用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區又派成點呢?
go

大埔區又派成點呢? [複製鏈接]

有冇大埔區家長分享呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

大埔區又派成點呢?

,我個仔派倒第一志願,迦密柏雨,好開心 ,妳呢?

在那間小學就讀?方便透露?

我個仔跨區去左沙田呂明才,好開心 !

醒目開學勳章

回覆 #5 sanjofung 的文章

叻仔喎,恭喜晒

剛剛去阮鄭8完,似乎派得唔錯  

成功獲派首三志願百分率:94%

入讀受歡迎中學             入讀該校人數

聖公會莫壽增會督中學           33

救恩書院                      30

沐恩中學                      25

王肇枝中學                    20

恩主教中學                    18

迦密柏雨中學                  17

羅定邦中學                    12

德信中學                       3

喇沙書院                       2

沙田培英中學                   2

香港體藝中學                   2

香港浸會大學附屬學校王錦輝中學  2

聖保羅書院                     1

聖公會曾肇添中學               1

浸信會呂明才中學               1

聖羅撒書院                     1

培基中學                       1

林大輝中學                     1

心誠中學                       1

---------

[ 本文章最後由 鵝老太 於 08-7-9 00:03 編輯 ]

我儿子在XXX下午校,三次考试都是8/112,我的第一志愿是莫壽增,我三次机会都报他,但是派不到,派了恩主教(第三志愿),好失望,但又不感在儿子面前说,早上一早就去叩了门,但是感觉机会很低,到现在还是耿耿于怀,无法入睡,心情差到极点.
愿全天下的人都幸福快乐http://photos.yahoo.com/yan.yan_1688澔b [20/8月出世3.6kg ]  [满月4.72kg]  [两个月5.94kg]    [三个月6.67kg]  [四个月7kg] :-D晞彤[29/12/07出世3.55KG][满月4.59KG][两个月5.55][四个月6.5]

有冇大埔區家長分享保良局田家炳小學
& 香港教育學院賽馬會小學似乎派得唔錯ma ??

醒目開學勳章

原文章由 鵝老太 於 08-7-8 23:59 發表
剛剛去阮鄭8完,似乎派得唔錯   成功獲派首三志願百分率:94%入讀受歡迎中學             入讀該校人數聖公會莫壽增會督中學           33救恩書院                      30沐恩中學                      25王 ...

唔好意思, 想請問這個數字是上午校OR下午校, 定係上下午加埋入到BAND 1 的學校呢? 唔知全數到底幾多人? THANK YOU.

回覆 #11 ntefamily 的文章

路邊社消息(香港教育學院賽馬會小學):88%派到頭3志願,最劣都是第7志願。

原文章由 VENUSSUM 於 08-7-9 10:24 發表

唔好意思, 想請問這個數字是上午校OR下午校, 定係上下午加埋入到BAND 1 的學校呢? 唔知全數到底幾多人? THANK YOU.

係上下午加埋,聽說係學校唔想有人將兩校比較,造成分化

根據學校概覽資料,上6有5班共158人,下6有4班133人,兩校共有291人

醒目開學勳章

原文章由 鵝老太 於 08-7-9 16:19 發表

係上下午加埋,聽說係學校唔想有人將兩校比較,造成分化

根據學校概覽資料,上6有5班共158人,下6有4班133人,兩校共有291人

唔該晒

係呢, 想請教一下, 我見呢度有人話救恩(中中)其實係BAND 2, 但校風好好, 實情佢算BAND 1 定BAND 2呢?  另我見你的LIST 當中有間"林大輝中學", 我在網上見人話呢間係BAND 2 近BAND 3喎, 點解都出現係"受歡迎學校"中呢?  定係仲有另一間林大輝呢?
唔好意思較多問題, 希望有高人指引下:loveliness:

原文章由 VENUSSUM 於 08-7-10 09:48 發表

唔該晒

係呢, 想請教一下, 我見呢度有人話救恩(中中)其實係BAND 2, 但校風好好, 實情佢算BAND 1 定BAND 2呢?  另我見你的LIST 當中有間"林大輝中學", 我在網上見人話呢間係BAND 2 近BAND 3喎, 點解都出現 ...

1.救恩算係band1尾2頭,,初中係中中,f.4開始英中。校風&公開試成績都比LTP(英中)好,因為力爭上位ing,所以都幾谷~

2.受歡迎學校=/=band 1,王大輝係直資,係派位不理想人士ge''受歡迎學校''

醒目開學勳章

原文章由 鵝老太 於 08-7-10 10:01 發表

1.救恩算係band1尾2頭,,初中係中中,f.4開始英中。校風&公開試成績都比LTP(英中)好,因為力爭上位ing,所以都幾谷~

2.受歡迎學校=/=band 1,王大輝係直資,係派位不理想人士ge''受歡迎學校'' ...

哦, 原來係咁, 明白晒, 謝謝您  

大埔區 3000 小六學生都無
即 band 1 學生少過 1000
5間英中已收晒全部 Band 1 學生
救恩收到 Band 1 學生至奇 ?

原文章由 VENUSSUM 於 08-7-10 09:48 發表

唔該晒

係呢, 想請教一下, 我見呢度有人話救恩(中中)其實係BAND 2, 但校風好好, 實情佢算BAND 1 定BAND 2呢?  另我見你的LIST 當中有間"林大輝中學", 我在網上見人話呢間係BAND 2 近BAND 3喎, 點解都出現 ...

醒目開學勳章

原文章由 tictactoe 於 08-7-10 23:27 發表
大埔區 3000 小六學生都無
即 band 1 學生少過 1000
5間英中已收晒全部 Band 1 學生
救恩收到 Band 1 學生至奇 ?

其實以我見剛放榜的派位, 有大埔英中都已收BAND 2 頭的學生, 不過, 該學生在自己學校可能屬BAND 2, 但以整區成績計, 是BAND 1吧, 因為個遊戲規則我都唔係好識, 摸索中

我想請問吓香港教育學院賽馬會小學的學生屬於Band 幾呢??

因為希望為囡囡找到一間理想的小學。謝謝。

原文章由 鵝老太 於 08-7-10 10:01 發表

2.受歡迎學校=/=band 1,王大輝係直資,係派位不理想人士ge''受歡迎學校'' ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題