用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園~家長
go

學之園~家長 [複製鏈接]

LH(日出康城 )收咗呀女PM 班, 我知道LH (青衣)果間正校口碑好好,老師好 nice and 全部NET 老師教學, 而康城呢間係新校~~無學卷 & 又唔知d新老師好唔好…無資料比較到, 而家心大心細!! 有無讀緊LH 或將會就讀的家長有乜意見呢!!??

唔知LH (青衣) & 康城果間係咪同一個校長?
D教學模式係咪同青衣一樣呢?

0    0    0    0

學之園 ~家長

bk 無學之園既家長~~無人可以比d意見!!

我諗冇乜人讀過Lohas Park既LH了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

TKO LH係一間新校,我諗真係無人可以話你知好定唔好,不過之前有媽咪提過,TKO學校既老師有些是由其他分校派去,而LH自己有一個"課程發展部"去管理學校既教學內容和質素,所以我諗都會和其他分校相若.

我個女來緊會8月入讀TSING YI 間LH.  D FRIEND 話好好.. 我都好有信心.. 而我個FRIEND 個女就讀緊紅磡個間, 都話唔錯.. 我相信, 師資教學, 幾間分校都應該差不多.. 不用太擔心....

回覆 1# JocelynBB109 的文章

四間LH都係同一個校長? 因為人哋話青衣果間個校長好好, 好親民 & 時時都會落學校觀課...d學生好多都識佢...

以我所知,青衣和大角咀係唔同校長,其他分校我就唔清楚.
囝囝讀緊大角咀個間,你無論係打電話去學校,帶小朋友返學,放學都成日見到校長喎.

原帖由 kianmaggie 於 11-2-17 17:07 發表
四間LH都係同一個校長? 因為人哋話青衣果間個校長好好, 好親民 & 時時都會落學校觀課...d學生好多都識佢...

原帖由 JocelynBB109 於 11-2-17 15:43 發表
我個女來緊會8月入讀TSING YI 間LH.  D FRIEND 話好好.. 我都好有信心.. 而我個FRIEND 個女就讀緊紅磡個間, 都話唔錯.. 我相信, 師資教學, 幾間分校都應該差不多.. 不用太擔心.... ...

你女讀am定pm呀?

我仔今年都會讀青衣LH,之前LH送左本年曆,印象中好似印左4個校長既名,所以我諗4間校係唔同校長,而青衣個校長又真係幾nice~

我幫個女選左AM 班, 因為時間好用D..
面試時, 都見到個校長, 佢都OK NICE..
仲之, 係D FRIEND 既口中, 都話LH 係好野來架..所以, 唔太擔心...

Lohas Park LH is very very good.  Teachers are nice.  Teaching quality high.  Books and exercise clean and tidy.  Good x 100 times!  Don't worry!

原帖由 JocelynBB109 於 11-2-18 13:06 發表
仲之, 係D FRIEND 既口中, 都話LH 係好野來架..所以, 唔太擔心...

回覆 1# mermaidmom 的文章

呢間係新校應該8月份先開學!? 你既小朋友在LOHAS Part LH讀緊興趣班?

回復 12# kianmaggie 的帖子

其實之前都有d post講康城間學之園, 你可以search吓. 我個女而家讀緊nursery, 佢係細女但係超鐘意返學, k1係上年10月開始返, 我地n1就係10月, 個校長唔同其他分校, 佢係開學前請返黎, 佢都好nice, 成日喺學校d相都見到佢, 同埋d老師都好caring, 開學初期都有打比我地講下個小朋友既情況, 所以你唔使擔心, 呢間絕對係一間好學校

我女讀緊LP LH nursery,課程同其他分校一樣,老師都好好,我好滿意!女女好鐘意返學,就算學校假期都話要返學!一起身第一件事就話夠鐘返學啦!

原帖由 JocelynBB109 於 11-2-18 13:06 發表

e..我地BB有機會做同學仔呀~

原帖由 angrybirds 於 11-2-18 17:13 發表

青衣校舎好細

係呀~我open day入完去都覺得環境唔係好好架~不過都交左表咪in囉,但我個仔最好表現係呢間,而佢又話最鐘意呢間喎,咁既然收佢咪讀囉~最好既係方便好近嘛~嫌冇outdoor咪下午同佢去後面海旁公園玩囉~我地都有九龍塘一間幼稚園收左,校舍當然大好多la,可能大幾倍,但我覺得最緊要都係地點,而且LH語言好,呢樣我都好重視~
一日返3個鐘者,要咁大間都用唔著架~我覺得軟件比硬件重要~!!

回復 16# ho_yan2406 的帖子

係.. 好呀... ^_^

我個小朋友都係LH-LP讀,佢好鍾意番學,我亦覺得家校溝通做得很好!
新校而且環境同FACILITY都好新淨,設施一流.有一個NET同一位LOCAL老師做班主任,仲有PTH課,好全面!
唯一要COMMENT就係冇OUTDOOR PLAYGROUND.不過佢地有INDOOR PLAYGROUND,新年時仲自設年宵攤位比小朋友買花,元宵又學搓湯圓,好有心意.

仲有,學校有WEEKLY EMAIL SEND番通告比家長.既環保,番工的家長亦唔會MISS左;另外仲有個WEBSITE可以定期DOWNLOAD小朋友係學校的相,每星期學左D歌的VIDEO(通常佢地番到屋企我都唔知佢唱乜),家長可以成日同佢傾番學校O既情況同學習的事物!

LH-LP is a very gd school, my kid is now in its PN class. he enjoys going to sch very much. when stayed home on sick leave, he cried and repeated "go to school".    we hv got pm offer in St Cat but will very likely give up and stay in LH.
‹ 上一主題|下一主題