用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月7日放榜日
go

6月7日放榜日 [複製鏈接]

6月7日放榜日

請問各家長 6月7日

1. 到學校睇放榜的時間...妳們是下午到校睇都可以?? (因要返工, 請假下午)....還是妳門一早去睇多.......
放榜時間是幾點至幾點...??

2. 如派了心儀學校是 6月7日至 10日去註冊或可即時註冊.

3. 如派不到, 叩門時間是幾時呢???

謝謝家長!!!!
   0    0    0    0

原文章由 manyi911 於 08-5-28 09:20 發表

6月7日放榜日

6月7日放榜日

請問各家長 6月7日

1. 到學校睇放榜的時間...妳們是下午到校睇都可以?? (因要返工, 請假下午)....還是妳門一早去睇多.......
放榜時間是幾點至幾點...?? <---如往年一樣,連續兩天即6月7-8日都可以去取結果(亦即是領取小一註冊證),時間大概同選校時間一樣

2. 如派了心儀學校是 6月7日至 10日去註冊或可即時註冊.<---不可以即時註冊,今年註冊日期係6月10-11日,補充少少,派唔到心儀都一定要註冊,否則當你自動放棄免費小學學位

3. 如派不到, 叩門時間是幾時呢???<---各校不同,有d學校已經公佈叩門程序,可打去學校或上學校網頁查看

謝謝家長!!!!

GOOD LUCK !!

醒目開學勳章

仲有一個星期多d, 就知道結果喇, 你們緊張嗎 ?

我完全未準備叩門資料

好緊張仲有7日咋,我想問如果亞仔有一間私校收左,又交左留位費,咁係唔係就算抽,到咩學校都好10號我都要去註冊政府?因為我想再試下叩門!

註冊咗先啦,都唔急於一時. 留住個政府位先!
叩門嘅學校都無話先到先得. 如果你想叩官校及津貼校就更加要.

去年,我女派位派到都ok嘅學校, 但註冊後比較過決定去一間之前收咗嘅私校, 校服書部學費都俾埋, 結果waiting嘅dream school 7月幾8月先打嚟話有位, 好彩大部份費用都退得番....

原文章由 Edison媽咪 於 08-5-30 13:28 發表
好緊張仲有7日咋,我想問如果亞仔有一間私校收左,又交左留位費,咁係唔係就算抽,到咩學校都好10號我都要去註冊政府?因為我想再試下叩門!

請問如果派得差我就放棄讀津校, 咁係咪可以唔註册呢? 註册証點處理呢?

緊張到發惡夢

原文章由 丸媽媽 於 08-5-28 23:09 發表

GOOD LUCK !!

HI,  丸媽媽

謝謝妳的回覆.

即 放榜日 同 註冊日 是分開 2日.

其實都好緊張, Good luck to all.

thanks

manyi911...thank you...你的指引 因為我好緊張...

原文章由 totochu 於 08-5-30 23:13 發表
緊張到發惡夢

我發惡夢佢派19志願呀, 陰公, cry到我din哂呀!

醒目開學勳章

原文章由 Bone-Bone 於 08-6-3 09:10 發表

唔駛咁緊張下話, 我呀仔都係等今個星期六派位, 不過就仲未寫叩門信, 希望呢兩日可以寫好, 當然最好唔駛用.
我地唔想比呀仔感覺有乜緊張, 都係用平常心面對放榜, 其實家下都幾多好學校收生一般, 要入一間好學校應該唔難, 要入名校就緊張d.

雖然我地唔係想入名校,但每個區總有較好的幾間學校,亦明白這次是大抽獎,只係講求運氣,不過都有d緊張,同自己講放鬆d,但仍然都有發夢,夢到自己去學校排隊攞後補學位申請表呀!

祝各位媽咪好運!

仲有2日真係好緊張,希望大家抽到好既學校!!!

大家平常心,好運自然來

祝大家心想事成,我自己做左媽咪之後,細胞都死左好多次,所以要train好d自己既eq

I don't have any dream at all, because I can't sleep well actually.
原文章由 Bone-Bone 於 08-6-3 09:10 發表

原文章由 jc_mom 於 08-6-4 12:47 發表
I don't have any dream at all, because I can't sleep well actually.

呢個抽獎制度時間真係拖得太長,好緊張等待結果!

原文章由 tingtingb 於 08-6-4 12:06 發表
雖然我地唔係想入名校,但每個區總有較好的幾間學校,亦明白這次是大抽獎,只係講求運氣,不過都有d緊張,同自己講放鬆d,但仍然都有發夢,夢到自己去學校排隊攞後補學位申請表呀!

祝各位媽咪好運! ...

聽天尤命的滋味真不好受.........

原文章由 Mei721 於 08-6-5 23:51 發表

聽天尤命的滋味真不好受.........

Mei, 我都係咁話... 不過都係個句good luck 啦.

82%....首三自願派到,希望有我份啦!!最近煩到人到癡  ,都是等抽中的好結果,祝大家好運!!
‹ 上一主題|下一主題