用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一報校
go

小一報校 [複製鏈接]

眼見依個討論區,好多家長為了子女報考小一疲於奔命,甚至小朋友要面對考試,可能因唔識答或講而不開心。為何香港的教育變成這樣?本人就抱平常心,只報幾間直資或私小,真係一隻手都數得晒。我又不太擔心面試成績,我想:上天自有安排,冥冥中有主宰。

ANChan59  Good luck.  發表於 12-10-21 22:47
albert831  眾人皆醉你獨醒  發表於 12-10-18 14:02
   2    0    1    0

每人都有自己想法, 你可以輕鬆,面對, 是你的福氣

有同感~

引用:眼見依個討論區,好多家長為了子女報考小一

原帖由 skmibb 於 12-10-18 發表
眼見依個討論區,好多家長為了子女報考小一疲於奔命,甚至小朋友要面對考試,可能因唔識答或講而不開心。為 ...
Work for the best, plan for the worst!

CheukC9    發表於 12-10-24 15:27

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小一報校

樓主,學會信主自有安排當然係好,亦要prepare for the worst。我有朋友係天主教徒,考私校失敗,派位去左間佛教學校(差到派間無揀的)。佢覺得係天主幫佢安排了,因為佢本身準備移民又吾想走,本來仲唸住派得好就乘機留兩年,派位果刻佢即刻知道點決定了

carolmum  有時人真係好貪心,亦好自我...所以學識順服主既安排真係好!
做人自然無咁灰!  發表於 12-10-22 00:24
tung0409  真的太奇妙了,都好,可以作個了斷, 慘在好少人要移民呢, 哈哈  發表於 12-10-19 16:59

盡力去做便可以, 其他不是我們可控制的, 做大家好運

人黎架嘛,點平常心都會有期望既,有情緒亦好正常,
不過就唔好影響到小朋友囉,
自己亦要放鬆心情,盡快去返正面積極果邊囉

本來都係平常心嫁, 但眼見間間都幾千人報, 諗住最有機會個間都冇2nd in個心開始急同好失落!
Anyway,最後都會有書讀, 可能要比多d $$

我都儘量平常心了, 但係我果區一來被跨境入侵, 二來只有勁谷同谷兩種區別。當你想到谷小朋友同佢哋學識成長程度唔係正比例增長, 想他們從閱讀課外書而唔係狂操練習題中學習知識, 咁你就要做啲嘢了。

當你發現, 如果你做晒可以做0既嘢, 但結果仍可能要讀谷學校0既時候, 真係都幾難平常心。

ps. 我囡囡仍未有offer, 等results中, 也只報了四間私校, 有兩間仍未in, 雖然要俾多啲錢, 但毫不介意為了她延遲5年退休享樂時間。

簽名被屏蔽

其實係香港教育制度出咗問題, 先要我地d家長四圍去考去撲學位!

回覆:小一報校

噢!我小朋友只面試左一間學校,有很多未知知數。接下來就還有兩,三間要面試。我都係揾同我個小朋友性格相近,而我又認同學校理念的學校來報。至於自行方面,都係一半半機會,不過有廿分在手,希望得啦!

little_yolky  good luck   發表於 12-10-18 17:29

wwwyyy 發表於 12-10-18 16:47
其實係香港教育制度出咗問題, 先要我地d家長四圍去考去撲學位!

講得好,其實我哋每個家長以前咪有係咁讀書,邊有分咁多種學校,攪到小朋友同大人都要面對這個遊戲。

引用:樓主,學會信主自有安排當然係好,亦要prep

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-18 發表
樓主,學會信主自有安排當然係好,亦要prepare for the worst。我有朋友係天主教徒,考私校失敗,派位去左 ...
好喜歡你分享了朋友的故事。有時真的很忐忑不安 ,
因為我信德不夠,要再學會交託,求主引路!

當你了解到現行政府推行嘅融洽教育,你便知為甚麼咁多家長揀學校俾小朋友。

引用:樓主,學會信主自有安排當然係好,亦要prep

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-18 發表
樓主,學會信主自有安排當然係好,亦要prepare for the worst。我有朋友係天主教徒,考私校失敗,派位去左 ...
你朋友有沒有舊生分數?還是第一名子女+宗教分數都派得唔好?

little_yolky  可能係報太多人爭的天主教學校, 例如油天20分都無包入。當你自行唔得, 統一又進退失據, 咁就好有可能被派去大西洋。  發表於 12-10-18 17:31

引用:當你了解到現行政府推行嘅融洽教育,你便知

原帖由 bigboy129 於 12-10-18 發表
當你了解到現行政府推行嘅融洽教育,你便知為甚麼咁多家長揀學校俾小朋友。 ...
融洽教育無問題,問題係太多新移民(得罪都係咁話),雙非生。本地教育不是服務本人父母先?搞到阿仔都唔敢報爸爸間舊校(在該區都多人報),為了就係唔想接觸太複雜的家庭背境(可能又得罪好多人)。上一任政府只識同商人打交道。

回覆:skmibb 的帖子

agree!

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+12-10-18+發表

原帖由 skmibb 於 12-10-18 發表
融洽教育無問題,問題係太多新移民(得罪都係咁話),雙非生。本地教育不是服務本人父母先?搞到阿仔都唔敢報 ...
死喇,講講下又講到雙非添,我常常都好想包容佢地,不過包包下真係包佢唔住...
其實私小係唔係小D強國人㗎呢?

little_yolky  係的, 真係無乜, 就算有, 都係有文化0既單飛。好好多。  發表於 12-10-19 16:53
michelletang11    發表於 12-10-18 18:49

回復 MyCastle 的帖子

我也是信德不夠。共勉之.
‹ 上一主題|下一主題