用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵青區 65 那間小學好
go

葵青區 65 那間小學好 [複製鏈接]

如題.....
要幫個囡選小學又唔知那間好, 佢又要係大囡我地又唔係基督徒.
有無葵青區 65的家長可以教下呀!!
   1    0    0    0

個人經驗, 如只有15分, 第一round 應誇區選 net 66 或 net 62, 部份中上小學 15分都有機會抽!

如果不成,則2nd round大抽獎回本區65net (機會均等), 萬一失手, 可以誇區去round 1 學校叩門或本區65叩門 (兩重保險).

原帖由 poohome 於 09-7-22 19:12 發表
如題.....
要幫個囡選小學又唔知那間好, 佢又要係大囡我地又唔係基督徒.
有無葵青區 65的家長可以教下呀!!

原帖由 Gabrielma 於 09-7-24 16:21 發表
個人經驗, 如只有15分, 第一round 應誇區選 net 66 或 net 62, 部份中上小學 15分都有機會抽!

如果不成,則2nd round大抽獎回本區65net (機會均等), 萬一失手, 可以誇區去round 1 學校叩門或本區65叩門 (兩重保險).

...

同意 Gabrielma 既講法, 我囝囝都係65網, 今年9月升小一, 由於本區好的小學只得兩間, 故競爭力非常之大, 20分都難入, 所以我舊年自行分配同囝囝揀了net62荃灣區中上的小學, 不過可惜都落敗了, 但係我沒有後悔過我當時的訣定 (我所揀的那間荃灣區小學, 我知道今年的確有好幾位小朋友可以15分被派中), 最後今年6月囝囝統一派位幸運地派了本區心儀小學.

CAN u ask me which one is your
囝囝揀了net62荃灣區中上的小學, ??

荃灣(62區)好的小學是比65區的多, 應該會容易入d, 但中學就係人都知葵青區好過荃灣區, 到時升中62區就冇咁著數了, 唉!! 好難選擇呀!!

62--海官,荃官
65--仁立,仁紀
66--世德,青衣主恩

回覆 3# BOBO1229 的文章

囝囝雖然很喜歡看書, 但比較活潑好動, 所以在net 65好難選到心儀小學(i.e. 因為要找活動教學的學校).  今年囝囝在馬基升二年級, 讀得很開心! 不過今年15分要入馬基已經是無可能的事!

因家住net 65, 雖然中學校網是跟小學, 但仍可以轉校網(i.e.申請以住址轉校網)到葵青區, 況且小學六年是小朋友的黃金時期, 個人認為一定要小朋友讀得開心, 喜歡學習, 而不能單單考慮要一個好的中學校網 !

我囝囝都係65網, 今年2009/9月升小一, 我囝囝都係65網, 今年9月升小一,  所以我自行分配 and lucky draw 同囝囝揀了net62荃灣區...思源學校

小朋讀得開晤開心,好睇家長嘅心態,家長晤比壓力,小朋友未晤會有壓力囉,我個人認為晤可以禁短視,一定要長遠睇,要安排你嘅小朋走一條咩路,選擇咩校網同咩學校,未來中學網亦是相當重要一點,如果係住65,當然揀番65啦,第一round,可以揀跨區,但你知晤知,62,66大部份人都候住仁立,既然你去到邊區都係博一搏,到第二round點到係留番65機會大D啦

其實家住65網,小學62荃灣網,在升中選校時,可有優勢呢!

可於高小時,因應小朋友能力,及當時各中學情况作出選擇,既可跟小學校網,又可跟住址跨回65網。當然啦!若果目標是林護,仁立,仁紀勝算比較高,但盛傳數年後,中、小學聯繫政策或有變,這可要留意!

至於是否62、66網大部分家長都吼住仁立呢,就真係見人見智。荃灣區好的小學多,各有捧場客,兩年前亞女60多個升小的同學中(絕大部分家住荃灣區),不知道是派不到,還是沒有選,沒有一個入仁立或仁紀。

醒目開學勳章

聽聞小學同中學遲多一,兩年唔會有掛鈎~~
[

You mean which one 小學is all school?

