用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 燥狂家長--YORK interview
go

燥狂家長--YORK interview [複製鏈接]

0    0    0    0

咁個燥狂家長唔駛旨意york會收佢個小朋友囉

小朋友一齊玩實會你打下我我打下你 . 呢個時候當然雙方家長向自己小朋友教導講解 , 要該小朋友say sorry . 呢個爸爸咁既行為 , 佢自己小朋友亦都會學上唔少呢d唔應該有既態度 . 緊張自己小朋友係岩 , 但係, 唔需要咁大反應及亦睇會當時既環境丫 !!!
我都認同 . 呢個家庭既小朋友會比學校bad list 左

而家有d人質素真係好差,自己既小朋友先至係人,其他人既就係透明甚或唔當係人,interview時見得特別多,不過我大肚去BB展時遇過一個男人,佢身材高肥大,太太亦是大肚婆,企喺太太身後護住太太,本應冇乜問題,但如果佢地停低睇野,就唔俾跟喺後面既人行,重要"樹"起隻雞翼,有攻擊性地向住後面既人,有大肚婆唔知想過就俾佢隻巨型雞翼撞親,重要俾佢用十分仇視既眼神"啤"住,我覺呢個當時既準daddy都可謂自私中既人板了,真係唔知d咁既人會生出有幾咁好既下一代!

最慘係佢地既小朋友, 佢地既行為會影響小朋友, 有樣學樣, 唉.......

Are your children interviewing for K1?  I applied, but didnt get any letters for interview yet.......

i just applied on Sep and didn't receive any letter so far....

yes, we interviewed K1 today in York. I sent the application letter on early of Sept.

學校收左此類家長就慘囉, 一定日日投訴.

如果校長睇到,一定唔收...

醒目開學勳章 王國長老

我同事個仔(n班)咬左同學仔一啖
人地家長阿之阿左要求驗傷, 又報警又出律師信, 仲要求我朋友帶個仔去驗下有無梅毒愛滋肝炎, 學校理息事寧人又由得佢顛, 仲要求我朋友快d帶個小朋友去驗
真係痴左線!

醒目開學勳章

點解自己平時唔好好教導自己既小朋友,到有事發生又怪對方多多麻煩,真係
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-26 13:50 發表
我同事個仔(n班)咬左同學仔一啖
人地家長阿之阿左要求驗傷, 又報警又出律師信, 仲要求我朋友帶個仔去驗下有無梅毒愛滋肝炎, 學校理息事寧人又由得佢顛, 仲要求我朋友快d帶個小朋友去驗
真係痴左線! ...

人地個小朋友跌倒响我隔離,我問佢有冇事,個小朋友都識答冇事,但個家長就"啤"住我,好似我唔扶住佢個仔咁,而家d家長真係.......

如果你有方法令到你教小朋友的行為守則,可以令到小朋友100%及無時無刻及在任何突發事件發生時也能遵從的話,請指教啊~~~~

原帖由 conniechan125 於 10-9-26 16:23 發表
點解自己平時唔好好教導自己既小朋友,到有事發生又怪對方多多麻煩,真係  

醒目開學勳章

原帖由 Christi 於 10-9-27 18:09 發表
如果你有方法令到你教小朋友的行為守則,可以令到小朋友100%及無時無刻及在任何突發事件發生時也能遵從的話,請指教啊~~~~
我唔係好明白你想講乜?!小朋友一起玩的時候有意外好難避免,但我的小朋友絕對不會打,鬧和咬別人,我亦唔接受別人既小朋友用D咁野蠻的行為對我的小朋友,我覺得leeD係家教問題,家長絕對要付責任~~

醒目開學勳章 王國長老

我唔覺得家長有教小朋友去咬其他人, 或者唔肯認錯, 如果係咁, 家長就真係有問題
但事實上, 幼稚園學生咬其他小朋友, 就算名校, 一樣有發生, 我女細個都有俾同學咬, 大家成年人, 碰面講聲sorry, 叫小朋友對人道歉, 向小朋友解釋返呢d係唔應該, 下次唔好, 受害人家長亦應該教自己小朋友咩叫原諒寬恕, 呢d都係身教, 教小朋友咩叫應有既責任, 而唔係咬住唔放又驗傷又律師信, 對小朋友都樹立緊一個錯既榜樣
小朋友未必時時都咁理智, 又係果句, 咁識唸就唔會有小朋友爬窗跌落街啦!
原帖由 conniechan125 於 10-9-27 08:50 PM 發表
我唔係好明白你想講乜?!小朋友一起玩的時候有意外好難避免,但我的小朋友絕對不會打,鬧和咬別人,我亦唔接受別人既小朋友用D咁野蠻的行為對我的小朋友,我覺得leeD係家教問題,家長絕對要付責任~~ ...

Agree!

My son was bit by the others b4 in school. Once i knew it, i asked my son why the child bit him. He told me that he snatched the toys from the others. Then, i told him that it was his fault. In addition, i also told him that it is rude to bit the others. We need to teach our child to forgive instead of anger. I asked him to sai sorry to the child too cause he did the wrong thing first.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-28 00:28 發表
我唔覺得家長有教小朋友去咬其他人, 或者唔肯認錯, 如果係咁, 家長就真係有問題
但事實上, 幼稚園學生咬其他小朋友, 就算名校, 一樣有發生, 我女細個都有俾同學咬, 大家成年人, 碰面講聲sorry, 叫小朋友對人道歉, 向 ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-28 00:28 發表
但事實上, 幼稚園學生咬其他小朋友, 就算名校, 一樣有發生, 我女細個都有俾同學咬, 大家成年人, 碰面講聲sorry, 叫小朋友對人道歉, 向 ...
你都講得好啱 如果我是被咬小朋友的家長,我亦唔會咬住唔放,叫別人小朋友去驗血就更誇張,但家下太多D只生不教既人啦~早2日C6同阿囝(4歲)去商場厠所,有個o靚仔成10歲,以為我囝一個人就特登走過去整到佢成面水,C6在轉角見到晒,即追佢揾佢家長,原來佢只係一個人~!咁C6就問佢點解要咁悪作劇去對細小朋友,要佢諗吓掉轉.....C6返來同我講佢話真係唔係想幫人教仔,不過真係忍唔住~!

我阿女之前在校車上亦俾個男仔打,返到屋企喊,我哋都明白小朋友有時想玩但用錯方法,我都知係邊個,因為同一個站上車,我哋都只係叫校車姨姨分開佢哋,唔通又話要驗傷咩,同時都教個女己所不欲勿施於人,自己都唔鍾意俾人打,就唔應該打其他人。

醒目開學勳章 王國長老

己所不欲勿施於人 <--呢句野我爸由細教到我大, 每次做事前我都會記住
而家社會上真係多左好多"騎呢"人, 只會為自己唸, 有時退一步海闊天空, 真係希望天下父母都會咁教自己個小朋友, 生命教育真係好重要

原帖由 cutienat 於 10-9-28 08:47 AM 發表
我阿女之前在校車上亦俾個男仔打,返到屋企喊,我哋都明白小朋友有時想玩但用錯方法,我都知係邊個,因為同一個站上車,我哋都只係叫校車姨姨分開佢哋,唔通又話要驗傷咩,同時都教個女己所不欲勿施於人,自己都唔鍾意俾人打,就唔應該 ...
‹ 上一主題|下一主題