用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思n1消息
go

啟思n1消息 [複製鏈接]

請問有冇家長已經收到啟思(匯景)n1通知呢? 我好擔心唔收我個仔呀 (因為我淨係報一間)no choice!
   0    0    0    0

我都仲未收到, 真係急死人!

原文章由 Yuyuc 於 07-11-27 23:16 硐表
請問有冇家長已經收到啟思(匯景)n1通知呢? 我好擔心唔收我個仔呀 (因為我淨係報一間)no choice!

我都未收到,不過我想我阿仔應該唔收!:cry:

I didn't received the result as well. Please let me know if any of you get it

Just got the result. They rejected my son's application

Sorry, may I know how old is you son now? is it because of the age?

原文章由 im_csb 於 07-11-28 14:44 發表
Just got the result. They rejected my son's application

My son will be 1 year old this Sunday.
Don't know the reason actually.

有消息啦

我終於收到啦.... 我個仔仲分到上午班.....好開心呀!

我都剛剛收到了信, 囡囡獲派下午班.... 想問下大家, 啟思真係好好架? 事關我好少搵資料, 只知啟思好多人報讀, 而我都算住得近, 所以就報了.... 我都報左靈糧, 但未有結果..你地有無人報靈糧?

今日都收到信, 收左下午班. 不過我唔係幾想佢讀下午班, 迦南收左佢上午, 我諗我會選擇迦南! 因為visit學校時感覺上迦南好o的, 可能啟思in我果個老師比較上惡左少少啦....

How old are your children?

我都收到信, 收左阿仔讀下午班, 上午班就係後備, 但我諗我地會放棄, 一來唔想佢讀下午班, 二來我地都報左其他, 但未開始in, 所以心情有d矛盾, 驚放棄左後而其他又唔收, 阿仔就冇書讀 :-|

收到啦!! 亞囡考到上午班正取生, 好開心!!

我囡囡都入了上午班! 遲 D 要交留位費 $660. 唔知交唔交好. 其實我都鍾意啟思的, 不過都報左德寶(將軍澳), 但出年 3月才有得 INT. 如果比你選, 你選邊一間?

我同你一樣都報左德寶(將軍澳), 我都煩緊邊間好, 啟思好似冇乜英文學, 主要用中文, 但德寶就有國際班, 又近d, 好似好d, 不過要到出年3月先in :-|

原文章由 chunlaifat 於 07-11-29 10:53 發表
我囡囡都入了上午班! 遲 D 要交留位費 $660. 唔知交唔交好. 其實我都鍾意啟思的, 不過都報左德寶(將軍澳), 但出年 3月才有得 INT. 如果比你選, 你選邊一間? ...

以下是我的比較:  
啟思:
1) 老師幾好, 比較成熟, 有愛心;
2) 朋友說其學生好有自信心;
3) 不過沒有 NATIVE ENGLISH SPEAKER, ;母語教學

德寶
1) 有國際班, NATIVE SPEAKER 教;
2) 但老師好似太年輕, 有個染金毛 TIM;
3) 在 BK 看到有不少 BAD COMMENT. 好似好多人因太谷功課中轉學似的.

Hi SIU_MEI,

我住維景, 你住將軍澳嗎? 其實對我來說 2 間都近, 問題是 creative 冇國際班, 德寶有. 不知如何取捨....但我想我都會交留位費買個保險. 另外, 你會讓 bb 坐校車嗎? :

Hi chunlaifat,

我都係住維景架, 對於bb坐校車問題, 我地都為此掙扎左好耐, 始終覺得bb咁細個要坐咁耐校車, 好似有d于心不忍咁, 但將軍澳嘅校網又麻麻地, 為左佢將來着想, 最後都決定俾bb坐校車, 我問過德寶, 雖然學校同維景咁近, 但都可能要坐30至45分鐘校車, 因為可能要在將軍澳區內兜晒其他學生

原文章由 chunlaifat 於 07-11-29 11:28 發表
Hi SIU_MEI,

我住維景, 你住將軍澳嗎? 其實對我來說 2 間都近, 問題是 creative 冇國際班, 德寶有. 不知如何取捨....但我想我都會交留位費買個保險. 另外, 你會讓 bb 坐校車嗎? : ...

HI SIU_MEI,

嘩! 成半個鐘呀, 好辛苦姐. 我/ BUN BUN 帶囡囡坐 MTR 番學好過啦. 你還有報其他學校嗎?

我仲有報藍田迦南(未in)、同九龍塘兩間迦南(比較遲報,仲未in), 原本冇諗過報九龍塘學校, 因怕搭校車遠, 但諗諗吓既然返德寶咁近都要坐半個鐘校車, 咁不如返九龍塘, 時間上可能分別唔大

咁你又有冇報其他呀?

原文章由 chunlaifat 於 07-11-29 16:15 發表
HI SIU_MEI,

嘩! 成半個鐘呀, 好辛苦姐. 我/ BUN BUN 帶囡囡坐 MTR 番學好過啦. 你還有報其他學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題