用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 面試要中英+普通話?是否真的?!
go

面試要中英+普通話?是否真的?! [複製鏈接]

我都好想考慮這間, 但知她要小朋友用中英+普通話來面試, 我怕我小朋友應付不來, 加上這樣的面試要求, 會否校內小朋友彼此的競爭也很大啊!可否有人賜教?
   0    0    0    0

原文章由 neriyan 於 08-6-6 15:19 發表
我都好想考慮這間, 但知她要小朋友用中英+普通話來面試, 我怕我小朋友應付不來, 加上這樣的面試要求, 會否校內小朋友彼此的競爭也很大啊!可否有人賜教? ...

首先你可以問問自己,為何要選擇這一所學校,答案其實很容易就在你面前。

Neriyan不用估估下,校長每朝都會站在學校門口看著自己的學生回校,跟他們打招呼。你可以直接去問他,因很多時他都會用這個時間跟家長交流,溝通。自己直接找一手資料,好過不知從那裡聽些未能証實的二手料。就算係,你也可以問他為何用這方法。校長很健談,你可以問到很多對你及你女兒有用的資料。

不過,其實乜你想要一間學校是掛羊頭賣狗肉,(講就講自己是一間英文中學,中文用普教)但實際並非所講的一樣。還是真如學方所講的,表裡一致講得出用得到呢?

雖然你所擔心的並非無理,但沒試過又點知唔得?這校的校長就最怕人有「恆心」!如果你願意堅持你的信念,認同學校的教學理念(造就一班愛神的serving leader),認為這是對你的女兒是最合適的—請不要輕言放棄。

不過話分兩頭,乜這樣的面試要求, 真的會跟小朋友彼此的競爭有直接關係?請指教。

Dennis

[ 本文章最後由 Dennisk 於 08-6-19 00:35 編輯 ]

Hi!Dennisk, 多謝你的回覆, 我同老公仲煩惱緊是否揀這間學校, 原因係:1.她們全用英語教授, 我們只會用廣東話同個仔溝通, 所以怕他讀唔掂, 當然自己D英文都麻麻地啦!"^"
2.我感覺這學校是拔尖收生(我明白間間學校都想收最TOP的學生), 所以我才會覺得學生之間的學習氣氛會否競爭很大!因為大家都咁叻, 最幣我唔知個仔實力如何, 始終幼教和小學好唔同.
我同老公都不是催谷讀書型, 若為孩子揀錯level的學校, 唔就...
Dennisk, 可有高見賜教呢!!

原文章由 Dennisk 於 08-6-19 00:14 發表

首先你可以問問自己,為何要選擇這一所學校,答案其實很容易就在你面前。

Neriyan不用估估下,校長每朝都會站在學校門口看著自己的學生回校,跟他們打招呼。你可以直接去問他,因很多時他都會用這個時間跟家長交流,溝通。自 ...

原文章由 neriyan 於 08-6-20 03:37 PM 發表
Hi!Dennisk, 多謝你的回覆, 我同老公仲煩惱緊是否揀這間學校, 原因係:1.她們全用英語教授, 我們只會用廣東話同個仔溝通, 所以怕他讀唔掂, 當然自己D英文都麻麻地啦!"^"
2.我感覺這學校是拔尖收生(我明白間間學校都想 ...

if you are not 催谷讀書型, I don't see why not trying EC.  If you never try, how can U tell it is not suitable

原文章由 neriyan 於 08-6-20 15:37 發表
2.我感覺這學校是拔尖收生(我明白間間學校都想 ...

其實正如你自己所講,現在有邊間學校唔拔尖?如果你睇法正確,你個小朋友應該沒有可能在香港這個大氣候裡找到學校讀書了。現在的家長真係苦呀! 拔又死,唔拔又死,讀又死,唔讀仲死。所以我為囝囝選擇這所學校的原因,學業成績所佔比重其實非常之低。因為我相信在香港主流學校,大家所用的curriculum差異應該不可能太大。我們的老師大都是由一所專業院校所訓練出來,為的都是要作教書先生。內裡質素,「理論」上應該不會有太大高低。而家長的期望我想學校是清楚不過的,故此她們開出來給我們家長的菜單,又那有可能有什麼突破呢?因此想到最後,我最大的考慮,反而係小朋友可否在這裡認識到這個創造天地萬物永生的主耶穌。這才是他一生能夠擁有最大最大的福氣!

