用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何選擇呢 : St. Cat vs 屋村幼稚園
go

如何選擇呢 : St. Cat vs 屋村幼稚園 [複製鏈接]

bb現在讀一間屋村幼稚園N上午班, 下年k1就一定要讀全日班. bb現在讀得開心, 我們都覺得bb係到讀, 可以開開心心渡過幼稚園.
我們只考了一間私立幼稚園St. Cat, 原本只是抱著人考我又考, 考完都諗往唔收, 但現在收了上午班.
現在問題來了, 我們都苦惱應否轉校. 請大家比比意見.

屋村幼稚園 (好處):
1. 近屋企
2. 全日班, 可以增加bb自理同獨立能力. (我們不喜歡下午班 - St. Cat 都只報上午班)
3. bb熟識環境, 有一班熟識同學仔.
4. 平 : 用學卷後 $1xxx
5. 全年開足12個月只在紅日休息 (農曆新年未知), 在職父母比較好.

St. Cat (好處):
1. 名校 : 考小學有優勢.
2. 英文應該好好多 (中數都應該比好)

St. Cat (不喜歡之處):
1. 遠 : 校車
2. k2一定要讀全下午班 (我們不喜歡下午班)
3. 我們覺得 St. Cat 收咁多人, 地方相對細.
4. interview時對學校印象不是太好.
5. 貴 : 連校車要 $4xxx (3年相差十萬)

請大家比意見幫幫我們, 謝謝各位!!
   0    0    0    0

其實你list出黎唔喜歡st. cat都有5點....咁, 你係咪已經有個定案?!

原文章由 Cinnamon 於 07-12-11 10:07 發表
其實你list出黎唔喜歡st. cat都有5點....咁, 你係咪已經有個定案?!

咁又唔係, 因為好處個2點正是好多父母(包括我們)覺得好重要 (1. 名校 : 考小學有優勢.  2. 英文應該好好多), 我們先覺得苦惱.
多謝你的意見.

那麼你們認為最重要的兩點兩者只有SC擁有. 是否已經是答案?

原文章由 LLPaPa 於 07-12-11 10:16 發表

咁又唔係, 因為好處個2點正是好多父母(包括我們)覺得好重要 (1. 名校 : 考小學有優勢.  2. 英文應該好好多), 我們先覺得苦惱.
多謝你的意見.

您既要求如何??? 想日後上較出名的小學(可能) 或較無o甘出名小學???  想開開心心或有較多功課???

ps: 無o甘出名小學並不代表唔好.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

totally agreed....

另一方面, 小朋友日日敖校車出出入入, 都好辛苦啫!

原文章由 **芳芳** 於 07-12-11 11:11 發表
您既要求如何??? 想日後上較出名的小學(可能) 或較無o甘出名小學???  想開開心心或有較多功課???

原文章由 LLPaPa 於 07-12-11 09:53 發表
bb現在讀一間屋村幼稚園N上午班, 下年k1就一定要讀全日班. bb現在讀得開心, 我們都覺得bb係到讀, 可以開開心心渡過幼稚園.
我們只考了一間私立幼稚園St. Cat, 原本只是抱著人考我又考, 考完都諗往唔收, 但現在收了上 ...

LLPaPa,

I very understand your situation. Same case with mine. I only applied for SC and MS and was accepted by MS.

For me, I think I will choose SC because :
1) many parents want to send their child to SC but may not accepted by the school. Now you got the change.
2) If you chose SC and finally think it's not suitable for your kids, you can go back to 屋村幼稚園, but not the other way round.

原文章由 HelloMary 於 07-12-11 12:47 發表

LLPaPa,

I very understand your situation. Same case with mine. I only applied for SC and MS and was accepted by MS.

For me, I think I will choose SC because :
1) many parents want to send  ...

Agreed....
再唔係就係附近揾間國際幼稚園讀, 咁咪唔駛擔心英文嘅問題....

Depends on where do u live...
If your live too far away, you can stay with the exisiting kindergarten and then choose some English classes for him in the afternoon.

我首先多謝大家既寶貴意見.

原文章由 ysnmama 於 07-12-11 10:37 發表
那麼你們認為最重要的兩點兩者只有SC擁有. 是否已經是答案?

所以我們很苦惱應否轉校, 究竟是否對bb好呢?

