用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正interview 考物? 是否需要見家長?
go

培正interview 考物? 是否需要見家長? [複製鏈接]

培正interview一次定生死, 是否需要 int. 埋家長, & 會主力考d物呢., 可否提供一下資料,  10,000,000 個thank you!!
   1    0    0    0

No need in parents! Nobody knows what they are going to test but take  around one and half hours, so may have a lot of thing to test.... Anyway, don't put the pressure on your kids, let them relax and enjoy the whole journey of interview, the result should be better then you expected!

我仔仔上年考.

實質考乜真係唔係好記得了, 但家長放低小朋友之後, 就要離開, 小朋友由老師帶上課室, 好似考試咁坐, 一人一個位, 老師逐個逐個叫名出去 INTERVIEW, 未考到既, 好似都係比佢地睇下書咁上下, 我覺得越遲考, 真係越考耐性.

我仔仔上年同我講, 未到佢時, 佢用紙巾做手工, 好似話搣爛晒張紙巾, 佢又話好悶, 冇野做.....V_V 結果佢都唔成功.

但印象中, 唔係考得好深嫁咋.

但佢有K3 生升上去, 位真係小之有小.

GOODLUCK

聽日 in  8:30am ... 仲要等...呀仔實訓教...

不過既然報咗..就考埋呢間啦....雖然知道一定唔得...

邊會有培幼唔揀番培小呢..又肯定直上培中.

醒目開學勳章

唔係百分百上, 但over 85%, 因為培中自行 (30%) 都會收哂培小學生 (唔收外校生), 而其餘培中學額就會for 大抽獎..... if 你係band 1 生, 只要放培中第一, 係入硬培中架, 而band 2生亦有over 90%入到, 至於band 3生就肯定入唔番喇~

原帖由 ilj 於 11-11-4 13:05 發表
培中係政府架,所以唔一定架!!!!
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

家長要走呀?咁係咪個個企晒響學校門口等呀?請問學校會唔會話俾我地知幾點去接呀?
http://era-central.blogspot.com/

我估無幾十個位,最多得十幾二十個位,所以我很忐忑選擇放棄,而去了sfa的 second in

原帖由 idachan 於 11-11-5 10:52 發表
我估無幾十個位,最多得十幾二十個位,所以我很忐忑選擇放棄,而去了sfa的 second in

Haha, 我都冇諗住去,不過in完sfa,趕去,遲了半粒鐘,佢照比入,所以去埋,還掂比了$, 不過我冇帶功課,完全冇了件事,純粹旨在參與,又遲到又冇帶野,入到就奇。

阿仔話坐喺到睇書等好耐, 好悶!

回覆 1# wai406 的文章

雖然話係老牌學校,但安排的手法相當愚蠢加浪費很多時間,唔好話小朋友悶,我等到瞓著。課室燈光很暗,校舍很舊,一路等一路很多異味,洗手間竟然全部係mou廁,低年級去唔小心就....公廁乾淨d..整體印象麻麻。

千二個申請收不多於20人.

之前唔得閒睇果張野,只係望左幾點就算,所以先問啫.後來睇左,明白晒啦,咁長時間,安排左做完野先再去接啦.

原帖由 ilj 於 11-11-5 10:46 發表
今早好多人呀:;pppp: 得果幾10個位,點搶呢!!!

交表果日,學校有比張指示我地架,講左幾點接番小朋友囉,妳無咩?
http://era-central.blogspot.com/

咁校舍我又唔覺得好舊,不過個洗手間真係比較難用,阿女去關坐廁,要咁樣踎,真係有難度.佢去完話對腳撐到好倦!
原帖由 smilefish 於 11-11-5 15:02 發表
雖然話係老牌學校,但安排的手法相當愚蠢加浪費很多時間,唔好話小朋友悶,我等到瞓著。課室燈光很暗,校舍很舊,一路等一路很多異味,洗手間竟然全部係mou廁,低年級去唔小心就....公廁乾淨d..整體印象麻麻。 ...

toilets: long queue and containers only for candidates (looks like countryside parks)
assembly at the playground: queues for corresponding rooms are confusing
children pick-up : one long queue only with many many parents
interview time: ~1.5 hr LONG
classroom: it's very cold ...my kid's hand is very cold after interview
Good luck!
That's all.

‹ 上一主題|下一主題