用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 同 KV, 你地會揀邊間?
go

SC 同 KV, 你地會揀邊間? [複製鏈接]

SC 同 KV, 你地會揀邊間?
   0    0    0    0

兩難。。。係咪一樣上午/下午offer? 小朋友個性? sc係英普定英粵?
兩間都俾我好印象,有時在家樓下遇到kv k2小妹妹,會主動同我打招呼,表達清晰,開朗又口齒伶俐。
而同事嘅sc 女兒,比較文靜,英文流利,有禮貌。
總括,如一間下午一間上午,我揀上午班嗰間。如一間英粵一間英普,我揀英普嗰間。

We have the same situation. We choose SC finally because we want our boy to be more creative, outgoing and presentable which are important in commercial world. (Of course, obedience is important in learning). We want our boy to be a leader and has his own thought and willing to take risk rather than a good follower and executor.

To develope a child's character is much more important in his life time than simply train up his acadamic knowledge at childhood.

joanna1388  Agree  發表於 12-5-28 10:18

I vote for KV

I vote for KV X2

引用:I+vote+for+KV

原帖由 LL222 於 12-05-22 發表
Y KV?? Can u explain ma? Thanks

回復 yububu 的帖子

係唔係SC,KV同Kingston 都收咗?定考慮緊報邊間?

引用:回復+yububu+的帖子 係唔係SC,KV同Kingst

回復 yububu 的帖子

係唔係SC,KV同Kingston 都收咗?定考慮緊報邊間?
No.. Not yet.. My son is only 9 months.. But I hv to do the research ,. I like kingston because they hv IB program . I said KV because of my husband's dad says its good .. N .. What's SC?? Thanks ..

yububu 發表於 12-5-22 17:11
No.. Not yet.. My son is only 9 months.. But I hv to do the research ,. I like kingston because they ...
SC = St Catherine 國際英文幼稚園,名氣不下於根德園。Kerry Chan 個蝦餃仔今年入讀。其實你報哂先,收咗再諗啦。我未in之前都信心滿瀉,in返回現實世界。
PS:有間叫Anfield, 行英式教育international kg, 唔駛考,先到先得

引用:Quote:yububu+發表於+12-5-22+17:11+No..+N

SC = St Catherine 國際英文幼稚園,名氣不下於根德園。Kerry Chan 個蝦餃仔今年入讀。其實你報哂先,收咗 ...
Thanks ... Which one if u vote for ? Sc , KV or Kingston ? Thanks ..

回覆:SC 同 KV, 你地會揀邊間?

引用:I+choose+sc +

原帖由 cherryird 於 12-05-22 發表
I choose sc
Would u mind to share y u chose SC?

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+12-05-22+發表I

引用:Quote:原帖由+yububu+於+12-05-22+發表Woul

原帖由 cherryird 於 12-05-22 發表
我注重語言,kv無net 無普通話,我係不會考慮
Same to you.  English is very important in the early stage of the child.

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+12-05-22+發表

原帖由 winnietingting 於 12-05-22 發表
Same to you.  English is very important in the early stage of the child.
So KV only hv Cantonese?? So what is so famous about this school then ??

cherryird 發表於 12-5-22 17:51
我注重語言,kv無net 無普通話,我係不會考慮

記得當年同你想法一樣,以為net係最重要,想放棄KV,
但後來發覺要出外找好英語老師補習比中文容易好多
好多(大家應該同意中文比英語難學),而最重要的是
KV除可另小朋友開心學習和有紀律外,能使小朋友每天
放學後自動自覺做功課(這是外面無得補的)反而最吸引。
記得小女到k3時英語水平已可達至小二三程度及能考入
一間很好直資,到升小一時在班上中英成績也非常好。

rainbowcov  請問你小朋友的英文是主要補習還是kv而得到那麼好成績呢? 也很想知 kv的英文是否那麼差.  發表於 12-5-23 10:23
Amymichelle  非常之認同  發表於 12-5-22 22:57

我大囡讀SC, 細囡讀KV, 兩間都好好, 真係各有千秋! 當年大囡又係兩間都收, 最終我揀SC, 因為貪佢有外籍老師, 英文好d, 最終亦冇令我失望, 阿囡d英文底打得好好, 考私小亦有多間取錄, 最終二年級考插班入到港島區心儀小學,成績到而家亦keep到我要求。

到細囡本來一心一意歸依SC, 點知佢考唔到, 於是唯有揀KV。坦白講初頭真係有d唔開心, 但原來KV雖然冇外籍老師, 英文亦唔見得差過SC, KV學生串字、認字好強, 我大囡讀SC時都冇細囡識串咁多生字。而且KV中文及數學確實強過SC好多,雖然K2已經要默書、測驗, 但唔會煩到家長, 因你係唔會知幾時默書、測驗,到時到候自然會有卷派番黎要家長簽名, 小朋友亦唔會覺得辛苦, 我見我細囡讀得好開心, 佢係好動、攪攪震、冇時停果類人, 初頭都驚佢唔適合讀KV咁傳統o既幼稚園, 但原來又OK喎! 佢日日放學都好開心, 仲成日唱老師教d歌仔俾我聽添! 由於細囡入硬家姐果間小學, 所以我對細囡採取放任態度, 從來冇同佢溫習或外出補習, 只係靠平日返學學習,但佢中、英、數d卷派番黎d分數又高分喎! 而且KV d卷都幾深架! 証明KV教導有方!

總結係兩間都好好, 好難取捨! KV係平、靚、正之選, 將來升上小學一定冇問題! SC就輕鬆d, 少d功課, 但多d家長參予o既活動, 如果你好享受親子活動, SC就好適合你!

LL222    發表於 12-5-23 13:15

回復 winnietingting 的帖子

想當年我都係覺得英文好重要, 所以我揀SC! 但其實中文比英文更難學好! 我大囡英文係好, 但最弊對中文冇興趣。升上小一時, 佢好抗拒中文, 因為佢話中文好深, d字好難寫, 平均分往往俾中文科拉低, 於是反而要幫佢惡補中文, 迫佢睇中文書、做練習, 花o左好耐時間先可以操fit佢d中文, 所以千祈唔會輕視中文, 要學好英文易, 但要學好中文難!

ong84    發表於 12-5-23 00:35

回覆:SC 同 KV, 你地會揀邊間?

SC 英粵班的中文,上到小學夠唔夠?跟得上?

‹ 上一主題|下一主題