用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 柏斯 vs 通利 -- 兩歲小朋友音樂 playgroup
go

柏斯 vs 通利 -- 兩歲小朋友音樂 playgroup [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下大家兩歲小朋友音樂 playgroup 邊間好 d?  有人話通利 d 房好細間, 但好多小朋友上, 兩間都有證書, 好似差唔多..
   1    0    0    0

我最concern 係TL 一班有12小朋友(另加家長,一班就有24人),太多了,雖然一齊上堂,但如果試玩樂器如shaker等等,一個小朋友分到的時間就太小了.而且,12個小朋友中間一定有安靜有坐唔定的,比例上受其他小朋友影響的機會就高咗.

parson also not good, half of the students were gone when it comes to second half.....
music playgroup, you may comsider kindermusik..

我個女上緊通利,幾好喎,一班9對人,個miss 都幾出力、誇張,所以小朋友幾enjoy , 不過就黎轉miss, 唔知點呢?

通利既pg
我只係覺得好易賺錢
得45分鐘,
每次所有小朋友(好多人,間房很小)講一次自己名
所有樂器輪流摸一次、敲一次
已花去不少時間
唱下歌咁

唯一好處是家長好輕鬆
唔使點郁(無位俾小朋友走來走去,變相專心d),時間又短

仲有,通利好嚴
無補堂,話知你咩原因請假都無堂補
但個老師共請了5次假<<<老師請就有補堂
我想快快完成個課程
而家拖多左個幾月

原帖由 xiazaimami 於 11-11-11 09:18 發表
仲有,通利好嚴
無補堂,話知你咩原因請假都無堂補
但個老師共請了5次假

Agree ah! 我女女都上緊,真係搵笨!

Tom Lee is NO NO! As the other Mommy said "個老師共請了5次假"! Very irresponsible.

I don't know about Parson thou so no comment.

我個仔剛剛上完柏斯既 Mini Choo Chiang Land既課程,共八個小朋友加八位家長一齊上堂,有兩位老師。這個Mini班係比細baby上既,所以教既音樂內容唔太深,但係老師仲從中教小朋友紀律[當老師打三角鈴既時候,小朋友要坐定定及keep quite]同禮貌[每次都要同老師點頭代替Say Hi & Bye,因為小朋友未識說話],老師教左拍手打拍子、分大細聲、節奏快與慢、不同既樂器、唱歌[其實係家長同老師唱]、聽鋼琴分享音樂。我個人覺得幾好,所以都會繼續升上Choo Chiang Land班。

柏斯果套教材係好好架!!
但係好多地方都搞得好過佢wor...仲平d tim ar

回復 4# MM1031 的帖子

我女女都上緊, 打算讀上小小莫札特教室, 然後先學綱琴.

柏斯都係好突然換老師,仲係重鄉音的新移民/番書女仔。
原帖由 vnghk0001 於 11-11-9 04:48 發表
我個女上緊通利,幾好喎,一班9對人,個miss 都幾出力、誇張,所以小朋友幾enjoy , 不過就黎轉miss, 唔知點呢?

我女3歲都上緊小小莫札特, 本來想在柏斯讀, 但就唔到時間, 最後在家中附近琴行上. 1老師對3個小朋友 (無家長), 有兩本教材教基本樂理, 有習作, 而且有個電子琴仔比佢試彈, 重會試玩不同樂器. 每次上完堂老師會講教左d咩被家長聽. 我女好鐘意, 佢個同學仔係TL 本來都上緊個PG, 上左兩三堂莫札特後, 都打算停TL. 成個課程半年左右, 完左可以開始學琴了.

我覺得, 上呢d 堂, 唔一定要出名機構, 反正d cert. 係無用既, 最緊要係老師教得好唔好, 小朋友學唔學到野.

我兩間都有上過..完了柏斯就轉了TL上....我本人覺得TL教既法法幾好,由聽,唱,睇彈,一步步由淺入深,現在上了8堂他他已經可以單手彈晒5個音,雖然一班都有8組上,但秩序良好...個個小朋友都好投入

我個仔之前讀TL, 老師都OK, 小朋友好ENJOY, 一人一部琴
[img][/img]

TL OK, 但到練琴階段, 好易放棄

我個仔上柏斯小小莫札特,同一個老師在第一學期ok,下學期奇差。老師常遲到。好hea,完全不懂管理小孩子情緒。大人小孩都辛苦。柏斯沒monitor tutor's performance.  柏斯都好差。

回復 tseleebb 的帖子

你係邊間上? 我朋友佢係荃灣個邊上, 佢話之前有人落過去睇堂仲拍低埋話俾番office個邊睇喎
‹ 上一主題|下一主題