用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 請問迦南九龍塘N1面試會問bb同家長咩問題? ...
go

請問迦南九龍塘N1面試會問bb同家長咩問題? [複製鏈接]

今日收到九龍塘迦南N1通知11月2日面試,其實係咪每一個baby都一定會收到信同有面試嘅機會呢? 我bb下個月15個月大,咁會問/考佢啲乜呢? 請賜教! Thanks!

0    0    0    0

我個仔去年in既時候 ,老師問佢叫咩名 ,今日邊個同佢黎 ,問佢顏色同叫佢併圖 ,同將架車推俾老師 ,跟住問我仔仔同邊個一齊住 ,平日玩咩玩具 ,大致上係咁。

引用:我個仔去年in既時候+,老師問佢叫咩名+,今日

原帖由 jessicawu 於 12-10-12 發表
我個仔去年in既時候 ,老師問佢叫咩名 ,今日邊個同佢黎 ,問佢顏色同叫佢併圖 ,同將架車推俾老師 ,跟住問我仔 ...
請問妳個囝囝係幾月份出世㗎,我個囝囝係細仔啊,到而家都未識講嘢,咁即係又會問咩呢?真係擔心啦。

放鬆心情啦!迦南相對於其他所謂九龍塘名校的interview真係吾難。
但小孩子真係要多點細心引導佢說話技巧。加油!

tc080628 發表於 12-10-13 08:19
請問妳個囝囝係幾月份出世㗎,我個囝囝係細仔啊,到而家都未識講嘢,咁即係又會問咩呢?真係擔心啦。

...

你的是七月B?  不過擔心, 我的六月B去年interview 時只說單字也後補有offer.

拼圖會考, 不過唔難的, 發泡膠做的, 小朋友會做到.  
拎公仔出來問眼耳口鼻, 手指指就ok.  
推車仔

迦南九龍塘N1考的唔算淺, 不過小朋友應該做到.

老師會問家長俾個湊, 有冇返playgroup....等問題

回覆:請問迦南九龍塘N1面試會問bb同家長咩問題?

面試問題同上面果D講既差唔多!不過我覺得迦南主要係睇小朋友自我表現!佢其實有2個老師一齊in!一個問問題;一個就留意住亞B係度做乜?想當日我亞B坐唔定,一手搣爛左老師既砌圖,仲走左去隔離枱玩人地D公仔!後來都有D意外收左;所以我認為唔洗太害怕小朋友識唔識答問題!當日幫佢keep住relex既心情就ok啦!(我亞B當日係冇出過聲講野架!)don't worry!!

引用:Quote:tc080628+發表於+12-10-13+08:19+請

原帖由 sarubuta 於 12-10-20 發表
你的是七月B?  不過擔心, 我的六月B去年interview 時只說單字也後補有offer.

拼圖會考, 不過唔難的, 發泡 ...
我哋呢個8月b啊,係細仔中最細,因為迦南收bb到8月31日,所以..., 而家都係順其自然啦。

ekhc  same here ~~  發表於 12-10-25 02:38

引用:面試問題同上面果D講既差唔多!不過我覺得

原帖由 sake_hk 於 12-10-22 發表
面試問題同上面果D講既差唔多!不過我覺得迦南主要係睇小朋友自我表現!佢其實有2個老師一齊in!一個問問題 ...
希望仔仔都順利啦,而家我哋都係盡力而為啦,多謝妳嘅reply啊!

回覆:tc080628 的帖子

Same here.  8 月B.  interview on 2 Nov

回復 tc080628 的帖子

My daughter was also born in August 2011.  Interview on November 2 also.  Do you think they group children in similar age group together on the same day for interview?  Does any one know how many days will the school be interviewing for PN class?

回覆:KarenKKK 的帖子

Hey Karen, we have interview schedule at 11:15am on Nov 02. What about yours?
I guess they might arrange the same age group together as as to make their works easier. But it's not necessarily doing so in terms of utilizing various interview strategies for different age groups.  Not sure how many applicants they have received this year.  Guessing more than 2,000.

tc080628 發表於 12-10-30 18:27
Hey Karen, we have interview schedule at 11:15am on Nov 02. What about yours?
I guess they might ar ...
我仔仔係7月b, 同你時間一樣呀!!!不過佢地好似係跟遞form的次序interview的!

回覆:ACLOVE 的帖子

咁咪好囉,睇下到周五見唔見到妳啦!加油啊!

The interview will be at 10:30am this Friday.

I applied to the school on the first day in the morning (Sep 26).

See you all and good luck to all!

in 完.  同之前描述差唔多.  小朋友亦唔能夠做哂所有指令...
3個星期後出result

回覆:ekhc 的帖子

我嗰個都唔知佢做咗咩,哎。佢坐定定無係度嘈,已經覺得出奇!

回復 tc080628 的帖子

我都係咁話

回復 ekhc 的帖子

請問14年n班應該幾時報名?
thx~
‹ 上一主題|下一主題