用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田四校受歡迎程度
go

請問沙田四校受歡迎程度 [複製鏈接]

請問以下四校受歡迎程度,有無人可以俾D意見?'

呂明才,崇真、培英、蘇淅
   3    0    0    0

joyce0125 發表於 12-1-11 08:51

呂明才,崇真、培英、蘇淅 ...

沙呂有連繫,提供的學位相對較少,較小人考慮,除非好有信心;但在4間之中學術水準最高。
我排(以受歡迎程度計,斷估架咋):沙崇>沙培>沙呂=沙蘇

這四間中學都是沙田受家長歡迎的學校,沙呂是家長敬而遠之的學校,因為好難考入。沙崇有新校舍,11年至12年升中自行分派學位最多人申請的中學。沙培課外活動好出色,學生很有自主性。沙蘇普教一流,學生很純品。

多謝意見,如果我B1中偏頭位,沙培是否很難入呢?
係咪自行唔好沙崇同沙培一齊報,以免兩間難度差唔多而搞到2個自行分配位都無埋呢?

沙呂有連繫,提供的學位相對較少,較小人考慮,除非好有信心;但在4間之中學術水準最高。
我排(以受歡迎程度計,斷估架咋):沙崇>沙培>沙呂=沙蘇
pineapple0983 發表於 12-1-11 11:11

我排(以受歡迎程 ...

同意.  沙田區真係你最知行情.
1   2   3   6  8

joyce0125 發表於 12-1-11 08:51

呂明才,崇真、培英、蘇淅 ...
自行可一試以下中學

小學校長話沙崇只收1-10名既同學(自行階段),我囡呈分只得24/110,會唔會嘥咗個機會呢?如果沙培都係要求咁高,咪兩個機會都嘥埋?

redkoni 發表於 12-1-12 04:52
同意.  沙田區真係你最知行情.
你真係抬舉,你先係高人,比咁多有用資料我地........

沙崇由於搬千禧校舍,設施好新,地點又方便(好多人係咁諗的),加上開足 5 班,又冇連繫;所以d人咪埋去報囉~

其實沙培都唔錯架~沙呂舊年淨收番自已學生都收成百個,淨番d位真係得番好少架咋~

我想問小女讀梁鉅鏐全級考15/129 如果選呂中及曾肇添有機嗎?

coachcoach 發表於 12-1-12 11:19
我想問小女讀梁鉅鏐全級考15/129 如果選呂中及曾肇添有機嗎?
梁小舊年得 4x 人入到本區英中,其中 1x 人林裘謀 9 人曾肇添。你阿女應屬 band 1 中,報番 band1 中學當然冇問題啦;但抽唔抽到又係另一回事~

總之你講的2間,排第一唔一定中,唔排第一肯定唔中~

統一沙培放第二,沙蘇放第三可行嗎??
點簽呀?!

回復 joyce0125 的帖子

唔係啩?1-10名至收?咁高要求?

回復 nc2000 的帖子

校長好堅定咁話喎!

joyce0125 發表於 12-1-12 22:40
回復 nc2000 的帖子

校長好堅定咁話喎!
校長會咁講?幾時講??

咁曾x添嗰啲咪淨收 1-5 名?

回復 coachcoach 的帖子

我聽D街坊講舊年梁小派得好差. 差到無人信, 你問番上年家長.

有一年有家長提過最受家長喜愛既沙田中學, 係TIM記, 呂中, 沙祟, 沙培,不計公開成績, 只計人氣指數. 不過DATA來源就唔記得.

回復 catcatmom 的帖子

其實路德會之前幾年升派位,  實 2 校  band one 學生人數相加下, 有錯覺 , 誤為派得超好而已 .

佢地之前2 校合併校舍時出了問題 ,下午校是合併用一校舍, 而升中派位仍然按佢地 2 校
本身的 banding  分開派位.

去年派位己是全新為一校的 banding 派位了 .

回復 catcatmom 的帖子

以我有 3 位 小朋友在區內讀書的 , 跟家長接觸下獲知 , 曾記定不是 沙田區 band one 家長所喜愛, 而是區外比較多 .

目前仍是呂中為區內最熱愛 . 學生本身是 band one  , 將呂中放在自行, 及統一派位置第一志願, 才有百多位 2 間呂小學生, 進駐 呂中 而已 ,  如果大家 是 band one 生, 又喜愛呂中, 可以一試, 不要害怕有 2 間呂小而退縮.

懇請大家俾下意見:我女係崇x私小的,如呈分考20頭/102人,中英數常--ABAA,自行報沙崇又機會大唔大呢?抑或沙培較有機呢?

曾記定不是 沙田區 band one 家長所喜愛--> 何解呢?

曾記是一間低調的好學校
‹ 上一主題|下一主題