用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到真道電話?
go

收到真道電話? [複製鏈接]

今收到真道電說校長仍在"西選"中,叫我等12月尾的結果.
真妙,因我是在6月划nterview的,唔知係米有d後補希望呢?
有人收到真道電話嗎?
   0    0    0    0

我剛剛都收到電話, 又係叫我等到12月尾喎!!

我地6月Interview完都仲未有2nd In!!!

原文章由 sk889910 於 07-11-28 15:30 發表
真妙,因我是在6月划nterview的,唔知係米有d後補希望呢?
有人收到真道電話嗎?

我都係噚晚收到電話、我都係六月見到現在都未到第二次面試、其實會唔會校長揀晒一啲啱佢ge先、留番一啲次要ge係最遲、到真係要用到才上我們這批呢?我自己諗咋...........hehe

They have finalized the list last month and some of the kids drop out (at least I know one). Then they get someone to fill out the place.

也許是!
最top的學生也選了最top 的學校,
騰出空位比 d second best,
唉!:cry:

11月28日下午,我也收到真道電話,
只說校長還在"西選"當中,
其他我便沒有問.
我看真道的BK,見己有人注冊.
應該如你們所說,遲 2 nd in. 的是 waiting.

我今日也收到真道電話,話十二月會有通知, 我是十月尾去in的

這間學校的行政非常混亂....

Me too , my wife got the phone call today and taught the same thing , we took the interveiw also at the end of Oct.
this school is in a mess, coz we don't know what's going on all the way up to now...

建議真道多了解及參考其他直資學校的收生程序,單從神出鬼沒、得閒call 吓、唔得閒又毫無動靜的做法,實在給家長們不太好的印象,本來 6月份興致勃勃的家長們現在多打完折扣再打折扣,不少因為近期 2nd 即 in 即收即要求交留位費的做法所嚇怕 !

原文章由 bbmmggmm 於 07-11-30 23:30 發表
Me too , my wife got the phone call today and taught the same thing , we took the interveiw also at the end of Oct.
this school is in a mess, coz we don't know what's going on all the way up to now.. ...

the first registration fee is the most expensive one too.
$200.--------

原文章由 ABCD5678 於 07-12-1 23:58 發表
建議真道多了解及參考其他直資學校的收生程序,單從神出鬼沒、得閒call 吓、唔得閒又毫無動靜的做法,實在給家長們不太好的印象,本來 6月份興致勃勃的家長們現在多打完折扣再打折扣,不少因為近期 2nd 即 in 即收即要求交留 ...

the firtst registration fee is $200.....
please correct me if I am wrong....

報名費;200元

原文章由 sk889910 於 07-11-28 15:30 發表
有人收到真道電話嗎?

6月份 interview 咪半年前,對4-5歲小朋友嚟講(無論學識、智力、專注力)都差太遠。點會有公平殷選,所以唔in真道。

當時聽佢o地個簡介會,校長話唔會睇家長背景;只係睇小朋友o既質素,現在只要比出$200咋,就可以睇得到這所學校o既行政同埋校長o既說話啦!:tongue:

原文章由 廉媽 於 07-12-2 12:56 PM 發表
當時聽佢o地個簡介會,校長話唔會睇家長背景;只係睇小朋友o既質素,現在只要比出$200咋,就可以睇得到這所學校o既行政同埋校長o既說話啦!:tongue: ...

去年經驗,First in之後如沒有second in的,都会在十二月收到列为後備生的通知信,effective until next Sept....:-|

ABCD5678,

我覺得你對真道的了解並不真實及有欠公道。

我想小兒屬首批接到通知在九月中2nd interview的。很清楚記得真道是要求在收到接立通知信七天內交留位費。不排除有家長立即知道收而願意立即交費留位,以免再跑一倘je!

小一收生的"遊戲"是有不同學校和政府統一派位在不同時間進行及公報結果的,這是人人皆知的。真道是屬於早開始收生的一批學校。可能有學生因其他學校放榜而決定放棄真道學位的情況。學校可能因為有位置空出而再通知輪候的學生補上,實在是正常做法。這些"骨牌效應"在全港小學都會發生,而且相信都要到明年九月開学才停止吧。有何出奇?

真道的做法只讓未被拒絕的家長有個盼望je!有何不可?

原文章由 ABCD5678 於 07-12-1 23:58 發表
建議真道多了解及參考其他直資學校的收生程序,單從神出鬼沒、得閒call 吓、唔得閒又毫無動靜的做法,實在給家長們不太好的印象,本來 6月份興致勃勃的家長們現在多打完折扣再打折扣,不少因為近期 2nd 即 in 即收即要求交留 ...

[ 本文章最後由 peppergin 於 07-12-3 12:08 編輯 ]
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

見習爸爸,

我知道真道有兩次收生。我覺得他們很看重小朋友1st int的表現,而且絕對公平地由教育心理學家觀察小朋友在一小時中的自然表現而作篩選的。這也是我甘心給200大元的原因。

那兩次1st int是在七月和十月。不是差半年。我和其他家長的2nd int經驗都很類似,主要閑話家常,表達教育理念。並不是考小朋友。

我覺得在很多人在「人云亦云,以訛傳訛」的情況下對真道有不實報導。我只想說句公道話和事實。

原文章由 見習爸爸 於 07-12-2 12:31 發表

6月份 interview 咪半年前,對4-5歲小朋友嚟講(無論學識、智力、專注力)都差太遠。點會有公平殷選,所以唔in真道。

[ 本文章最後由 peppergin 於 07-12-3 11:56 編輯 ]

真道都是一所好學校,
但不太適合小兒入讀.
1.而interview時間太早,跟本對小兒(細仔)唔公平.
2.將來校網亦較差.
好處聽講有IB.

唔係好明 -"2.將來校網亦較差."
真道係一條龍學校喎。

小兒也絕不是「知書識禮」的「大仔」

原文章由 見習爸爸 於 07-12-3 11:48 發表
真道都是一所好學校,
但不太適合小兒入讀.
1.而interview時間太早,跟本對小兒(細仔)唔公平.
2.將來校網亦較差.
好處聽講有IB.

我都唔係好明?
如你了解真道好處,請講出唔好做打手!
‹ 上一主題|下一主題