用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年個個同學都超班
go

今年個個同學都超班 [複製鏈接]

原本考出來成績都幾滿意,是5,6年級最好一次!
開頭想名次會不會比之前更好更前!
點知尋日仔派左成績表!
原來全級名次排到好後!
比之前考得無咁的名次更後!
現在非常擔心!
是不是真的去報直資好!

1    0    0    0

係咁架嘞。我個仔間小學俾grading係拉curve的,頭20%先有A。

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老師同佢講,你好好彩呀95分都要攞B嘞!!

但是果份卷唔係淺,都有人唔合格。

有時可能會比一些唔起眼的科目例如音樂、視藝出賣了。

還有可能是考試的題目淺了,其他同學都高分了。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:almondlatte 的帖子

嘩!好犀利,邊間小學?

I love my dear husband and dear daughter.

almondlatte 發表於 12-12-19 15:45
係咁架嘞。我個仔間小學俾grading係拉curve的,頭20%先有A。

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老 ...
我仔間學校都係拉curve, 同你一樣, A只佔全級人數20%,

如果份卷淺, 9X分都可能是B,

但如果份卷深, 7X分都可能是A

回復 ELJCHL 的帖子

不是傳統名校,將軍澳的某小學罷了!
但是在上年都派得好好。有唔少人入左他區的張祝珊、聖馬可、中國婦女會、黃笏南。

係宜家呢個階段, 想報直資都幾難,多數都過晒deadline,面試緊。

你可能要等下年派位後先叩門啦!

在將軍澳讀書可以派去CCSC,聖馬可,中國婦女會(HK,T0P 1)十王芴南(九龍城Bank l),啲學生個個科科都要96或以上啦!而CCSC就要全級1至3名仲要好高分個隻啦!仲話TKO普通學校’簡直系超班啦!佩服!

elmkc  almondlatte said "他區", so this is "大抽獎", relying on luck but not school reputation.  發表於 13-3-13 23:59

咁tko頭個20%既學生派位都ok既,因tko跟本唔夠band 1位俾全部band 1生,所以頭個批多數都會出晒香港九龍考,又好多自行都考到。

回覆:今年個個同學都超班

我想講 tko 唔洗 科科 96分都入到名校,我仔上年個同班同學平均分都係大约90分都入到聖馬可。  只係 tko一間唔出名既小學。

cindycyh1023  杰媽,你仔讀邊間中學,幫人問聖馬可換了校長OK嗎?  發表於 13-4-7 16:46

以為今年人數少了,但好像競爭更大了。

拉curve 20%以上係A, 仲要係96分或以上, 假設全級100個學生, 拿A係20個, 果20個要係相差5分之間排名次, 咁樣的計分制度點分高低?

ohnono 發表於 12-12-19 16:06
有時可能會比一些唔起眼的科目例如音樂、視藝出賣了。

想請問為何小學要以5分為相差分的間距?? 作用何在??
則是95分後是90分, 90分後是85分....

回復 ming2013 的帖子

唔好意思,即係每一次考試全級最高分的20%可以拎A.
假設全級100人,即是全級最高分的20位同學可以拎A. 完全不是用某個分數去分A, B, C , D, E.

完全不是每5分一個grade. 可以拎A的分數,每次不同。

如果你仲係唔明,我都幫你吾倒!

黃巴士  YES!! 是以取分數的人數定GRADE.  發表於 12-12-19 20:52

自行都可以in得咁好,要在港島區名校網佔一席位都唔簡單,就好似聖馬可十中國婦女會就差不多宴成十個人爭一個位,而王芴南就要Select個先有得見啦!tko一個字掂!

almondlatte 發表於 12-12-19 15:45

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老 ...

囝囝曾取99.8分, 考試100, 測驗all 100, 網功錯兩題. 有3 個人第一,
有6 個人第二, 8 個第三 .
數學科分別在於三兩分.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

3 個人第一, 有6 個人第二, 8 個第三? 真係咁誇張?! 咁請問填表報中學時(唔少中學要填全班及全級名次)考第二果六個人係咪並列第四? 第三果8位係咪並列第十, 定係照填第二, 第三?

Stillgood2  the ranking only for Maths.  發表於 12-12-20 14:13

ming2013 發表於 12-12-20 11:55
3 個人第一, 有6 個人第二, 8 個第三? 真係咁誇張?! 咁請問填表報中學時(唔少中學要填全班及全級名次)考第 ...
如果成績表有寫你全級第二,緊照填囉.沒有就求證學校再填.

話是話人人甘高分,即是份卷出得唔好,找不到叻人出來,只係考有沒有溫書, 作卷細不細心, 真係好怕甘既出卷方式.

而家似乎越來越多學校傾向咁做, 唔係一件好事.

回復 almondlatte 的帖子

是否 TKOCPS, 請問貴子弟的學校有幾多成  band 1 學生, 成績高分但名次後,interview 中學就慘。
‹ 上一主題|下一主題