用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 原本.........但是........
go

原本.........但是........ [複製鏈接]

shsaa 該用戶已被刪除

0    0    0    0

你好,我都喜歡LHT呀,囝囝今年都考明年小一,我都希望LHT適合佢啦,因為佢應該唔會喜歡果d傳統教學方法,因為佢都好鐘意玩,成日問問題.

咁你認為大仔d功課多唔多呀,會晤會每天都要等家長協助佢做功課呢?

你就好啦,有個大仔讀緊,咁收個女的機會都大咗嘞!

請問你有沒有使用褓姆車送小孩上學嗎? 或有沒有聽聞竣達旅運有限公司的服務好嗎?跟車的幫工態度好嗎?會否經常遲到誤點呢!謝謝。

原文章由 shsaa 於 08-7-11 12:23 發表
原本我都入咗EG嫁,但落訂果陣LHT又話收喎,咁我雖然LIKE EG既環境,但最後都入咗LHT。初時都驚唔啱我個仔,because佢十分naughty,but 到咗依家,我一路都冇後悔擇咗LHT,真是一間好學校 ,D老師好有heart去教d 學生:kissyo ...

多謝你的回覆,我真係好喜歡LHT,不過老公想小朋友讀英小,所以現時我哋仲係十五十六,你又點睇LHT的英文程度呢?同埋你是否諗住比小朋友升羅氏基金中學呢?你個囡囡又遞咗報名表未呀?

原文章由 shsaa 於 08-7-14 17:47 發表
其實功課就每日都有,大約4樣以上。咁其實要同佢一齊做先知佢邊d識,邊d唔識直資以由得佢自己完成。
我個case就係等佢做好,先幫佢對正,等小朋友唔好依賴家長幫佢做,但係英文要做作文,叫writing garden^^由p1開始about3個月一 ...

回覆 #7 shsaa 的文章

唔好意思, 想問問1年級d書單係咪好後先至派? thx

現時經已接受報名嘞,記住9月底就截止!

原文章由 shsaa 於 08-7-16 10:34 發表
LHT既英文程度OK la...要睇小朋友學習態度,
我時常覺得老師好有耐性便可接受....^v^
如果到時我既小朋友考唔到津貼英中ge....咁就羅氏 lo...
我諗到時about$2000 fee(羅氏)
我都一定間英中ge....
我個囡囡就係今年9月 ...

回覆 #1 shsaa 的文章

回覆 #7 itbaby 的文章

將成為LHT的家長:
很少家長像shsaa正面評論LHT,多數都談及它舊及細...等等  一年前我都有為這些外表的東西而討論,但一年後今日這些都不是值得談的...
我的小朋友將升讀二年班,他每天都有祈望的上學,開開心心的放學,每晚我都問他"今天上課好玩嗎?"他都會答:好好玩 .  每天我送他到學校門口都見到其他學生都十分輕鬆,愉快的進入學校十分有"生"氣,小朋友不會偽裝,如各位十五十六的家長請你觀察吓就留意得到,其他家長有沒有同感?
其實我想說的是過去一年的觀察,可能有兩位老師的關係(主科)他們評功課改作文及回應都比效有心機及認真,小朋友課本的知識都能在堂上明白很少'一知半解'的情况.英文讀音,國語的發音都有文有路,他們(雙老師)怎樣上課我不知到,但小朋友對各科都表現輕鬆,我都滿意.
第二,LHT的教學思維及策略都很進取,例如將會推行的雙連課(一小時一堂)和英文科的Bench Mark等,我都祈望見到陳校長所提及的効果,希望可以幫到各學生.雖然我不清楚其他小學的情況,但我對LHT整體是欣賞的,希望其他家長可分亨更多.

我也是一位lht 的家長, 我的小朋友將升讀二年班, 在未入讀lht 之前, 校舍的舊及細都是我重點考慮, 但一年後今日這些都不是值得談的, 在這一年裏, 我的小朋友由不適應小學生活到現在每天都祈望上學, 都是多謝老師的照顧和關心, 我同意kv125的說法, 兩位老師教主科是很好的, 我有參加觀課, 學生比較容易掌握課程內容, 課室秩序容易控制, 而且學校是務實和進取, 不時作出課程改善, 以我所知, 英文科明年十分著重 “read to write”, 即學生不但要多看書, 也要多寫作, 我都期望他的成效.

整體而言, 我是很欣賞lht 的. 

你地好!
我女都係今年升小二,
我都覺得係....有人要d舊書就好啦...我d書又係好新

我個小朋友都係今年9月升2年級,每日返學都好開心,我自己都幾鍾意間學校,如教學方法、雙班主任制等。
唯獨係校車就真係唔係幾得。唉...

原文章由 shsaa 於 08-7-18 10:22 發表
很高興你的意見是和我一樣的,我感到很滿足...^^
正如家長所言,外表唔代表d乜...內在美先係我心裹喜歡既野...
好好既就係LHT既學生唔會畫書ge...我個仔都冇畫過...so本書好新,其實我都贊成用舊書ge(如冇改版的話) .....
...

Hello, I am P1 mom.  My son will study P1 in September.  Actually, more parents of LHT come to the topics and leave messages recently compared in the previous time.  Keep in touch....

[ 本文章最後由 991129 於 08-7-18 12:25 編輯 ]

原文章由 yiu01 於 08-7-18 11:52 發表
我個小朋友都係今年9月升2年級,每日返學都好開心,我自己都幾鍾意間學校,如教學方法、雙班主任制等。
唯獨係校車就真係唔係幾得。唉...

yiu01,

Could you share your experience of school bus?  What's going on?  I live in Sai Kung and my son must take the school bus to school in September

‹ 上一主題|下一主題