原帖由 dudu19812002 於 09-7-28 17:58 發表

65區除了仁立和仁紀可選外,祖堯天主教小學都可考慮,參考今年升英中派位,祖小有37%,而仁紀只得30%,仁立47%。
小兒今年派去第三志願祖小,但幸運地經面試後,主恩和仁立都收,最後選了仁立,因主恩沒有將升中派位登上校網,較難比較。
仁立面試較認真,第一次小兒只是需見老師,第=次校長要見學生及其父母。以上是本人經驗,希望可幫到你,祝好運。

多謝各位的意見.
因為有朋友個囝囝係仁紀讀梗, 佢話個囝壓力都好大.
我又唔想個囡讀得咁辛苦, 所以想選間好的而壓力唔好咁大,我自己就想選主恩, 唔知入到的機會大唔大
同時都想知主恩好唔好, 可唔可以比多少少意見我參考
希望有囝囝囡囡讀梗主恩(65)的家長可以講d意見

多謝多謝

p.s : SK088你所講的心儀小學是那一間, 可否告知呢??

原帖由 poohome 於 09-7-29 23:40 發表
多謝各位的意見.
因為有朋友個囝囝係仁紀讀梗, 佢話個囝壓力都好大.
我又唔想個囡讀得咁辛苦, 所以想選間好的而壓力唔好咁大,我自己就想選主恩, 唔知入到的機會大唔大
同時都想知主恩好唔好, 可唔可以比多少少意見我 ...

我囝囝最後幸運地派到"仁紀".

選小學時, 最好先觀校, 了解各校長教學理念, 老師是否nice, 學校環境及學生態度, 其他家長意見可氖參考, 但最終決定係自己.  

葵青區家長教師會有觀校活動, 今日deadline, 快d報名.

掛鈎?

原帖由 dudu19812002 於 09-7-28 17:58 發表

For everybody's interest, you may look at the document: 教育統籌局通函第194/2003號http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_185/cm194chi.pdf

直屬/聯繫學校採用「一條龍」辦學模式的安排
15. 直屬/聯繫學校在決定是否轉為「一條龍」學校時,應按附件所列的最後限期採取適當的處理辦法。
直屬/聯繫學校解除關係的安排
16. 現存的直屬/聯繫學校如果決定不轉為「一條龍」學校,便須宣布解除直屬/聯繫關係,但解除關係的程序須以不影響已入讀及已申請入讀直屬/聯繫學校的小學學生為原則。換言之,學校須待當時已經入讀及申請入讀該校小一的學生升中後,才可正式解除直屬/聯繫關係。
17. 由於申請小一自行分配學位的時間是小一學生入學年度的上一個九月份,直屬/聯繫小學如在某一年的九月前,宣布與其直屬/聯繫中學解除關係1,則該校下年度九月入學的小一學生,在六年後升中一時,將按非直屬/聯繫學校的派位方法,獲分配中一學位。

...

解除直屬/聯繫學校關係
例如,某直屬中學和小學在2004年5月31日決定不結龍,學校須即時宣布,由2005/06學年起入讀小一的學生,將會按非直屬/聯繫學校的派位方法,獲分配中一學位;而於2004年9月入讀小一的學生,將是最後一批按直屬/聯繫學校的現行升中機制升讀中一的學生。
符合與未符合「一條龍」原則的直屬/聯繫學校決定是否結龍的最後期限分別是2005年5月31日及2012年5月31日。因此,如現存的直屬/聯繫學校選擇到最後期限屆滿前才宣布解除關係,在2006/07學年(符合原則的學校)及在2013/14學年(未符合原則的學校)入讀小一的學生,將會按非直屬/聯繫學校的派位方法,獲分配中一學位。

選小學時, 最好先觀校, 了解各校長教學理念, 老師是否nice, 學校環境及學生態度, 其他家長意見可氖參考, 但最終決定係自己.  

葵青區家長教師會有觀校活動, 今日deadline, 快d報名.

回覆 2# mrsanthony 的文章

想問點先知道中. 小學是否係直屬. 聯繫, 有何途徑可以查到?

請問邊度可以報名 ? Thanks!

原帖由 Gabrielma 於 09-7-31 14:12 發表

葵青區家長教師會有觀校活動, 今日deadline, 快d報名. ...
‹ 上一主題|下一主題