用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇扣門學校已通知你面試?
go

有冇扣門學校已通知你面試? [複製鏈接]

扣了4間都未有消息, 又唔咁打去學校問 ....
等待是何等的苦痛
   0    0    0    0

34的農圃道官立剛剛call我星期六面試, 有得in好過無.

Hi

想問吓通常會問甚麼問題, 和考小朋友咩, 唔該

no ar......Just waiting !!!!!!!!!!!!

已面試, 並取錄了, 好開心.

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 01:55 發表

是 什麼學校??恭喜你!!

原文章由 chan888yan 於 08-6-13 02:08 發表

是 什麼學校??恭喜你!!

45 綱, 真鐸小學

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 01:55 發表

Hi wwinniew

恭喜你呀, 我未知呀
想問吓通常會問甚麼問題, 之後又要等幾耐先覆得唔得
你係邊區.咩學校呀

我叩左3間,收到兩間學校約面見了,依家我都有d緊張呀!不過又唔可以比阿女知...

我都想知問咩題目呀?我個女平日講野都叻,不過同陌生人講點都會怕羞,如果到時怯埸,都無辨法啦!

其實見咁短時間,除左見到個小朋友外表係咪比較醒目,唔知會唔會睇埋幼稚園的成績呢?校長評語呢?

原文章由 tingtingb 於 08-6-13 12:19 發表
我叩左3間,收到兩間學校約面見了,依家我都有d緊張呀!不過又唔可以比阿女知...

我都想知問咩題目呀?我個女平日講野都叻,不過同陌生人講點都會怕羞,如果到時怯埸,都無辨法啦!

其實見咁短時間,除左見到個小朋友外表係咪比較醒 ...

可唔可以講埋邊2間?

我同wwinniew 一樣, 真鐸收了我個女.

聽聞間間學校的問題會唔同, 今朝聽朋友講, 她琴日聽收音機,
一校長話主要面試是看家長, 而非學生, 因學生年紀尚少, 不懂什麼是正常, 反而會看看家長是否用心栽培小朋友.

會問英、普通話、算術等, 聽聞都是問簡單問題, 如姓名、年齡......也會觀察小朋友與小朋友一起玩時如何相處等表現.

以下是朋友給我的參考資料
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

以下是我朋友給我的參考資料

小朋友面試個人問題:
(1)
小朋友你叫咩名?
(2)
小朋友你有冇英文名?
(3)
小朋友你幾多歲呀?
(4)
你係邊度住呀?
(5)
你屋企電話號碼幾多號呀?
(6)
你讀邊間幼稚園?
(7)
你係幼稚園最鍾意上甚麼課?點解呀?
(8)
你甚麼時候上堂、落堂?放學後你鍾意做甚麼?
(9)
你鍾唔鍾意衣間學校?
(10)
你最鍾意的故事書?玩具?卡通片?食物?顏色?點解呀?
(11)
你屋企有邊個同你一齊住?
(12)
你有冇兄弟姊妹?
(13)
你爸爸媽媽做咩工作?
(14)
你爸爸媽媽叫咩名呀?
(15)
邊個朝早叫你起身?
(16)
邊個接你返學放學?
(17)
放學後,邊個幫你檢查功課?邊個教你做功課?邊個幫你在手冊簽名?
(18)
平日放學後,你會和誰一齊,多數做咩
(19)
爸爸媽媽放工後會和你做咩
(20)
放假日,你會和爸爸媽媽去邊處?做咩
(21)
家中各人你最鍾意邊個?點解呀?
(22)
當有緊急時,你可以打咩電話號碼?
(23)
試講出一些地鐵站的名稱?
(24)
地鐵車廂內有甚麼是唔可以做?
(25)
以玩具鐘,考小朋友認不認識長短針和識唔識睇鐘?
(26)
年、月、星期、日和小時的關係
(27)
一年有邊四季?
(28)
每年的特別節日如中秋、聖誕和農曆年等等有甚麼特別的東西等等?
(29)
有甚麼交通工具只在港島行駛?
(30)
日常起居生活的正確習慣,例如食飯前、去洗手間後要做甚麼等等?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

