月尾)係學之園

原帖由 Doris_Ray 於 13-01-13 發表
我都有同事勁贊,叫我囡囡(10月尾)係學之園讀一年k1,明年做大b考sc,因為今年無資格考。

...
冧班??

咁細個就冧班好慘啫

佢小朋友入到边間小學令佢咁教你

回覆:picture 的帖子

今年無得考k1。不過我都未必比囡囡重讀k1,其實佢而家返pn都ok,之後轉去學之園,希望跟到啦

Doris_Ray 發表於 13-1-13 00:41

...

學之園咪同SC 差唔多, 雖然SC 名好多,但使唔使為o左SC 讀多年K1 呀! 就算讀開學之園PN考到SC K1都未必轉啦,更何況讀多年K1.   

讀上去,學之園的功課仲多, field trip (指學校帶小朋友出去郵局呀,郊外呀...之類的活動)比SC 多,學之園仲有茶點提供,唔使好似SC咁自己預備。呢D比較係我聽兩個同事(兩個小朋友都K3, 一個SC, 一個學之園)講番他們小朋友的學校而歸納出來的。

Jane1983  同意第一段!  發表於 13-1-13 13:42

St. Cat 其實幾好,比起其他九龍塘名校,功課壓力唔算大,唔會過深。(我比較過st Paul , hkps , 宣道). 每日有net 教英文及分組。小朋友都返得開心。upper/k3 功課開始多。學生十個應該起碼有八個有真資戓私小offer. 一班2x人內總有約十過有一缐小學如DBS DGS CkY KTS YW SPCC TSL GH等offer 其他如SFA,WKF,TT 等亦多. 當然,七八成st cat 家長都安排大量課外"活動"如早x 補中文,ABx pathway補英文,奧數,enopx , Kumxn ,面試班一定唔少得。琴棋書畫,遊水,跳遠,跑步,考琴,最好要有cert.
我係少數無報任何雞精班,都有兩間私小(英文)有offer. 以上純粹個人experience , 未必反覆現實

其實我都覺得St Cat 好, 英文好, 教法活潑, 唔會好深, 但程度又夠.  

不過, 其實考私小直資成績好係因為學校教得好?  名幼個名在私小直資有分加? 定係因為St Cat 的家長都好用心栽培小朋友?

sarubuta 發表於 13-1-13 01:01
學之園咪同SC 差唔多, 雖然SC 名好多,但使唔使為o左SC 讀多年K1 呀! 就算讀開學之園PN考到SC K1都未必轉 ...
St. Cat 一年約3or 4次家長陪同outing ,加一兩㳄無家長outing如去post office ,唔知學之園有多小次?

sarubuta 發表於 13-1-13 01:23
其實我都覺得St Cat 好, 英文好, 教法活潑, 唔會好深, 但程度又夠.  

不過, 其實考私小直資成績好係因為學 ...
I believe all u mentioned above contributed to the sucess of the school

其它人點我唔知! 不過我公司三代st Cat家長D仔女(過去十年)5個都入到好好小學!

英文好得,亦好重視中文,呀女成日同我講「古人」,前幾天考我咩叫「土樓」。

Jane1983  真係幾叻!  發表於 13-1-13 13:44

回覆:picture 的帖子

佢話今年考小學,有4,5個offer

我好滿意Sc,但不認同樓主「神魂顛倒」四字,Sc其實好低調,家長亦很理性。

St Cat係好學校,不過好多時小朋友叻或考到好小學,係歸功家庭教育。

識好多名幼小朋友,有d因為世襲吾使煩考小一,無家長relax d,無也谷小朋友,程度可以差好遠。

Jane1983 發表於 13-1-13 13:48
St Cat係好學校,不過好多時小朋友叻或考到好小學,係歸功家庭教育。

識好多名幼小朋友,有d因為世襲吾使 ...

咁其實每一間名幼稚園都係一樣,大部份家長都提供大量雞精班,你去問下入到DBS DGS SPCC 的小朋友,無論之前讀邊間,十個有七八個都係咁,,兩成係真係超班超醒和有關係。咁你話係歸功家庭教育定學校?我相信兩樣都重要

Jane1983 發表於 13-1-13 13:48

識好多名幼小朋友,有d因為世襲吾使 ...
我小朋友完全無補習,無公民, Enopi,無早慧,無外面phonics , 無Cambridge , trinity, 相比佢D同學,我小朋友真係無佢D同學係學術上咁叻,我係小學我都收佢D同學先,不過我對我小朋友的表現已經十分滿意,我希望佢有愉快幼稚園,又學到嘢。都有兩間私小收。
每間學校都有特別出色及特別差的學生,只睇個別extreme 例子,並不全面,睇返mean , average 會有意義D。

當然,有更多神級幼稚園,如基督堂,常有人從st cat 轉去. 我又識有st cat 家長話st cat太淺而不滿,每人要求不同。

snow228  "無公民, Enopi,無早慧,無外面phonics , 無Cambridge , trinity" -好寫實  發表於 13-1-18 10:15
Jane1983  真係,會個人睇自己盤數,滿意就得  發表於 13-1-13 17:46

如果你話令家長神魂顛倒, 我覺得基督堂同陪正多的!

‹ 上一主題|下一主題