用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問? ...
go

讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問? [複製鏈接]

我都buy happy school,但身邊太多朋友問我以下問題,令我有點迷失,請問你們可否分享一?

下?happy完三年上小學就唔方唔happy喇!

你點都要同佢補底,點解唔讀間深少少,對佢對你都好啲。

小朋友適應力好強,從細個比佢習慣深少少課程好啲,好過上小學先唔習慣多功課。

3~6歲係小朋友學習語文最好的時期,唔好錯過!

8    0    0    0

兩面都無講錯, 只係睇你buy邊面

回覆:yellowtiger 的帖子

當我個仔讀k1,k2 讀咗2年happy school,係,真係好開心,少功課,冇評估。返學真係好開心,媽咪亞囝都冇壓力。k3幸運地轉咗間龍校。嘩。點解人地k3 咁多功課,咁多親子報告,。我亞囝返咗3個月。有2次評估,做咗2次親子報告。聽其他d媽咪講,佢地由k2已經開始多親子報告,做到佢地死下死下。但亞囝d同學真係好醒目。我同佢地傾計,問佢地d功課點做,佢地真係答到。雖然我嗰囝跟得有d辛苦,我都要日日同佢跟功課,但佢都好鐘意呢間學校。我都安慰d。
如選擇讀Happy School,就要係課餘學其他嘢。打下底。

條條大路通羅馬,世界上唔係得一種教學方式好。
happy school都好,學術深都好,只要小朋友性格適應,都是好學校。

szetoszeto  同意!!  發表於 12-11-23 23:52
a328  can't agree more.  發表於 12-11-18 10:01

Even happen school, if you are willing to spend more time with them afterschool also is also fine, reading, writing etc.  Parent participation is more important. Please dun expect let your kid study is that school then you dun have to do anything.

My son is in attending PN which target happy learning, but I always read alot of books at home, I teach him ABC and eng and numbers. keep going, you will have the reward by their performance.

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問

我諗讀間學卷學校點都要去補下,咩都5補,等到考小學都5知拎咩比人睇,就算收,怕都追5到,不竟人地k3已經教到p1..p2..

是真的, happy school 好開心,少功課, 但好擔心上小學應付唔到.

回覆:yellowtiger 的帖子

或者看看張堅庭的文章,其實大家都在擔心讀happy school的話,就必定輸在起跑線

星級爸爸﹕太看重起點 必將失去終點

文章日期:2012年11月14日

【明報專訊】在網上看到網民對教育的一些看法,在此分享《中國歐美教育對比》﹕「中國﹕小學累、中學苦、高中拼、大學混。玩耍的年齡被迫學習,學習的年齡只想玩耍。歐美﹕小學玩、中學混、高中學、大學拼。玩耍的年齡就玩耍,學習的年齡才學習。小、中、高階段中國學生一般佔優,進入大學階段,歐美學生迅速超越。太看重起點,必將失去終點!」

「太看重起點,必將失去終點」這句實在可圈可點。我教會的一對夫婦,有一子一女,都在九龍某名校就讀。聽說女兒想轉校了,落筆前特意求證——他們生活豐裕,上下課有司機接送,已經省了很多交通時間,但媽媽一聽我問到功課考試,語調即變得急促焦慮。她說女兒回家洗澡吃飯後,功課要做到晚上10:30甚至11時才完成,翌晨6:45起,天天如是;沒有時間讀課外書,不能參與課外活動,星期天帶樂器通街走,打工仔父母舟車勞頓,筋疲力盡。她問老師點算呀?老師無奈說「我知呀,無辦法」;去問校長,校長回答說「這裏每個人都如是」。我問她女兒所學的用來做什麼?媽媽直言只用來考試,有些內容她當年中二才讀。

讀傳統校 母女齊喊苦

這位姊妹,在女兒升小時已努力適應,但四年過後終要撤退,轉到國際學校。我問小兒子一起轉嗎?她說不需要,因那老牌男校有IB課程,而且校長開明,功課不多。她嘆道公開評核試每三年一次,一年多前便準備,考完透過氣後又要開始操練。每一評核程序都是權力的表現,局方如是,校方如是,受害人是小朋友。

另一好友的女兒在另一名牌女校就讀,去年小學畢業後轉校。我問小妮子,她說開心開心開心多了。那麼開心上課,會否應付不了將來需要,考不上好大學?

上星期我收到小兒學校的周年籌款冊,詳細列明今年畢業生考進哪間大學,我仔細看過也嚇一跳,難怪說今年成績是歷年最好。

我不是得戚、示威國際學校有多好,只想說在大仔踏進漢基國際學校、老師申明功課不應多於半小時開始,便一直衝擊我,令我重新審視教育制度。這十多年我幾乎沒有因功課和他有矛盾衝突,只有一次因為老師說他上課雲遊而拍,後來我也自責,因為雲遊正是他的思考方法。

誰說少功課便考不入好大學?

