用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友有耳垢怎麼辦
go

小朋友有耳垢怎麼辦 [複製鏈接]

0    0    0    0

原文章由 密糖兒 於 08-5-9 10:43 發表
我小朋友今年 4 歲 , 近來幾個月, 我發現她成日都聽吾到我謂野, 要好大聲才可聽到, 這我才發現她耳朵有很多耳垢, 請問各位家長應怎樣處理好? 謝謝!!!! ...

你唔敢同佢new
我仔3.5歲,由細到依家我每隔2個月左右就用耳挖同佢new,每次都new到幾多耳屎下,當然佢係好合作咁比我同佢咁做啦...

我個小朋友都係咁

原文章由 子峰mama 於 08-5-9 12:01 發表

你唔敢同佢new
我仔3.5歲,由細到依家我每隔2個月左右就用耳挖同佢new,每次都new到幾多耳屎下,當然佢係好合作咁比我同佢咁做啦...

原文章由 密糖兒 於 08-5-9 13:25 發表

我擔心會整親佢 , 耳油得吾得

我覺得耳屎尤如鼻屎一樣,有咪new走佢囉,我唔係好信果d咩耳咩潔架,硬係覺得滴d野入耳仔唔係幾好咁,不如你搵你老公比你做下試驗先,new多幾次熟手左先再幫亞仔new囉,其實只要輕手d,輕輕...輕輕咁慢慢黎....個小朋友係好舒服架...

我都係甘. . . ."new" their ears every week.They enjoy so much. hehe . . . .!!  started @ about age 1, or younger d  ~ hardly remember!!!!! (now they are age 3 and 5)

原文章由 子峰mama 於 08-5-9 12:01 發表

你唔敢同佢new

我個女4歲幾, 見到佢好多耳屎但唔敢幫佢 new 怕整穿耳莫, 去左搵醫生攞出來 收$600 .....肉都病埋...但舊耳屎大得好恐怖成隻 成人手指尾既指甲 咁大, 2邊耳仔都係咁大

wa wa wa. . . $600 for 'new"ears c!! really expensive.

actually 自己小心小心. . . .輕輕力, 好easy!! 小朋友又好comfortable. . . . .一見佢move, 即stop!! & 問下小朋友大力or not, any pain?

原文章由 pearjadema 於 08-5-9 16:52 發表
我個女4歲幾, 見到佢好多耳屎但唔敢幫佢 new 怕整穿耳莫, 去左搵醫生攞出來 收$600 .....肉都病埋...但舊耳屎大得好恐怖成隻 成人手指尾既指甲 咁大, 2邊耳仔都係咁大 ...

原文章由 密糖兒 於 08-5-9 17:49 發表

多謝您好!!!! i will try....

記住搵老公做教材時叫仔仔睇埋一份,然後比佢睇下daddy有幾大舊耳c,比佢知道原來耳仔係咁污穢既,但當你同仔仔真係落手時,事前同佢做足心理付導先,同埋當佢一郁就要停手,等佢郁完再繼續

請問用乜撩耳垢最好?

我個囡好早已發覺有好多耳屎,後來2歲幾去健康院,順便問下姑娘,姑娘都話要處理,因為佢開始返學,會影響去學習,後來搵左個專科搵佢整, $750,勁肉赤,我個囡仲喊到七彩,因為佢d耳屎又大又硬,"痴"到好實,不過整左佢出黎就放心好多,個醫生仲開左d野俾佢滴(應該係橄欖油),滴左等佢軟左就會流出黎,所以而家我每個星期都俾佢留意一下,一有就幫佢清一清,如果發現硬左又"痴"實個耳仔,就幫佢滴一滴,軟化左先同佢清.

原文章由 pearjadema 於 08-5-9 16:52 發表
我個女4歲幾, 見到佢好多耳屎但唔敢幫佢 new 怕整穿耳莫, 去左搵醫生攞出來 收$600 .....肉都病埋...但舊耳屎大得好恐怖成隻 成人手指尾既指甲 咁大, 2邊耳仔都係咁大 ...

醒目開學勳章

原文章由 plato223 於 08-5-12 22:32 發表
我個囡好早已發覺有好多耳屎,後來2歲幾去健康院,順便問下姑娘,姑娘都話要處理,因為佢開始返學,會影響去學習,後來搵左個專科搵佢整, $750,勁肉赤,我個囡仲喊到七彩,因為佢d耳屎又大又硬,"痴"到好實,不過整左佢出黎就 ...

我想問耳屎是否很明顯易見的?我個女15個月,常用手指攪耳,但我見唔到耳屎

我以前買過有燈的耳屎棒,都幾好用,不過我唔記得邊道買?!

前排同阿去 e 院睇問診, e 生幫佢 check 耳仔話佢兩隻耳勁多耳屎, 乜都睇唔到, 開咗支耳油, 滴完真係好快咁 new 到好大舊出嚟, 之前間唔中都有幫佢 new 吓, 但好多時係見到 new 唔到, 滴完 d 耳油又真係 work 喎, 清潔完一邊, 宜家攪緊第二邊, 尋晚滴咗, 阿囡話好舒服喎, 涼涼哋 (我之前係等佢睇淋咗先同佢滴, 但就勁掙扎, 唔比我滴)..

我都問過滴呢 d 耳油有冇問題, 講緊耳 nose 喉都通, d 姑娘過唔怕, 只係等 d 耳屎軟化, 容易 d 流出嚟喎! 諗吓唔理佢, 又 new唔到出嚟,塞係耳仔入面咪仲衰.

my son is 2 yrs old and has the same problem.  

can you PM me the contact of your 專科醫生 ?

原文章由 rleung 於 08-6-4 07:52 發表
我仔上次因耳痛.原來係耳垢塞住.後來睇完普通科醫生再轉耳鼻喉專科.
專科最後要"洗耳".
同專科醫生傾開耳垢.
佢話若滴耳油.就要軟化後new出來(經醫生最好).否則軟化唔new會變硬(石頭).我仔就是這情況 ...

JUSCO $10 SHOP.

原文章由 密糖兒 於 08-5-13 13:58 發表

是否很難買, 可不可以有其他選擇.....thanks!!!!!
‹ 上一主題|下一主題