用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問 '史x福'游泳學校好不好?
go

請問 '史x福'游泳學校好不好? [複製鏈接]

想替8歲小朋友(不懂游泳)報讀 '史丹x'游泳學校於觀塘地利亞學游泳。
請問:
1.   師資如何?
2.   師生比例是否如小冊子所說, 如1:2-4,   1:4-6 .........還是會貨不對辨地变為1: 10 以上 etc.
3.   是否如小冊子所說, 家表可於冷氣觀眾席觀看, 及是否暖水冲身, 同性別家長可否一起入更衣室?

or any other comments ?

唔該晒曾經参加過的家長幫幫忙。
   0    0    0    0

我都好想知,因我都想同囡囡報私人班,但係又吾知點樣去選擇教練,有冇媽咪可以分享吓呢?

THANKS,

聽我個女教游泳老師講:以香港o甘多泳會好似最差係佢o地

原文章由 newwoman101 於 08-6-18 10:24 發表
想替8歲小朋友(不懂游泳)報讀 '史丹x'游泳學校於觀塘地利亞學游泳。
請問:
1.   師資如何?
2.   師生比例是否如小冊子所說, 如1:2-4,   1:4-6 .........還是會貨不對辨地变為1: 10 以上 etc.
3.   是否如小冊子所說,  ...

o. k. 喎, 我個女7歲開始正正就在史丹x'游泳學校於觀塘地利亞學游泳。剛剛學足一年, 四式學哂, 現在操水班, 還進步得好快tim.想起當初我好似你咁, 做好多調查, 有人話好, 亦有人話佢唔好, Anyway 我個女學得好好喎, 可能個人的興趣都有關係掛, 相反我個女以前跟私人學(1:1), 反而學唔到野.

原文章由 newwoman101 於 08-6-18 10:24 發表
請問:
1.   師資如何?

o. k. 喎, 我個女7歲開始正正就在史丹x'游泳學校於觀塘地利亞學游泳。剛剛學足一年, 四式學哂, 現在操水班, 還進步得好快tim.想起當初我好似你咁, 做好多調查, 有人話好, 亦有人話佢唔好, Anyway 我個女學得好好喎, 可能個人的興趣都有關係掛, 相反我個女以前跟私人學(1:1), 反而學唔到野.

請問:

1.   師資如何? 有好有唔好(個人意見, 唔好問我邊個唔好)
2.   師生比例是否如小冊子所說, 如1:2-4,   1:4-6 .........還是會貨不對辨地变為1: 10 以上 etc. 會跟小冊子比例
3.   是否如小冊子所說,  家表可於冷氣觀眾席觀看, 有冷氣觀眾席, 都有好多椅子, 不過在暑假好多家長睇場, 未必每人都有"頭排"座位.
及是否暖水冲身, 暖水沖身
同性別家長可否一起入更衣室? 當然可以

or any other comments ?
個別專車司機態度差 (罵家長, 片車, 唔好問我邊條路線)

註:  我個小朋友係"觀塘地利亞"學左幾個月. 我覺得佢地唔貴, 仲有來回車接送, 都算方便.

[ 本文章最後由 vensusma 於 08-6-18 13:44 編輯 ]

原文章由 cnc 於 08-6-18 11:47 發表

佢又未至於係"最差"兼要"嘔"咁嚴重卦, 起碼我個小朋友都學識左游水

我小朋友都係觀塘學左幾個月, 好鍾意, 教練姐姐又好有心機教。

原文章由 cnc 於 08-6-18 11:47 發表

最差...果間.....緊械......天/晴....啦....

請問:
1.   師資如何?

我都想知道葵涌裘錦秋內的 "史丹x" 學游泳好唔好

My child joined the Stanford courses at Shatin and dropped out soon. Very bad and commercial. They spend a lot of the course fees on advertisement and hiring many idle staff at the pool. The pools are divided into "big bathtub" (4m x 3m) for your child to swim

史x福...睇下你好唔好彩跟到一位好亞sir/miss(要stable), 我對仔女今年5.5歲, 剛在這裡學游水, 現在上了8堂, 但佢地兩班已經各轉了4個miss/sir, 所以好唔穩定, 上一堂, 同這一堂亞sir 完全沒有溝通, 同埋史x福有一樣極唔好, 就是隨時有人插班, 所以上了5堂, 可能有新同學仔, 亞sir一係就叫你自己攪點, 一係你就同插班小朋友上番第一堂d野, 你話咁樣, 學唔學到呢? 同埋, 你有咩唔滿意, 就算你投訴, 都沒有人會理你的, 我曾經因為成人轉亞sir/miss投訴, 佢地講過2日會回覆我, 但已過了2星期, 都是沒有回覆的, 佢唯一的好處是有專車車你去, 但你坐車的話, 沒有時間沖身的, 因完堂10分鐘內, 車會開走, 仲有d司機勁差, 你個小朋友游完水, 千萬唔好係車食野呀, 個司機勁駡你呀, 仲要話你食野, 我就唔開車, d態度勁差! :;pppp:

