用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入唔到名幼稚園,對小朋友曰後學業上的影響有幾大啊 ? ...
go

入唔到名幼稚園,對小朋友曰後學業上的影響有幾大啊 ? [複製鏈接]

如題

8    0    0    0

父母肯投入時間和精神教小朋友,應該吳系好有問題wor.

oli_lau   agree!!  發表於 12-12-5 09:54

其實作為家長,追求名校,不一定只是注重學術同成績,個人綜合素養、氣質既教引、培育,就未必係普通學校提供到,因為係來自一個氛圍。

回覆:入唔到名幼稚園,對小朋友曰後學業上的影響有幾大啊 ?

其實冇話必然,小朋友咁細學習的路好長。好學校有差學生,次級學校亦有好學生。不過如果你問家長,兩間學校都收,我諗絕大部分人都會揀名校,唔會話「名校一樣有差學生」而特登揀間差的讀。

無可否認,名校整體學生,學習環境質素較高,有助小朋友學習,但家長本身點教,小朋友係咪肯學都重要。學得好,係名校的環境會更有利,但唔肯學,名校一樣死!所以有得揀好多人都揀名校,但入唔倒亦唔一定比名校生差。

回復 cheung_chit 的帖子

同意,最緊要是別放棄!
我自己的經驗,其實沒人理幼稚園、小學,是名校也不全是孩子的功勞;反而中學、大學,就緊要,努力同孩子一同奮鬥,到考中學還有9年,兩歲小孩,9年可以發生的事想像不來,向前看吧!

引用:差學校有極優秀的畢業生,好學校有極不濟的

原帖由 panda1123 於 12-12-04 發表
差學校有極優秀的畢業生,好學校有極不濟的同學
睇過一本美國的文章,A級學生將來往往是同C級學生打工的!
...
好認同

panda1123  因為我和我的朋友都是這樣長大的,所以磨練小朋友必是我們最重要一環!
要他學懂考試0分的後果,將來在沒資源下創造自己的資源,學懂尋找自身價值!   發表於 12-12-5 09:42

回覆:cheung_chit 的帖子

panda1123 發表於 12-12-4 19:20
...

請容許我指出現實的殘酷, 當A級學生是父母是C級, 而C級學生的父母是A級時, 那A級學生的確要幫C級學生打工的.:(:(:(

SUYIFOO  但bill gate是差學校出生?^^”””””””他可能只是名校的差學生  發表於 12-12-5 13:35
panda1123  那文章不是那意思,A級學生多成為專業人士,C級學生有冒險精神,在美國很普通
Bill gate 當初考試不合格吧⋯  發表於 12-12-5 09:47

引用:差學校有極優秀的畢業生,好學校有極不濟的

原帖由 panda1123 於 12-12-04 發表
...
A級學生替C級學生打工的比例,恐怕不到C級學生替A級學生打工的百分之一吧?

意思係成積最好A級生,係會為c級人打工,因為c級人有其他特質,如創新,膽量,勇氣,毅力,這些是A級人欠缺的,。不要忘記他們是c不是f,是入流的一群,只是把時間不全放在書本而已,例子太多了

panda1123  是呀!全球最多是c級人,而A的比例和F的必是最少的  發表於 12-12-5 09:49

那些C級學生的頭腦實質上是A級的,只是兒時濟遇不好,或興趣不在書本上。

揾好學校都係想小朋友將來條路好行d,平坦d。

但都還是幼稚園吧了,要走的路還有很長呢。。。

只有小部份C級,可以成功上位做老闆,但大部分A級,都可以有份體面,衣食無憂的工作。
跨國企業,投資銀行的高級員工,睇背景,幾乎個個都係好學校出身的聰明人。
蓋茨就算輟學,都睇下係咩大學,唔係A級學生,又點入到哈佛?

hastalavista  Good point!  發表於 12-12-5 12:38

人生各有不同, 際遇亦不一樣, 做老板的就是最叻?!!!  
只要孩子活得開心, 活得有價值, 父母就算儘了已任
我兒子亦只不過讀普通村校, 有時會有點不甘, 但唔緊要, 相信他的路自有安排

回復 panda1123 的帖子

好同意, 我由細到大都考得好好, 又讀名校, 但係因為野心唔大, 所以到依家都仲係小職員, 反而好多朋友佢地一路讀書好多波折, 但依家都好成功, 我覺得性格決定你的成功與否, 名校只係幫同你小小...

小小山  同意 panda 1123 的看法  發表於 12-12-5 09:59
panda1123  哈!也是種幸福,野心大,身體壞  發表於 12-12-5 09:54

回復 irisban 的帖子

不過當你D朋友個個住豪宅, 可以比幾球買denbenture 比小朋友去國際學校讀, 自己就會覺得點解咁懶, haiz...

echanhl 發表於 12-12-5 09:28
我 ...
有也吾甘心?你教得佢好,佢考到dbs,st paul coex吾定啦!學校幾時都吾夠家長緊要。

echanhl 發表於 12-12-5 09:28
我 ...

人生各有不同, 際遇亦不一樣

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-5 00:18
同意,最緊要是別放棄!
我自己的經驗,其實沒人理幼稚園、小學,是名校也不全是孩子的功勞;反而中學、大 ...
提一句,千萬吾好以為小學吾緊要,小學係打好個底,小學個底吾好,讀上去好痛苦呀
‹ 上一主題|下一主題