用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一硬性要學中西樂器...
go

中一硬性要學中西樂器... [複製鏈接]

我囝中學中一硬性要學中西樂器, 而且會計入考試分裡! 那款中西樂器會容易掌握學習呢?
   1    0    0    0

手鈴
好處係唔駛練習

回覆 1# Milkky 的文章

笛子可以嗎?因為小學通常已學部分吹笛技巧

口琴同手鈴無包括在內, 小學有學開牧童笛, 但佢手指好似唔係靈活! 所以節奏較慢! 仲有什麼西樂器會適合他?

如只是手指唔係咁靈活,要節奏較慢,可選低音樂器,如Double Bass, bassoon, Tuba, trombone, French Horn.
中樂可選揚琴。
叧外percussion 中西樂都需要。
原帖由 Milkky 於 11-8-30 13:44 發表
口琴同手鈴無包括在內, 小學有學開牧童笛, 但佢手指好似唔係靈活! 所以節奏較慢! 仲有什麼西樂器會適合他?

有冇搞錯呀?有乜理由學校一定要學生學樂器嫁?
係香港,個個人都有自由嫁~!

回覆 7# Milkky 的文章

學校有沒有指定學什麼類型樂器 ? 留意有部份樂器好貴, 升級後又要轉高一級既樂器, 同埋留意附近琴行有沒有老師教及收費.

請問有邊間學校規定要學一樣樂器呢?

硬性學都唔重要! 最重要係個學生自選樂器後是否岩自己, 倒頭來$花左, 學極都無興趣同進步點持續學落去!

原帖由 天使麵 於 11-8-31 18:15 發表
請問有邊間學校規定要學一樣樂器呢?

小學已經係每人都要學吹牧童笛。上到中學你吹番牧童笛都得。

係政府話要一體一藝呀..阿女學校都要.半年要1300學費,仲要買幾千蚊既樂器.我地咩津貼都攞吾到架..考試又要計分.好彩學開琴,我叫佢吾好報啦怕佢無時間練.有D學校仲要參加制服團體TIM~~好煩..

回復 14# ydoris 的帖子

一體一藝: 唱歌、繪畫也可以是,何必要學樂器。

管樂 / 搞擊 2 類都比弦樂快d 升級,阿女話長笛比單簧 / 雙簧 / 小號……等容易掌握。

雖然音樂可以陶冶性情又可幫助腦部發展,及訓練專注 & 節奏,係 profile 寫住幾多級 xx 好睇d,但要硬性似乎唔係幾好。

八一八,學校硬性規學樂器,係要你們在校外搵,還是安排專人到學校教授呢。

如校外已有學,就可以用證明豁免, 學校會外聘導師到校教授!

原帖由 ydoris 於 11-9-2 09:03 發表
係政府話要一體一藝呀..阿女學校都要.半年要1300學費,仲要買幾千蚊既樂器.我地咩津貼都攞吾到架..考試又要計分.好彩學開琴,我叫佢吾好報啦怕佢無時間練.有D學校仲要參加制服團體TIM~~好煩.. ...

學校要求一次性繳交一年學費! 另代訂購樂器! 我都什麼津貼都無架! 如經濟有問題, 學校就會有津貼!

政府話要一體一藝,又不是強迫一定要,我囝囝學校好多同學都沒有學,學校十分自由,由學生自已選擇,可能是某些學校要求好表現,所以有要求,不過這類學校好得家長喜歡。

原帖由 ydoris 於 11-9-2 09:03 發表
係政府話要一體一藝呀..阿女學校都要.半年要1300學費,仲要買幾千蚊既樂器.我地咩津貼都攞吾到架..考試又要計分.好彩學開琴,我叫佢吾好報啦怕佢無時間練.有D學校仲要參加制服團體TIM~~好煩.. ...

好多學校都借用政府的一生一體藝這句話, 卻變質了, 其實係學校自私, 因為學樂器 (尤其管弦樂), 可以組樂團出去比賽, 去取獎, 所以佢地講明鋼琴/木童笛/口琴等不計算, 因為這些樂器不能組樂團去參加比賽, 真係笑死人, 唔通學這些樂器就唔係學音樂?????

要人交足一年學費真過份, 有被迫的感覺, 如果小朋友真係無興趣便浪費全年學費, 而件樂器便變成了家中的裝飾品, 其實如果小學時已經沒有學樂器, 上到中學才學, ok?

我會選擇在家附近學, 每月比學費, 彈性好多
‹ 上一主題|下一主題