用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教,中一面試會問甚麼問題?
go

想請教,中一面試會問甚麼問題? [複製鏈接]

想請教,中一面試會問甚麼問題?

想請教,中一面試會問甚麼問題?各位請多多指教!日子越來越近啦,心情越來越緊張。

Re: 想請教,中一面試會問甚麼問題?

有中學不需面試!
有中學需要面試!
有中學需要家長面試!
有中學不需家長面試!
有些單聲道!
有些雙聲道!
也有三聲道!
各中學面試題目不盡相同!
各中學每年題目不盡相同!
有小組型式!
有單獨型式!

題目一般是個人資料、時事題目、個人理想、價值取向、獨特潛能、發揮題目、自我介紹、讀書興趣、日常生活興趣、生活常識......家長面試一般是教育問題、教育方法、對子女期望、對子女的了解及支援..部份需要以英語介紹自己及子女不等......

定o的o黎,而家就咁緊張...面試時點算?

thanks hotdogpapa,多謝指教。

** 定o的o黎,而家就咁緊張...面試時點算?**

你有所不知啦!因為係三年前嘅慘痛經歷。今次細仔好係有D機會所以特別緊張囉!其實所擔心嘅唔係入唔入到band one學校,而袛係希望可以入到一間校風好嘅學校,唔洗日日擔驚受怕。

:-|

seesee9332:

可以告訴我們有關你的“慘痛經歷”嗎?

記得第一年男女混合派位嗎?小兒被派到band 3 中的band 3。但小兒成績中等,同你情況的大有人在,冇學校願意收留。唯有鼓勵他,band 3學校也有好學生好老師。奈可好學生是有的,但不敵影響上課秩序的學生。好老師是有的,但用半堂駡學生的老師較多。
阿仔一直的表現都算乖啦。但係耳濡目染,上到中二眼見有D同學仔公然在班上跟老師頂撞,也罸得不重,膽子大起來,居然也來這一招。事至如此,必須作出重要诀定,送他出國,在寄宿學校讀。
可能我嘅情況係同好多人一樣,但係你知道嗎,自己在這段日子裏面,每天都要在作戰狀態,以防他有更大的變化,作為父母嘅有幾擔心有幾心痛,如非親身經歷,也未必能體會。

seesee9332 :

任何一個有孩子的家長都會明白係o既心情!

囝囝外國讀書生活如何?

seesee9332

Pls check PM.

hotdogpapa,
他的表現都算ok,好在起香港都唔係經常出街玩的小朋友,佢只係有課外活動才出去的。所以就算依家比較悶都還可以接受。
其實唔係話到外國讀書就一定好,而係香港讀書班上的人數太多,如果加上學生嘅質素太參差,老師根本控制唔到。令到本來好嘅就算唔會變壞,都會在其他同學身上或多或少都會感染到一些不太好嘅行為。而原本已經壞嘅又冇可能得到老師的關注而冇機會改好。
唉!兩頭唔到岸!

seesee9332 :

我來搭訕!
你囝囝現在那裡寄宿?英國嗎?
你有親戚在那裡嗎?
其實都幾心掛掛的喎!有時時傾電話嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren,

小兒屬運動型,所以澳洲比較合適,學校位置在Melbourne較遠的地區,人口較小。幸好有上帝的安排。如果是在市區,情況就不同了。照我所見,市區的中國人太多,如果不是住boarding的話,放學的時候你會見到一羣一羣學生在麥記或網吧消遣。

我們沒有親戚在那邊,但一切都算順利,我們差不多天天都會通電話,感情可能比在香港更好,因為少了面對面的衝突。

佢每天的生活都十分正常,上完堂就打籃球,上一會兒網(不能上太長時間,因上網太貴),跟住一齊做功課,lastly, shower & go to bed.

Pls check you email. I've just send you the question list.

加菲貓:
yes, i got it,  i think i have to start to practice with my son at once.
thank you so much for your kindness

[quote]
seesee9332 寫道:
virgokaren,
小兒屬運動型,所以澳洲比較合適,學校位置在Melbourne較遠的地區,人口較小。幸好有上帝的安排。如果是在市區,情況就不同了。照我所見,市區的中國人太多,如果不是住boarding的話,放學的時候你會見到一
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

加菲貓

我都想要1 set 問題, 已PM我的電郵給你, 謝謝!

加菲貓 寫道:
Pls check you email. I've just send you the question list.

Would you please also send me the questions?  My email address is [email protected].  Many thanks!

To: virgokaren

請問你小兒升中幾去澳洲? 一年所有費用要多少? 是否之前要讀國際學校?

Mandy2002 寫道:
To: virgokaren
請問你小兒升中幾去澳洲? 一年所有費用要多少? 是否之前要讀國際學校?

Mandy2002 :
你問錯人!應該問 seesee9332,是他囝囝在澳洲讀書。

virgokaren:
多謝你的轉介

Mandy,
你可以先看看依個連結先啦
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=183196&forum=45&18
看完再傾啦,不過唔好介意我可能會遲啲覆。

叧外小兒之前是在普通學校讀的。

Dear 加菲貓,

Would you please also send me the questions, too? My email address is [email protected].

Thank you very much!   

加菲貓,
I want a set of questions, too. Would U mind to send to me, please?. My e-mail has already pm to U. Thanks a lot.  :  :
‹ 上一主題|下一主題