我心裡就是有個疑問,不知妳可否說一說我聽。就是妳們為何希望自己的子女入讀這所學校呢?

可能妳答完之後會有多D清晰的方向呢!

我們選擇EC的原因:
1. 她是基督教學校(我們是基督教家庭)
2. 認同她的教學理念
3. 直資的好處
4. 新校校舍---硬件一流

Dennis, 實不相瞞, 我們正在選擇EC和宣基兩者之間, 第1,2兩點兩間學校都一樣和差不多, 校舍宣基當然無得比, 但慳番D學費又可減輕負擔喎! 剩落黎就係我最關心的兩大問題: 1. 阿仔讀唔讀得掂, 2. 學生相處情況和學習氣氛如何. 我對阿仔讀得掂宣基的信心大D, 因為平日我們只用廣東話對話, EC是英語教學, 自己英文又唔多好怕幫唔到佢, 萬一阿仔讀唔掂要轉校, 咁就該儈囉! 另外, 我聽聞宣基D學生好純品, (曽有BK家長confirm過我這點), 好呀, 我個仔好易受人影響架, 雖然唔知佢會到時遇到什麼同學仔, 但我只能用我僅有的資料作為機會率參考. EC的學生個個都咁叻, 我唔知個仔入到去會點, 我自己無乜信心. 但我諗EC級數應該高D, (我又怕自己的信心影響了個仔有更好的選擇, 好矛盾啊可!) 加上直資一條龍亦是一大優點! 免卻升中的煩惱!

就是這樣了, 點揀呢! Dennis, Freddie, 和各位家長, 可有高見!

在此要多謝Dennis和Freddie的回應!!

原文章由 Dennisk 於 08-6-20 17:36 發表

其實正如你自己所講,現在有邊間學校唔拔尖?如果你睇法正確,你個小朋友應該沒有可能在香港這個大氣候裡找到學校讀書了。現在的家長真係苦呀! 拔又死,唔拔又死,讀又死,唔讀仲死。所以我為囝囝選擇這所學校的原因, ...

原文章由 neriyan 於 08-6-21 02:21 發表
我們選擇EC的原因:
1. 她是基督教學校(我們是基督教家庭)
2. 認同她的教學理念
3. 直資的好處
4. 新校校舍---硬件一流

Dennis, 實不相瞞, 我們正在選擇EC和宣基兩者之間, 第1,2兩點兩間學校都一樣和差不多, 校舍宣 ...

Neriyan

如果妳跟妳的先生也是基督徒,那就好辦了。辦法就是不要用眼睇,而是用心去跟,跟隨妳所相信的那位又活又真的神。第一同二這兩點我會應為是內在因素,而三四兩點卻是外在的。神在聖經上明說他信實無變,故此一二兩點包含了衪的主要因素最為重要,因為這是內裡所出一切的根源。反而外在因素可以隨著不同的原因、環境、人事而有所改變,就算今日就妳所見有什麼的好處,不一保証定明天也是一樣。今天直資看似是一條龍,配備又好又新,但又誰可以擔保明天我們的政府不會改變政策,而配備同新舊就更加不用說了。可以永恆的又是什麼呢?

我看妳真的不用太擔心,或關心那第三四兩點。如果這兩間學校也是合神心意的(內在因素),衪都只會為妳及妳的小朋友選一間最合適的。雖然在妳看來,這兩所學校也都有基督教成份在內,故此不用擔心這方面的問題。但神看東西不是光看外表,這是妳所知道的。妳如果願意讓衪帶領妳的孩子,我相信衪是信實的,妳一定會在這兩間學校中間看到神清楚的指引。不過首要條件還是要讓「主居首位」!

Dennis

[ 本文章最後由 Dennisk 於 08-6-21 07:50 編輯 ]

我個人認為英文教學, 對英文基楚較弱的小朋友說, 在GS及數學文字題方面確實是困難.  可能小朋友需要花較多的時間去克服.  不過,不是只有英文好才可讀 EC, 只是家長要有心理預備,給小朋友較多的支持, 如額外的英文班,多溫習及多閱讀。至於開心程度及同學、老師間的感情, 我覺得是超100分。

多謝你的意見啊!!

