用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha U5之後,如換三角琴,選什麼型號?
go

Yamaha U5之後,如換三角琴,選什麼型號? [複製鏈接]

如題.  將來地方足夠,希望可用三角琴. 請問你們會選那款? 現用U5.

謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-11 11:37 發表
如題.  將來地方足夠,希望可用三角琴. 請問你們會選那款? 現用U5.

謝謝

換Boston

心目中.....Steinway
實際是.....yamaha
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我認為捷克琴PETROF很好.
有歐洲琴的質素和聲音,但價錢不會和日本琴差太遠。
不過它對環境的濕度極敏感,如未能控制或怕打理太麻煩,還是選回日本琴吧。

回復 2# bebebe12345 的帖子

bebebe12345,

哈哈, 比個steinway阿女, 似乎"浪費"左它.

請問yamaha,有否特別哪個型號/級數?你用哪款?

回復 4# fcbttkw 的帖子

fcbttkw,

太古的TL 好像有個CORNER放BOSTON的,是嗎? 你用BOSTON?請問有什麼好處?? 謝謝.

回復 5# dogmonkey 的帖子

唉!話明.....心目中而已!
空間問題.....Yamaha C2M!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-11 13:38 發表
fcbttkw,

太古的TL 好像有個CORNER放BOSTON的,是嗎? 你用BOSTON?請問有什麼好處?? 謝謝.

我只是看標題作答…

Boston是在金馬倫里看的,現在家用U5,阿仔曾要求過換三角琴,他的最愛當然是steinway(等他大個仔有本事自己買)

他試過很多琴,初時想要YamahaC2,但他考試時彈過C3,就不想要C2,試過Boston又不想要Yamaha,
但…彈番屋企部琴,他便說…………………不用換琴了!

回復 8# dogmonkey 的帖子

琴老師自己用Kawai RX2 and advised我買,我仔覺得幾好,早排亞仔同學都買左(佢話係manufactured in Japan),價格/功能

醒目開學勳章

亞女老師用 C2 !!!

回復 5# dogmonkey 的帖子

我見識淺, 請問在哪裡可以見到一部steinway? 是TL做代理吧? 平時只行TL同柏斯,好似唔覺.....

灣仔TL.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-11 17:27 發表
我見識淺, 請問在哪裡可以見到一部steinway? 是TL做代理吧? 平時只行TL同柏斯,好似唔覺.....

金馬倫道 TL 有 showroom !!!

事關Steinway指定show room 的環境規格,所以唔系間間分行都可以show。

醒目開學勳章

早幾個月喺荃灣愉x新城見到部價值$1,4x0,000嘅steinway,阿仔彈咗首8分鐘嘅歌嚟滿足他的慾望!

回復 1# fcbttkw 的帖子

1.4 mil, wow!

請問steinway的入門grand piano是幾多錢? 能買到2手嗎?約幾多錢?  

我可放棄揸車去換一部三角琴,但我嘅車,不會是百幾萬的跑車喎!  

放心,鋼琴的好處是大把好琴等著孩子去彈!
帶著一雙手.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-12 10:44 發表
請問steinway的入門grand piano是幾多錢? 能買到2手嗎?約幾多錢?  

我可放棄揸車去換一部三角琴,但我嘅車,不會是百幾萬的跑車喎!  

暫時我見過最平的也要6x萬!二手steinway未見過,尋找中........

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題