I am satisfied with Standford over Hoi Tin.  My son joined 2 courses at HT still can't manage to swim, but with Standard, the coach teach with patience and firm instruction.  There is no harm to give a try and swtich to other learning centre.

Chelsea

原文章由 SundayOff 於 08-6-18 16:01 發表
My child joined the Stanford courses at Shatin and dropped out soon. Very bad and commercial. They spend a lot of the course fees on advertisement and hiring many idle staff at the pool. The pools are ...

Hi,
I agree with you.  My son is still learning at Stanford Shatin, as there is no other choice in Shatin.  We used to go to 巨鯨 in Ma On Shan, but they moved to Tai Po.

At Stanford, your kids can pass the exam very easily, even I think 他們的泳姿都不是太正確都可以升級, 所以好馬虎.
:-o

我想join史丹福的私人班,係1對2果種,吾知有冇媽咪join過呢? 可否俾啲意我呢? 如果1對2的進度應該係學到乜野level呢?  因為第一次join史丹福,所以冇乜經驗. 請分享!

[ 本文章最後由 加油 於 08-6-22 18:58 編輯 ]

原文章由 加油 於 08-6-22 18:56 發表
我想join史丹福的私人班,係1對2果種,吾知有冇媽咪join過呢? 可否俾啲意我呢? 如果1對2的進度應該係學到乜野level呢?  因為第一次join史丹福,所以冇乜經驗. 請分享!

...

我係史丹福唔係讀私人班. 但都見到一位家長搵一個sir
單對單教. 但要搵到一位好教練. 如果唔係.....
但佢哋sir - course  就唔好. sir 成日唔返.
10 堂有5堂無返. 叫小朋友點樣跟....
只有一二位sir - ok.(kwai chung)

學完三十幾堂(最後八堂單對單最搵笨,等於冇學過!)教練冇經驗,唔識教,有D響惡人谷大,大聲又勁惡!鬧人不止仲飛浮板!!好離譜!!比錢我都唔會比個仔再去學!!詭錢!!

[ 本文章最後由 東東媽咪 於 08-6-22 21:00 編輯 ]

e+教我仔仔個游水教練,佢以前係教史x福o架!佢話最好既教練都會留o係官塘地利亞教,因為佢地office係官塘,方便除時有老細唻睇。其他地點D教練質數就麻麻,而且流動性好大。

原文章由 祖明 於 08-6-22 22:25 發表
e+教我仔仔個游水教練,佢以前係教史x福o架!佢話最好既教練都會留o係官塘地利亞教,因為佢地office係官塘,方便除時有老細唻睇。其他地點D教練質數就麻麻,而且流動性好大。 ...

原來係咁. 我讀埋今期就諗住轉去其他
學校.
若好教練係官塘. 咁都可以諗吓.
好同意你講法. 其他地點(葵涌)
今期教練好差. 成日唔返學.

慘啦! 睇見你哋多位媽咪的feedback,都係有彈冇讚, 我都吾知仲好吾好俾囡囡跟史丹福學私人班tim,因為我冇人refer教練俾我,所以佢地話會搵一個教練俾我.  我係住南區,諗住近近地俾囡囡學游水,同埋又有免費車接送,而且我又貪佢個swimming pool 係新的(係响維多利亞小學入面),所以先至諗住搵私人教會好啲tim, 我囡囡好薄皮,如果遇著個惡既,佢真係會吾學嫁. 唉!  e+都吾知幫吾幫囡囡報好呢? 好煩呀!!!!!!!!!!!!!!1 對2南區有冇好介紹呢? 大家可否俾啲意見呢? 又就快放暑假了,可能好的教練都俾人book哂喇!

原文章由 DANLAU 於 08-6-22 20:03 發表

我係史丹福唔係讀私人班. 但都見到一位家長搵一個sir
單對單教. 但要搵到一位好教練. 如果唔係.....
但佢哋sir - course  就唔好. sir 成日唔返.
10 堂有5堂無返. 叫小朋友點樣跟....
只有一二位sir - ok.(kwai ch ...
‹ 上一主題|下一主題