用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽唔考慮俾小朋友讀n1架!
go

有冇媽媽唔考慮俾小朋友讀n1架! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我正考慮是否給仔仔報讀n1 , 因我仔仔是07年1月出世 , 如不讀n1 , 便要在10年才入學 , 我覺得是否會太遲入學呢 , 小朋友在家又好似好無聊咁 , 有冇媽咪既情況同我一樣呢?

如不讀n1 , 有冇playgroup可代替呢?
   0    0    0    0

原帖由 Monkichi1001 於 08-9-26 02:50 發表
我正考慮是否給仔仔報讀n1 , 因我仔仔是07年1月出世 , 如不讀n1 , 便要在10年才入學 , 我覺得是否會太遲入學呢 , 小朋友在家又好似好無聊咁 , 有冇媽咪既情況同我一樣呢?

如不讀n1 , 有冇playgroup可代替呢? ...

我朋友都冇比個女讀 n1, 不過佢有返 playgroup, 一星期一日, 加上我朋友只係返 part time, 一星期返一日工, 所以有好多時間自己教個女囉.

我都無比個仔返N1, 我只係一星期比佢返3日playgroup...

Hi Monkichi1001,

我有2個囡囡, 大女係2月初出世, 細女係1月初出世, 大女沒有返N1, 因為我是full time mother, 我都想d囡囡係屋企嘆耐d先返學,所以佢一直去到3歲7個月開學 (9月K1), 其間每星期返1次playgroup, 或者我帶佢周圍去玩.

細女剛剛在8月開始返N1....其實我覺得都好睇o下個女的性格, 大女比較文靜, 內向, 太早比佢返學, 佢好冇安全感. 相反細女外向, 鐘意玩, 加上係第2個, 樣樣嘢都學家姐, 學大人, 日日都話要好似家姐咁去學嘢, 正如你所言, 佢係屋企真係好無聊, 家姐返咗學又冇人同佢玩,家姐放學後又要做功課, 吾得閒同佢玩,所以我咪比佢返N1, 佢又真係好enjoy, 冇o咸過. 其實1月出世返N1都ok啦, 係班到都屬於大女/仔, 學嘢好快. 我知有d working parents都鐘意比d仔女返N1, 因為好過只係屋企同個家傭一齊. 至於playgroup, 我覺得同學校的性質不同, 家長expect的嘢都會不同, 依家細女每個星期都仲有去1次playgroup, 因為佢仲係鐘意去玩.   

原帖由 Monkichi1001 於 08-9-26 02:50 發表

如不讀n1 , 有冇playgroup可代替呢? ...

原帖由 Peninsula 於 08-9-26 13:09 發表
我都無比個仔返N1, 我只係一星期比佢返3日playgroup...

me too! 仔仔自己上playgroup

我囝囝都係大囝, 我都唸住不給佢返N1, 但不知呢個決定有無錯?

你地小朋友一星期返3次PLAYGROUP, 可以話我聽係邊度返嗎?

唔好意思...我係一名準媽咪嚟,我分唔清N1同K1,請問即係幾時先入讀架?請指教...thanks!

原帖由 wttcly 於 08-9-26 16:44 發表
我囝囝都係大囝, 我都唸住不給佢返N1, 但不知呢個決定有無錯?

你地小朋友一星期返3次PLAYGROUP, 可以話我聽係邊度返嗎?

仔仔自己上幼兒成長小組後社交溝通好左. 開心左. 導師都好有愛心. 我覺得學D嘢同N1相同.

http://hhc.tungwahcsd.org/course/events0809-0811.pdf

原帖由 meilo 於 08-9-26 16:50 發表
唔好意思...我係一名準媽咪嚟,我分唔清N1同K1,請問即係幾時先入讀架?請指教...thanks!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=554267&extra=page%3D1

N 是代表nursery, K是代表kindergarten,  K1通常要滿2歲8個月先可以入讀, 即是想在2009年9月開學, 2006年1月至12月出世的bb就可以報名. N1是2-3歲班,2歲就可以報, 多數都可以插班, 幾時滿2歲就可以讀.