......續

小朋友面試個人問題:
(31) 日常普通常識例如機場在那裡?過海可以用甚麼交通工具?
(32)
家畜和動物的認
(33)
如果身體唔舒服,小朋友你會點做?
(34)
在屋企接電話,尤其是陌生人,小朋友你會點答?
(35)
如果你在地上執到五元,小朋友你會點做?
(36)
如果你好想得到一件玩具,而爸媽不答應買,小朋友你會點做?
(37)
如果在街上和父母失散,小朋友你會點做?
(38)
在校裡看見同學跌倒,小朋友你會點做?
(39)
在校裡看見同學打架,小朋友你會點做?
(40)
單獨遇到陌生人並請你食,小朋友你會點做?
(41)
在兩幅圖畫中,找不同之處
(42)
在圖畫中指出有甚不合理或能否認識物件的位置關係
(43)
讀出圖畫中某些事物或物件名稱
(44)
請小朋順序看數幅圖畫,看看在那一幅圖畫時猜中圖中物件?可能沒有固定答案,只要小朋友有想像力並能解釋何可
(45)
請小朋友手畫一幅圖畫,並寫上題目和自己的名字,然後圍繞該圖畫發問
(46)
你考到或派到邊間小學?(叩門時或適用)

家長面試題目:
(1)
點解揀這所小學?
(2)
你希望學校點教育和教甚麼給你的子女?
(3)
你對子女現在和將來有甚麼期望?
(4)
你的教育理念和如何培育子女?
(5)
你怎樣培養孩子的閱讀興趣?
(6)
你有工作嗎?怎樣照顧子女及和子女溝通?
(7)
平日親子時間,多會進行甚麼活動?
(8)
放假時,會和子女進行甚麼活動?
(9)
可能問你子女各方面喜歡和不喜歡的東西或事物?
(10)
怎樣為子女安排生活時間表?
小一叩門家長攻略 (資料來源:選校專家趙榮德)
1. 寫信給校長,詳述子女良好成績和課外活動
2. 附上子女獲得的埠際或校際比賽獎項資料副本
3. 找校長敬重的人士寫推薦信,要求對方致電與校長對話
4. 如心儀的小學重視英語,應寫英文叩門信
5. 向自行派位時所報小學和統一派位時作首選的小學叩門,機會較高

原文章由 hodoyoudo 於 08-6-12 14:31 發表
34的農圃道官立剛剛call我星期六面試, 有得in好過無.

努力加油

原文章由 SandyWu 於 08-6-14 00:39 發表

努力加油

多謝﹐不過好驚紅雨

有冇扣門學校已通知你面試?

everybody, don't give up.

回覆 #5 wwinniew 的文章

恭喜、恭喜

有冇扣門學校已通知你面試?

教會小學會早些in,開始通知家長。官立多數月尾in,下星期通知。

原文章由 JJ2601 於 08-6-13 11:00 發表

Hi wwinniew

恭喜你呀, 我未知呀
想問吓通常會問甚麼問題, 之後又要等幾耐先覆得唔得
你係邊區.咩學校呀

多謝你
我係45綱, 鑽石山真鐸小學
面試時,家長還家長,小朋友還小朋友.
問家長 :覺得自己個小朋友有咩優點和缺點,對小朋友有咩期望,點解要報呢間學校等等..
問小朋友 :算術,英語,普通話,其他簡單傾計對答等等..
面試後一日已經通知得定唔得,不過間間學校唔同做法,唔一定咁快有通知既,希望你都有好消息啦.

原文章由 Double_Hei 於 08-6-14 01:14 發表
恭喜、恭喜

多謝你呀 Double.
‹ 上一主題|下一主題