原文章由 MaMaCandy 於 08-6-23 01:29 發表
我個人認為英文教學, 對英文基楚較弱的小朋友說, 在GS及數學文字題方面確實是困難.  可能小朋友需要花較多的時間去克服.  不過,不是只有英文好才可讀 EC, 只是家長要有心理預備,給小朋友較多的支持, 如額外的英文班,多 ...

請問是否不是基督徒,最好不要揀播道?請賜教,thx

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-6-27 04:32 PM 發表
請問是否不是基督徒,最好不要揀播道?請賜教,thx

No, absolutely no.....I think more than half are non-Christian, including myself.

thx
咁樣會唔會好似唔認同學校的辦學理念?
因有意投考此校,所以唔好意思問多咗少少
原文章由 freddielau 於 08-6-27 17:10 發表

No, absolutely no.....I think more than half are non-Christian, including myself.

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-6-27 18:06 發表
thx
咁樣會唔會好似唔認同學校的辦學理念?
因有意投考此校,所以唔好意思問多咗少少

那可否說明播道書院的辨學理念呢?

其實學校最重要的目的是教學, 當然若果你對其宗教有抗拒, 我想你唔會揀她吧! 因為宗教學校或多或少都會有其相關信仰的訊息傳遞, 但一所好學校亦不會只愛與自己相同信仰的學生和家長的! 我估曾小姐是否怕自己不是基督徒, 若投考EC時會不被EC考慮或會較是基督徒的家長蝕底呢? 你放心啦, 若學校是咁考慮, 你都唔好要囉! 俾你入到你都怕佢地對你個小朋友唔係基督徒而有不公平對待啦! Right? 唔怕話你知, 我自己是播道教會的信徒, 我都驚自己個小朋友入唔到呀, 佢地講到明無任何優惠的! 所以你只管考慮自己是否喜歡EC這所學校, 係就去試下, 不用顧慮宗教因素.

好開心於 bk 見倒有 topic 講播道, 我原先好想仔仔入真道, 因為聽聞佢地唔會比太大 pressure 個小朋友.

我同老公都只係想個仔讀書讀得開心, 投入, 對生命有積極既態度.  將來會唔會係一個讀書好叻既人唔係最重要, 我地只係想佢可以做一個開心同對社會盡責既人.

當我知道播道既教學理念, 真係好鐘意.  所以愈來愈來仔仔入倒播道, 不過又知好多人想比個小朋友入呢間好學校, 所以都擔心個仔唔知最後可唔可以入倒呢間學校.

雖然我個仔仔現在只得 15 個月大, 我都好想去學校既開放日, 見下個傳聞中好 nice 既校長.

係呢, 我想請問, 播道有校車安排嗎?

播道是有校車的安排, 我的小朋友非常非常喜歡返學, 亦非常喜歡老師, 校長.

原文章由 tintinma 於 08-7-2 22:48 發表
播道是有校車的安排, 我的小朋友非常非常喜歡返學, 亦非常喜歡老師, 校長.

tintinma,

係呢, 可唔可以知你既小朋友而家讀幾多年級呀?  同埋呢, 使唔使個小朋友要做好多 / 好難既 interviews 先入倒架?

謝謝...

tintinma

我想問下可否給我播道的上課時間表呀?

係咪上午是正式上堂, 下午是各項活動呢?

原文章由 rabbitpiggy 於 08-7-3 05:04 PM 發表
tintinma

我想問下可否給我播道的上課時間表呀?

係咪上午是正式上堂, 下午是各項活動呢?

not really

Retail,
My kid now study P.1.  I didn't attend the interview, only my husband went with my son to interview. After the interview, both of them said very easy, just ask my son some questions, eg, what' s your name, how old are you....
Only one interview.

原文章由 Retail 於 08-7-3 15:20 發表

tintinma,

係呢, 可唔可以知你既小朋友而家讀幾多年級呀?  同埋呢, 使唔使個小朋友要做好多 / 好難既 interviews 先入倒架?

謝謝...
‹ 上一主題|下一主題