用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望vs培正vs民生Vs 聖羅撒
go

德望vs培正vs民生Vs 聖羅撒 [複製鏈接]

德望vs培正vs民生Vs 聖羅撒

以上幾間都收, 你吔會點揀?大家可否俾啲意見,唔該!

0    0    0    0

PC or GH,各有各好處。
1. 介唔介意PC(方幼小中學)係中文學校(但英文成績絕對唔差)
2. 有冇細佬跟尾…
3. 經濟狀況 (pc學費便好多)
4. 有冇心理準備接受GH是重開的Kinder,行政較亂(聽有小朋友讀緊GH的朋友講),同未肯定小學是否100%全部接收kinder的學生

我唔介意1同4點。
如冇細佬跟尾,付GH學費又卓卓有餘,我會讀GH.
但如打算會有細佬妹,經濟上有點吃力,我會揀PC…

PC of course;
MS the second;
GH is good but is really expensive in primary

事實上, 我真的擔心pc係中文學校, 英文成績會很普通, 但學費係平好多

而gh係新既Kinder,行政係米甘亂??會影響小朋友學習嗎?學費貴但是否值得讀呢?

學費平咁多,想點補英文都得啦!
冇聽到行政亂會搞到小朋友,小朋友返學乜都唔知,係煩到家長啫!
鬆動嘅咪GH囉!
原帖由 wiman 於 11-2-16 11:06 發表
事實上, 我真的擔心pc係中文學校, 英文成績會很普通, 但學費係平好多

而gh係新既Kinder,行政係米甘亂??會影響小朋友學習嗎?學費貴但是否值得讀呢?

聽朋友講PC投放很多資源在英文教學上, 所以係英文好勁嘅中中, 不過咁多年後, 我想都應該無左中中了。

Re: 我個小朋友唔係讀緊PC, 我朋友個女讀緊DGJS。

原帖由 wiman 於 11-2-16 11:06 發表

嘩..你有咁多OFFER?剩係你一個都放到三個位出黎, 隔離板話得WAITING..駛乜驚喎...

PC啦, 可以上到小學而德育及課程都好!

我聽聞pc既學生程度差距好大, 而且kg好淺, 去到k1 k2就覺得好辛苦, 若果想考其他小學更加難, 有無人知係米甘呢?

讀pc係米要極力補習中英文才可, 而gh就可以不用呢(因為佢地有net teachers), 對嗎?

應該係。所以,入得培幼就應一心向住培正…
原帖由 wiman 於 11-2-17 16:59 發表
我聽聞pc既學生程度差距好大, 而且kg好淺, 去到k1 k2就覺得好辛苦, 若果想考其他小學更加難, 有無人知係米甘呢?

其實睇你自己有乜要求…
雖然培幼英文係淺,GH都唔係深…
有讀乜幼稚園嘅小朋友都唔補…
有讀st. cat嘅同LH英普班嘅小朋友一樣都出去補英文…
我地細個時一定唔會幼稚園補英文,但我地英文都唔好差…

原帖由 wiman 於 11-2-18 10:37 發表
讀pc係米要極力補習中英文才可, 而gh就可以不用呢(因為佢地有net teachers), 對嗎?

點解要教得深, KG輕鬆d不好嗎, 想一想, 入了PC是否還需要勝於起步點, 其實已經勝了。

原帖由 wiman 於 11-2-17 16:59 發表

我揀PC,可惜佢唔收我個女

回覆 1# potato081 的文章

我會選Good Hope.
:-) :-) :-)

我有親戚2個囡囡都係gh讀,一個讀緊小學,一個讀緊中學,她們的性格都好文靜既,聽她講小學好似都係用中文教咖。(如無記錯)

請問小學都係用中文教? 咩科目呀?佢地讀得辛苦嗎?是否很大壓力呢?

你就好,間間都收,我個小朋友是細b,間間waiting! 如果有細佬,一心揀pc啦.我個fd係pc 校友,pc英文勁過好多英中(including我個妹係gh校友)

另外,pc係男女校,對小朋友心理發展都好d.

Sure GH la

讀完出來啲妹真的大部分也斯文有禮,十分淑女的。
加上成績勁好!!!
‹ 上一主題|下一主題