原文章由 **芳芳** 於 07-12-11 11:11 發表

開開心心上學去是我們首要條件, 如果不能就一定reject. 聽聞SC是活動教學不是傳統教學, 這是我們覺得需要, 所以我們不考慮kv. 功課只要適量就ok.
無o甘出名小學並不代表唔好, 但我們有些害怕大抽獎既結果(因得15分). 如果報私校/直資/扣門, 讀名校幼稚園我想都有小小優勢.

原文章由 jacquesau 於 07-12-11 12:22 發表
totally agreed....
另一方面, 小朋友日日敖校車出出入入, 都好辛苦啫!

搭校車是我們最擔心的問題.

原文章由 HelloMary 於 07-12-11 12:47 發表
LLPaPa,

1) many parents want to send their child to SC but may not accepted by the school. Now you got the change.
2) If you chose SC and finally think it's not suitable for your kids, you can go back to 屋村幼稚園, but not the other way round.

你既觀點我們都冇考慮過, 回家後再同老婆商量商量.

原文章由 wendy_1029 於 07-12-11 12:53 發表
Agreed....
再唔係就係附近揾間國際幼稚園讀, 咁咪唔駛擔心英文嘅問題....

多謝你既意見!!

原文章由 siumanmama 於 07-12-11 13:34 發表
Depends on where do u live...
If your live too far away, you can stay with the exisiting kindergarten and then choose some English classes for him in the afternoon.

Sha Tin : 路程都可以, 但搭校車是我們最擔心的問題.

SC 都幾出名多功課, 壓力都幾大.  父母都一定要幫手.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

同意, 唔好以為st. cat係活動教學=少功課
我小朋友現讀k3, 功課量都幾多, 而且要常常溫習, 都幾忙碌, 否則張成績表會冇咁靚架!
而且並唔係我一個覺得, 而係好多家長都覺得, st. cat由k2開始功課量就不停增加, 有好多功課都需要父母幫手架:-| !

原文章由 **芳芳** 於 07-12-11 14:26 發表
SC 都幾出名多功課, 壓力都幾大.  父母都一定要幫手.

St.Cat都收咗我個仔上午班,不過應該唔會讀,因為實在太多學生了,學費+車費好貴.當初都係人報我報,沒有認真考慮自己的經濟情況,我有兩個小朋友,如果都俾佢哋讀咁貴,會十分吃力.我諗會省下的錢俾佢學其他嘢.

我覺得睇你aim at "mud"野,如果你tend to 比小朋友張來參加派位,如非派得唔好都唔會考私小or DDS 咁我覺得近屋企好D,你慳番嗰D $可以比小朋友讀其他興趣班or 補習班。
但如果你 aim at DDS or 私小,唔唸住抽獎,咁SC個名始終响D,張來考小學的時候可能有DD Jet so。

If you want your kid to be happy, I think the one close to your home is alright.
It depends on what you want for your kids.

普通學校都會出好學生, 名校都會出差學生。 最重要是子女的本質和資質,再加上父母的幫助。

LLPaPa

比我選我會選st. cat囉, 此終一分錢一分貨啦, 佢貴係人都知, 但你都想佢讀得好d, 第時升小學唔會咁辛苦, 同埋去考學校都優勝好多啦.
屋村學校第時派都係派屋村小學, 你嗰區如果有好好0既學校就話啫, 唔係第時你可能後悔點解以前唔比佢讀好d, 就算比佢派到好學校, 如果到時程度追唔上咪又係煩, 自細比佢有個讀書學習感覺唔好咩? 小朋友係你比咩佢, 佢就係咩...如果佢輕鬆咗三年, 到小學要佢做咁多功課時, 佢到時就知咩係辛苦喇. 打好個底一定會好d架.  

原文章由 LLPaPa 於 07-12-11 09:53 發表
我們只考了一間私立幼稚園St. Cat, 原本只是抱著人考我又考, 考完都諗往唔收, 但現在收了上 ...

原文章由 LLPaPa 於 07-12-11 14:02 發表

你既觀點我們都冇考慮過, 回家後再同老婆商量商量.

多謝你既意見!!

Sha Tin : 路程都可以, 但搭校車是我們最擔心的問題. ...

There are also some good kindergartens in Shatin area:
eg. HK Pre-school in Fotan & Boxerhill in Ma On Shan.

‹ 上一主題|下一主題