用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. Cat. 面試
go

ST. Cat. 面試 [複製鏈接]

請問ST. Cat. 面試係點架?

小朋友是否要interview 2次?
家長又問d咩問題?

有無人可以講下!

Many thanks!
   1    0    0    0

St catherine舊年面試係咁既......

首先大約早15分鐘係校門外排長龍等入去.......
入到去之後再分咗幾條龍再排隊........
然後就分批入一間大房攞返自己份申請表, 攞完表要坐低等一陣
跟住就round one interview, 入去一間房, 裡面有幾張檯, 大約5個小朋友一張檯, 檯面有好玩具, 大部份都係砌積木, 車車之類啦, 老師收咗份申請表後會叫家長坐埋一邊, 小朋友就圍埋張檯開始自己玩玩具, 老師一邊觀察一邊係度寫寫寫, 然後就會同逐個小朋友玩一陣, 問幾句野, 例如: 你玩緊咩呀? 比對面個小朋友玩得唔得呀......諸如此類, 過程大約只係5分鐘

跟住就去另一間房等round two interview, 呢度就係一對一interview, 首先老師會問小朋友問題, 都離唔開問你叫咩名呀? 幾多歲呀? (指住媽咪/爸爸)呢個邊個黎架? 你係男仔or女仔呀? 問完呢d基本問題之後就開始考個小朋友啦, 攞個砌圖出黎叫佢配對, 問顏色, 攞三張圖(其中有兩張圖係一樣既)問: 邊個同其他唔同呀? 同埋指住眼, 耳, 口, or 鼻問: 同黎做咩架?

最後就問家長問題: 點解要考呢間學校呢? 小朋友如果發脾氣你會點處理呢? 諸如此類既一般性問題啦

如果你只係報英粵班, 咁interview就完成喇. 但係如果報既係英普班, 仲要再in埋普通話老師先可以走架

大約就係咁多啦, 有咩唔明再問吧~~~

回復 2# love_is_patient 的帖子

Thank you for your sharing.......

如果我想報英普班, 但本身屋企無人講pth. 機會係即係無呢?

咁要睇你既小朋友本身有無train過講普通話喎, 你地屋企無人講普通話唔係重點, 重點係小朋友係咪聽得明, 同埋識得回答普通話, 因為英普班係要in完中文之後再in普通話老師架, 如果你既小朋友都唔識講普通話, 咁老師問咩都唔答, St. Cat又咁多人in, 咁收既機會都幾微啦...(純粹係我既個人意見)

小朋友唔多識普通話即係唔好 IN 英普啦??

想問interview時家長係咪兩個都可以入去架?
同埋係咪可以choose用中文interview or 英文interview 架?

如果St. Cat係你好想好想你既小朋友入到的話, 咁我就覺得in英粵班收既機會高d, 能唔能夠入到最關鍵都係小朋友interview當日既表現, 如果你既小朋友普通話唔係好掂, 咁你覺得佢in普通話表現會點呢? St. Cat一向都係好多家長既心水學校, 每年想入去讀既人咁~~~多, 係咪應該選擇in比較有把握既英粵班呢?? 當然如果呢間唔係你既first priority, 你只係想試下有無機會比小朋友入到英普班, 咁都不妨一試既~~~

Interview只可以由一位家長陪同入去, 至於以中文or英文interview, 應該係寄信去St. Cat攞申請表時, 已經要係信封面標明Cantonese or English, 舊年就係咁啦, 乜今年唔係咩?

多謝你的意見,我都係咁諗...希望成功啦!!!

舊年阿女 in 英粵班, 有一條問題佢唔識, 我預左唔收, 點知收左, 我既感覺係, 一條半條唔識唔緊要, 最緊要家長要比老師睇到佢點引導小朋友作答 , 而家長要好好預備個兩條問題, 要比到老師覺得家長係識得教小朋友, 背後有理念, 因為家長分都應該唔少.

大家努力, 希望考到心儀學校.

請問上年pth個part係點?
一對一pair?
問咩問題?
玩玩具?

thanks.

我對面試內容好模糊,如有錯漏請其他家長指正:

入課室我先叫女兒叫老師,下午好。老師就叫女兒跟他做動作:有拍手、握手仲有一個唔記得,跟住就同女兒介紹三種生果(玩具),然後叫女兒跟她說出生果名稱,即老師先講,女兒再跟著說。之後老師叫女兒放生果入藍,初時係順序放,有一次不順序,看女兒是否聽懂,女兒部分完成。
接著問家長為何選英普班,(因我有兒子就讀英粵班,她問我為何不替兒子報英普),平日有什麼機會讓孩子PRACTICE普通話。

P.S.:兒子當年報英普班不收,入了英粵

原帖由 cheungoli 於 11-9-28 00:08 發表

入課室我先叫女兒叫老師,下午好。老師就叫女兒跟他做動作:有拍手、握手仲有一個唔記得,跟住就同女兒介紹三種生果(玩具),然後叫女兒跟她說出生果名稱,即老師先講,女兒再 ...

嘩..咁真係要預先諗定點答老師喎.......

咁如果小朋友in果陣未識講野,就實唔收? 我今年有幫仔仔報呢間,佢地係09超細仔,要下年2月先返n班,依家都唔識講野,都知機會渺茫架喇...

thanks cheungoli .

幾時要選報英普or英粵? 因為我未收到appl. form.
可以兩班都選?

大家知唔知大約幾時interview?

即係邊兩條呀???????

thank

原帖由 悠揚 於 11-9-27 12:27 發表
舊年阿女 in 英粵班, 有一條問題佢唔識, 我預左唔收, 點知收左, 我既感覺係, 一條半條唔識唔緊要, 最緊要家長要比老師睇到佢點引導小朋友作答 , 而家長要好好預備個兩條問題, 要比到老師覺得家長係識得教小朋友, 背 ...

謝謝分享........

原帖由 cheungoli 於 11-9-28 00:08 發表

入課室我先叫女兒叫老師,下午好。老師就叫女兒跟他做動作:有拍手、握手仲有一個唔記得,跟住就同女兒介紹三種生果(玩具),然後叫女兒跟她說出生果名稱,即老師先講,女兒再 ...

回復 17# 5415 的帖子

收到application form後有得tick,面試日期為3-5/11
‹ 上一主題|下一主題