我估計他的同學們也是在這種功課少、活動多、不斷互動下學習;到學校提供IB課程,我又開始了解那是什麼一回事,跟進到今年,大仔入大學,我相信自己有條件在這方面發言吧!漢基今年的IB畢業生約150人(據校方數字),到英國念書有24人,包括牛津2人、劍橋2人、華威1人、倫敦政治經濟學院1人、Durham 2人、倫敦皇家學院2人、UCL 6人。其實牛津應有3人入讀,其中一人是我兒子好友,但他最後卻到另一間在美國沙漠、聽也未聽過的Deep Spring去。

以上所舉大學都排英國十名內,還未計算到美國的學生。至於香港,有7人進了港大,1人在中大,科大則有兩名同學。我只希望校長、家長和老師知道,學習方法不一定只有操練、考試、死記,現在有通識了,但也有人開始以考通識、鋤通識作招徠。有如換了坐廁,仍要蹲在上面。

下星期我再整理漢基畢業生赴美的情,分析一下,讓父母知道少功課測驗考試,孩子們也能考進精英名校。

作者為著名導演,愛家爸爸,育有3名兒女

張堅庭

flopsybunnies  Thanks for your sharing! Very inspired!  發表於 12-11-24 09:35
martialartsmum  Writing rubbish! He has the 條件 to get his kids in CIS. Not everyone has that.  發表於 12-11-24 02:02
jolalee  Totally agree!!!  發表於 12-11-18 10:53
我家有三寶

不要太在意三姑六婆的意見。當你讀 hard school,又有人問你做咩攪到個細路咁辛苦....
happy school 和 hard school各有優劣。只要小朋友和家長都舒服就可以。

martialartsmum  講得好!  發表於 12-11-24 02:03

yellowtiger 發表於 12-11-18 07:38 3~6歲係小朋友學習語文最好的時期,唔好錯過!...
這一點我最讚同,因為有腦部研究backup. 我曾上過一個linguistic教授的講座,他說學語言最重要的是CCI: comprehensive compelling input (能被充分理解而引人入勝的訉息), 而其中,compelling 夠吸引是最重要的。所以純粹以語文學習來說,happy school有他的好處。當然,要學外語找教得吸引的Native speaker 來教最好,而坊間不少興趣班可以滿足這點。係唔係深就對孩子長遠發展有幫助,那真是有排討論⋯

回覆:jolalee 的帖子

讚成

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問?

當然條條大路通羅馬,但有幾多家長有能力(和機會)送孩子進國際學校和留學外國?
我都buy happy school, 但還是擔憂升小後難以適應

其實教小朋友責任不是全在學校身上..
就算讀happy school 家長都可以同小朋友多閱讀, 知識不一定由做功課同測驗學番來嫁ma~

szetoszeto  好同意!  發表於 12-11-24 00:08

P師奶 發表於 12-11-18 10:54
當然條條大路通羅馬,但有幾多家長有能力(和機會)送孩子進國際學校和留學外國?
我都buy happy school,  ...
如果只係擔心適應問題,咁好似樓主所quote: 小朋友適應力好強! 不過讀那類幼稚園會影響他讀那類小學,香港來說又係真的。如果選happy k, 咁就試 happy p (例如蔡繼有primary等), 畢業成績一樣好,而且活式教育對孩子將來出到社會更有用!

jolalee 發表於 12-11-18 11:29
如果只係擔心適應問題,咁好似樓主所quote: 小朋友適應力好強! 不過讀那類幼稚園會影響他讀那類小學,香港 ...

其實happy school 止教小朋友hehe哈哈既. 都有教佢地對面對困茌同品格方面既,同埋都睇小朋友性格.
我識有朋友,讀間happy k  入女拔,人地都跟到. 同時都聽到果間happy k 既小朋友考入其他直資頭半年要適應下, 下半年都完全無問題.
所以無一定既. 要睇屋企同學校點教.  

agree

引用:+本帖最後由+小兔咕+於+12-11-18+12:13+編

原帖由 小兔咕 於 12-11-18 發表
咁我都有朋友讀啟思都入到Maryknoll,但呢d應該係冰山一角。家教固然要緊,學校的程度和讀書氣氛也是重要的。CKY 和TSL之類的小學不是容易考入的,若然沒有在K2K3時的努力,恐怕也是難以考進去

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問?

我仔仔才考k1,冇實戰經驗。但我近日睇小學版的家長過來人分享,及其他子女讀小學、中學的分享,發現happy school只是少功課測驗,卻重啟發、自學,所以若小朋友一理通、百理明,前程無限,長大後亦會是最top的;若小朋友明唔到,長大後他的表現會比讀hard school的差,原因很簡單,因為hard school 會有無盡的操練,基本的知識一定較純熟。但好叻的小朋友入hard school,應付功課追求分數都耗盡時間精力,那有空閒去發掘考試以外的世界,所以最終會比happy school的叻人較差。因此兩類學校都可培育一般叻人,睇你的小朋友適合那類。
至於三姑六婆所講的都冇錯,不過聽後要自己分析,同老公共同決定,只有父母有權去代小朋友決定,到小朋友大d,就由佢自己決定,並承擔後果。

我只buy "3~6歲係小朋友學習語文最好的時期,唔好錯過!"

讀書讀得醒, 好過讀得耐. 重啟發緊要過背誦

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問

我D朋友好成熟,唔會問呢D問題,so far佢哋對阿女讀緊的happy school 反應幾好添。。遇著唔熟的朋友問,咪hehehe咁笑著應佐算,佢又無份幫我教女,唔駛交代咁多吖。

flopsybunnies    發表於 12-11-24 09:38
jolalee  讚!  發表於 12-11-19 01:27
‹ 上一主題|下一主題