用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇教自制Flash Cards的詳情分享下呀?
go

有冇教自制Flash Cards的詳情分享下呀? [複製鏈接]

我想diy flash card俾bb, 請問有冇教自制Flash Cards的詳情可以分享下呀? thanks.
   1    0    0    0

I also want to know how to use flesh card properly..and I dont mind to buy it..which set is better??

有本書 <如何教寶寶閱讀> 入面都有講點做flashcard, size, 顏色!

hi, everybody,
I make flash cards by myself, and it really works, my daughter almost 2 years old, I show her flash cards everyday, she knows over 60 chinese words , english A-Z, no. 1-10.

You can go to a website
www.palmchristy.net/baby/new/main.htm

我都想自製 Flash card, 有幾個問題, 有經驗既朋友可否分享一下呢?

1) 只用電腦上的 powerpoint 好唔好呢?

2) flash card 加埋圖片好呀, 定係只係用字? 因為bb得6month, 又想教 bb 廣東話同英文, 怕佢唔明係咩黎既

3) 係咪最好一個人教廣東話, 另一個教英文, 以免bb混淆呢? 若果得一個人教兩種語言得唔得呢?

4) 兩種語言一齊開始好定係第佢掌握左一種,或者等佢夠2or3歲先教第二種好呢?

謝謝

另外, 呢個網 http://www.happyfamilynet.com/baby/ 真係好有用, 網主都好好人 ^^

(my bb 現在4個半月, 我諗住用一個月左右時間, 預備好哂 d 教材先開始)

Hi anan3388,

thank you for your sharing! 真係一個幾好的網站!

->好似唔係咁好,對小朋友眼仔唔好! 但方便及環保!

2)2) flash card 加埋圖片好呀, 定係只係用字? 因為bb得6month, 又想教 bb 廣東話同英文, 怕佢唔明係咩黎既?
-> 先flashcard 後俾圖小朋友睇會好d!

3) 係咪最好一個人教廣東話, 另一個教英文, 以免bb混淆呢? 若果得一個人教兩種語言得唔得呢?-> 其實,可以就爸爸用一種語言,媽媽用一種語言,如果同一個人,就要教英文時,全英文,不要夾雜廣東話~

4)兩種語言一齊開始好定係第佢掌握左一種,或者等佢夠2or3歲先教第二種好呢?
-> 其實,小朋友細個俾佢聽多d 不同語言,對佢將來語言天份會好d!

原文章由 anan3388 於 08-3-13 19:00 發表
我都想自製 Flash card, 有幾個問題, 有經驗既朋友可否分享一下呢?

2) flash card 加埋圖片好呀, 定係只係用字? 因為bb得6month, 又想教 bb 廣東話同英文, 怕佢唔明係咩黎 ...

thanks for your sharing. i'd like to know how to allocate the time.. if i want to teach my baby chinese and english... thank you.

我自己整左flashcard之後,由老公整理儲存做dvd,可以印出黎教個女讀,有時唔得閒就係電視播比個女睇,佢自己會認住圖畫讀字,佢鐘意睇住電視黎讀,一話睇公仔,佢就去攞隻dvd想自己放黎睇,佢成日指住個電視讀得好快,以家都好少印出黎,可以慳返好多ink。有時小朋友親戚黎玩,佢都會叫daddy開黎一齊讀,大家爭住讀,仲叫我地整多些,而家d字開始唔夠用啦。

i can't open that website wor

原文章由 careyleung 於 08-3-12 16:50 發表
hi, everybody,
I make flash cards by myself, and it really works, my daughter almost 2 years old, I show her flash cards everyday, she knows over 60 chinese words , english A-Z, no. 1-10.

You can go  ...

原文章由 oliveleung 於 08-4-6 16:10 發表
i can't open that website wor

THEY change to the following new site:
http://www.happyfamilynet.com/baby/

請問一下, FLASHCARD既SIZE 同 MARGIN 同字體顏色大小有冇特定架呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

HI,  好多人都DIY教BB呀, 請問有無人自己用POWERPOINT整呀???

我BB 7-8個月左右教A-Z, 1-10,
10個月左右看圖片卡,
11個月教字咭及數點咭,
約1歲左右開始知道HAPPYFAMILYNET.COM及DOMAN EDUCATION,
半個月前左右(即BB13個月)開始漸漸將一路教開的PROGRAM換成有系統的杜曼式PROGRAM

其實BB而家已進入杜曼2RD階段, 呢半個月複習返之前的PROGRAM及切換入杜曼PROGRAM, 加埋我之前用其他APPROACH已經教左差唔多一百個單字及幾十個PHASE,

但係我有問題呀....

我1ST MONTH用HAPPYFAMILYNET.COM的 ENGLISH READING PROGRAM, 而家用左差不多2個星期, 諗住做第二個月的PROGRAM, 做係做好左, 但係唔識下載英文發音檔及在POWERPOINT插入聲檔, 有無人DIY過識整呀, 可唔可以教下我呀??

原文章由 ~小熊貓~ 於 08-5-1 00:42 發表
我剛剛睇左如何教寶寶閱讀, 都開始左用flashcard 教呀女, 不過我唔可以一日flash三次俾呀女睇呀, 因為我要番工, 只係番工前flash 一次...放工番黎flash一次....正如書內講...有做總好過冇做!

不過我聽有d人話...睇 ...

小熊貓,

其實DOMAN approach己經好方便, 我之前用Shichida method去flash, 一日成5-7次, 我都真係唔知去邊搵咁多時間去閃俾佢,

我都係要返工, 我而家就係一起身閃1次, 到食早餐換衫整好晒, (起碼整30分鐘) 臨出門口閃1次, 如果放假會將呢次安排在LUNCH之後或午睡之前, 放工一返屋企閃1次, 臨訓講故仔及BEDTIME ROUTINE, 熄燈之前閃多次, 咁 1日都可以起碼有3次架, 不如你都試試呢個時間表啦

原文章由 ~小熊貓~ 於 08-5-1 00:42 發表
我剛剛睇左如何教寶寶閱讀, 都開始左用flashcard 教呀女, 不過我唔可以一日flash三次俾呀女睇呀, 因為我要番工, 只係番工前flash 一次...放工番黎flash一次....正如書內講...有做總好過冇做!

不過我聽有d人話...睇 ...

我囝囝一出世開始用, 係閃中再閃英, 二個月大再加數點, 都無問題.  但係奇在英文好過中文好多好多.

原文章由 anan3388 於 08-3-13 19:00 發表

2) flash card 加埋圖片好呀, 定係只係用字? 因為bb得6month, 又想教 bb 廣東話同英文, 怕佢唔明係咩黎 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

可以到http://www.research.att.com/~ttsweb/tts/demo.php下載英文發音, 成句都得架.

原文章由 kwanaty 於 08-5-5 13:08 發表
HI,  好多人都DIY教BB呀, 請問有無人自己用POWERPOINT整呀???

我BB 7-8個月左右教A-Z, 1-10,
10個月左右看圖片卡,
11個月教字咭及數點咭,
約1歲左右開始知道HAPPYFAMILYNET.COM及DOMAN EDUCATION,
半個月前左右 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我而家都開始FLASH數點比BB睇, 不過我發現有問題...就係我要好快去抽張咭出黎係好難....成日都拎唔到張咭, OR 一拎就拎左兩張....攪到我都唔可以1秒1張....請問有冇媽咪可以幫下我?

可以買手指套.  你見百佳收銀用呢.
‹ 上一主題|下一主題