原帖由 meilo 於 08-9-26 16:50 發表

好多謝咁多媽媽分享...其實我好早已想聽下你地對上playgroup而唔上N1既睇法...
我個仔啱啱9月頭兩歲,佢比較慢熱,怕醜,痴身,佢一歲嗰陣,怕陌生人既程簡直嚇人...即使我抱住佢,有陌生人想撩下佢或想望下佢同佢玩,都唔係話要抱佢,我個仔就驚到喊到拆天咁,基本上真正能抱到佢嘅只有媽咪,daddy,嫲嫲和工人....我好無奈..
唯有揾playgroup比佢讀,希望佢見多D人有D幫助,可能仔仔又大咗,又番吓playgroup,情況係有改善,起碼無咁易喊,但我估阿仔既情格都較文靜,喜歡觀察,喜歡有規律,同其他小朋友玩都係會慢慢嚟,好少冒險,我甚少見到阿仔一見到新玩具或新地方就飛撲埋去嗰隻..乜都好似要睇定D睇定D...
我自己就揀咗返playgroup無返N1,我估阿仔嘅性情係需安慢慢嚟,可能我又唔捨得迫佢啦..我怕返N1三個鐘就喊足兩個鐘...亦有可能佢兩個星期就適應..
老公就話...來日方長,讀書生涯咁長,一開始就無得停,而家兩歲人仔咪比佢嘆下囉...
即使我揾K1,我都係報D多數活動教學嘅幼稚園,真係唔想迫到佢嚇怕咗讀書...
其實,我都唔知決定有無錯,我做媽咪既都係一路撞板,一路攞經驗,一路學習...so far 見到阿仔每日都開心健康,每日都有進步...我已好滿足...

醒目開學勳章

多謝各位既意見呀!

各位可唔可以提供你哋既playgroup資料比我呀!

謝謝!

Hello Monkichi,

我個仔逢星期一和五返九龍多多(Tutor Time)
另外逢星期三返尖沙咀Little Gym...

希望幫到你!!!

原帖由 Monkichi1001 於 08-9-27 02:52 發表
多謝各位既意見呀!

各位可唔可以提供你哋既playgroup資料比我呀!

謝謝!

rere,

多謝你的回覆.

你講呢個課程我好有興趣, 但對我來講, 好遠呀.

你係不係住附近呀?

原帖由 rere 於 08-9-26 17:16 發表

仔仔自己上幼兒成長小組後社交溝通好左. 開心左. 導師都好有愛心. 我覺得學D嘢同N1相同.

http://hhc.tungwahcsd.org/course/events0809-0811.pdf

原帖由 wttcly 於 08-9-29 15:48 發表
rere,

多謝你的回覆.

你講呢個課程我好有興趣, 但對我來講, 好遠呀.

你係不係住附近呀?

wttcly
我唔係住附近呀!小組地點於灣仔, 我住西營盤. 我介紹左我家姐同事個仔仔上,佢住東涌添呀!
我家姐見我仔仔有進步, 無咁怕醜, 個人大膽左, 社交溝通好左, 仲講多左嘢.
佢同同事講開, 佢同事就帶個仔來,
其實要搵playgroup. 又要適合小朋友, 又要就時間又要就地點,真係好煩,因為我都搵左一段時間致搵到. 希望你快D搵到適合你小朋友D Playgroup.

rere,

我都搵咗好耐都未搵到, 我要轉幾程MTR, 行出去都不近.

西營盤都好啲, 唉, 依家都不知讀不讀好?

你讀兩日定三日呀? 係不係工人帶佢去呀?

原帖由 wttcly 於 08-9-29 23:01 發表
rere,

我都搵咗好耐都未搵到, 我要轉幾程MTR, 行出去都不近.

西營盤都好啲, 唉, 依家都不知讀不讀好?

你讀兩日定三日呀? 係不係工人帶佢去呀?

wttcly
我係全職媽媽, 無工人, 所以自己帶佢去, 我讀兩日加多一日多感官, 所以一星期返三日. 都辛苦嫁, 不過我見仔仔有進步,又開心左. 咪照上住先, 我報到11月尾啦! 其實近屋企最好添. 但就唔到時間. 無法!!!你住邊區呀?有無一程巴士到灣仔嫁

rere,

我依家十五十六, mtr行出去都不近, 驚小朋友辛苦呀.

你仲有無其他好介紹呀?

麻煩各位媽媽比下意見,因為比我bb讀n1既問題都同我老公吵左幾次!佢就話唔洗報住,因為比錢佢去讀n1都係玩,不如我地教佢仲好wor!不過我同我老公都返工,屋企冇工人得嫲嫲照顧佢咋!
佢又係第一個,我見佢都唔鍾意同細過佢既小朋友玩,有小朋友玩佢既玩具或者佢地玩佢自己既玩具,我bb都搶唔比佢地玩or掙住玩,我覺得噤樣唔好囉,同老公講又話佢仲細,係噤架啦!(我bb07年8月出世)
不過佢都好好動,唔鍾意停,唔鍾意坐定定既人,噤我好唔好同佢報n1同其他小朋友玩下呢??

原帖由 wttcly 於 08-9-30 15:49 發表
rere,

我依家十五十六, mtr行出去都不近, 驚小朋友辛苦呀.

你仲有無其他好介紹呀?

我無其他好介紹你, 因為有我都唔洗搭車去咁遠.
我都知mtr行出去都不近, 但我家姐同事個仔仔都無問題,我諗行吓抱吓, 應該OK. 因為我都試過落堂後同仔仔行去 causeway bay. OK !
其實搵playgroup最緊要適合你小朋友. 你努力啦!
‹ 上一主題|下一主題