用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若果囝囝/囡囡咁叻入倒DBS/DGJS 同SPCC,您會點揀? ...
go

若果囝囝/囡囡咁叻入倒DBS/DGJS 同SPCC,您會點揀? [複製鏈接]

發吓夢 ( 唔好笑我喎 ),若果囝囝/囡囡咁叻入倒DBS/DGJS 同SPCC,您會點揀?
我會揀DBS/DGJS,純個人喜好only!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

真係要睇下你想仔女成為一個咩人
我會揀SPCC
(OH NO! 我場夢已經醒了 )
原帖由 Loso 於 10-12-28 11:58 AM 發表
發吓夢 ( 唔好笑我喎 ),若果囝囝/囡囡咁叻入倒DBS/DGJS 同SPCC,您會點揀?

回覆 2# Loso 的文章

DBS

What kind of people the kids will be if they study in spcc or dgjs?

我會揀男女校
因為我有仔有女

原帖由 Loso 於 10-12-28 11:58 發表

醒目開學勳章

不過SPCC唔係普通男女校,第二個唔係一定收。你係咪兩個都入咗?

原帖由 lin624 於 10-12-28 13:54 發表
我會揀男女校
因為我有仔有女

Girl - SPCC
Boy - DBS or SPCC

醒目開學勳章

原帖由 Loso 於 10-12-28 11:58 發表

DBS/DGJS除中文科,全部英語教學,如果你concern小朋友學英文,尤其係在生活中靈活運用,可能呢兩間會優勝。但中文就應該係SPCC較深。

文靜學生可能較適合SPCC,運動型小朋友去DBS/DGJS可能會有更大發揮。

DBS/DGJS感覺上風格較強,畢業生個style好突出,唔知對學校歸屬感會唔會更強?

回覆 1# Loso 的文章

很好運兩年前也遇到同樣問題﹐最後選擇了DGJS﹐因為囡囡屬於活躍形﹐坐唔定。回想起來﹐我覺得我的選擇絕對正確。DGJS是一間最似international school 嘅local school﹐學校風氣好自由﹐學生可以發揮所長﹐讀得好開心。DGJS D 學生真係好叻﹐但都幾頑皮﹐好鐘意“嘴不停”﹐見解多多。所以比較文靜內向嘅小朋友未別適合。

醒目開學勳章

DBS!!
因為我鐘意男校!!

恭喜您!戥您開心呢!

原帖由 twobigeyes 於 10-12-28 15:38 發表
很好運兩年前也遇到同樣問題﹐最後選擇了DGJS﹐因為囡囡屬於活躍形﹐坐唔定。回想起來﹐我覺得我的選擇絕對正確。DGJS是一間最似international school 嘅local school﹐學校風氣好自由﹐學生可以發揮所長﹐讀得好開心。DGJS D 學生 ...

DBS/DGJS除中文科,全部英語教學,如果你concern小朋友學英文,尤其係在生活中靈活運用,可能呢兩間會優勝。但中文就應該係SPCC較深。 除此之外, SPCC的數學科都較深.

文靜學生可能較適合SPCC,運動型小朋友去DBS/DGJS可能會有更大發揮。SPCC很著重音樂, 學生未必文靜架, 很多都好"活潑", 小朋友嘛!

DBS/DGJS感覺上風格較強,畢業生個style好突出,唔知對學校歸屬感會唔會更強?感覺SPCC較低調.

其實這三間學校都收了很多叻學生, 感覺SPCC有較多大仔大女.

原帖由 traeh 於 10-12-28 14:59 發表

DBS/DGJS除中文科,全部英語教學,如果你concern小朋友學英文,尤其係在生活中靈活運用,可能呢兩間會優勝。但中文就應該係SPCC較深。

文靜學生可能較適合SPCC,運動型小朋友去DBS/DGJS可能會有更大發揮。

DBS/DGJS感覺上 ...

twobigeyes & twokidsmum,

恕我冒昧,印象中,前幾年兩位家長的小朋友都到 DGJS/SPCC 的offer, 我有沒有記錯?

Sumyeema1,

你記性很好啊﹗

Cheers, twobigeyes

原帖由 Sumyeema1 於 10-12-28 17:09 發表

恕我冒昧,印象中,前幾年兩位家長的小朋友都收到 DGJS/SPCC 的offer, 我有沒有記錯?

對﹐DGJS確實收好多細女。我女兒係大女﹐但大部分同學都細過佢﹐有些細足足一年。我識有3個今年剛入DGJS的小朋友﹐都是細女。我覺得Mrs. Dai是最肯收細女的校長﹐只要佢確定小朋友適合便可。

原帖由 twokidsmum 於 10-12-28 16:45 發表
DBS/DGJS除中文科,全部英語教學,如果你concern小朋友學英文,尤其係在生活中靈活運用,可能呢兩間會優勝。但中文就應該係SPCC較深。 除此之外, SPCC的數學科都較深.

文靜學生可能較適合SPCC,運動型小朋友去DBS/DGJS可能會 ...

一個小一入讀,另一個幸運地中途插班到另一間.

原帖由 Sumyeema1 於 10-12-28 17:09 發表

恕我冒昧,印象中,前幾年兩位家長的小朋友都收到 DGJS/SPCC 的offer, 我有沒有記錯?

小女幸運地今年收到這兩間學校的offer,正面對同樣的問題,好似好多人都覺得女仔DGJS好d, 但除了名氣,學業成積和運動外,學校的品德教育如何?同學間的競爭大嗎?是否100%升DGS?請指教,謝謝!

回復 9# twobigeyes 的帖子

May I pls ask - does DGJS has a lot of homework? I got a friend's daughter who is in P3 who does homework everyday till 11pm. I am not sure whether she is slow / not efficient ( I didn't ask...) or the workload is really that high?

Other then that concern, I am sure that it is a very well rounded and good school. The video that we saw at 1st interview was really impressive. I know many graduates from the school and they are all very focused, organized and confident.
Although the subjects are taught in English, the Chinese from DGJS is not easy either. So there is no need to worry that the girl's Chinese will suffer.

I have had friends who gave up SPCC for DGJS, and vice versa. So it really depends on what suits your kid the best. SPCC is a Co-ed school and although it's a Chinese based learning school, the English is not easy either. The standard is high. It's a loving and caring school.

It's a tough decision to make, but it's also a very good trouble to have!

兩間都注重品德教育.SPCCPS在德育培養方面做得很出色,conduct差隨時升唔到SPCC架.

DGJS同學間的競爭是有的.只要是良性的,競爭又何妨? 小女甚少提及同學的成績,亦不喜歡是是非非,所以跟同學相處十分融洽.

據知DGJS學生可100%DGS.曾見到個別學業有困難的學生,或打算出國留學的學生會中途轉讀國際學校.

原帖由 Haymama 於 10-12-28 22:49 發表
小女幸運地今年收到這兩間學校的offer,正面對同樣的問題,好似好多人都覺得女仔DGJS好d, 但除了名氣,學業成積和運動外,學校的品德教育如何?同學間的競爭大嗎?是否100%升DGS?請指教,謝謝! ...

DGJS小三好少功課架喎!平均1 – 1.5小時應可做完.

DGJSSPCCPS的中文都比以往深了!

原帖由 ahtan 於 10-12-29 01:44 發表
May I pls ask - does DGJS has a lot of homework? I got a friend's daughter who is in P3 who does homework everyday till 11pm. I am not sure whether she is slow / not efficient ( I didn't ask...) or th ...
‹ 上一主題|下一主題