用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會荊冕堂士德幼稚園interview
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園interview [複製鏈接]

有無小朋友會in.士德呢?
我囡囡 1/11/2007 in.呀,你地呢?一齊分享下
   0    0    0    0

我都報左呀..  11月6號下午interview.   到時in完可唔可以分享下俾我聽, 等我有d心理準備!  Thanks.

我都有報呀! 不過我係11月5日下午呀! 點解你可以咁早, 我都好早就去交表啦! 都無所謂啦! 到時大家in完之後再update吖!
係呢! 你地仲報了邊間?

舊年我仔仔都有in荊冕堂士德,唔洗緊張,好easy, 佢地唔係在課室in,而係在大禮堂個講台上面in,不過就有d board遮住,校長親自in人,每次2組一齊in, 父母可以陪同,主要比d生果,問下佢地知唔知係乜,比個玩具(係星形對星形,圓形對圓形個d), 睇下佢手眼協調,in完仲有人帶領去參觀間校舍...

士德荊冕堂...其實好易考,年年都係考果幾樣野: (每3位小朋友一組,由一個家長陪,年年都係校長考試)
1. 校長要小朋友講自己個名
2. 拎個入形狀o既玩具出黎,每位小朋友獲派一個形狀,要小朋友入番落去
3. 拎個蘋果出黎,問小朋友係乜野生果
4. 走前校長會俾份gift小朋友,睇下小朋友會唔會講多謝

記住一入禮堂等考試時,(入面有好多唔同o既智能玩具已經擺定晒o向度由得小朋友玩),周圍d老師已經計緊分 (我估係睇你個小朋友點樣同其他小朋友相處、小朋友點樣同父母相處、小朋友操作檯上o既玩具時所表現到o既認知能力)。

上年我大仔考過,始於佢係"大仔",上面o既試題對佢黎講極easy,首round通知已經話收佢 (但最後冇讀啦,因為考呢間時我當俾佢rehersal); 不過要注意一樣野,由於士德係行主題教學,讀幾年都唔會有書有功課,家長係唔會"有根有據"知道個仔/個女學左d乜;另外,由於課程內容極需要家長從旁協助&幫手搵資料,如今個月主題講花草樹木,做人呀媽就要幫手上網搵圖片、落街執樹葉樣本、o向屋企種盆栽...等呀仔呀女番到學校有野o向手同同學仔分享,如果你本身要番工,要好小心計算下自己有冇咁多時間陪呀仔呀女"做功課"(搵資料),如果打算到時交行貨,唔係唔得,但又失去左呢套教學模式o既意義,如果你係全職媽媽,咁就完全冇問題啦~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

好多謝你既資料 :) , 如果考以下幾樣野, 我相信我小朋友一定無問題. 其實我都好鍾意呢間學校, 唯一擔心係無書本, 驚佢上小一難適應.

係呢, 你最後選了邊間呀?

原文章由 tsznok 於 07-10-14 09:17 硐表
士德荊冕堂...其實好易考,年年都係考果幾樣野: (每3位小朋友一組,由一個家長陪,年年都係校長考試)
1. 校長要小朋友講自己個名
2. 拎個入形狀o既玩具出黎,每位小朋友獲派一個形狀,要小朋友入番落去
3. 拎個蘋果出黎, ...

我囝囝都係6/11呀. 唔知會唔會同一group呢?? :loveliness:

原文章由 pcdogxx 於 07-10-13 01:16 硐表
我都報左呀..  11月6號下午interview.   到時in完可唔可以分享下俾我聽, 等我有d心理準備!  Thanks.

我大仔讀緊培正K1呀...

其實士德唔係唔好,傳說中入到士德,好大機會可以上仁立仁紀,不過參觀學校時副校長會講"呢個只係一般誤解,兩者冇直屬關係"。

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-14 11:36 硐表
好多謝你既資料 :) , 如果考以下幾樣野, 我相信我小朋友一定無問題. 其實我都好鍾意呢間學校, 唯一擔心係無書本, 驚佢上小一難適應.

係呢, 你最後選了邊間呀?

...
§ 吾家三寶 §

Thanks!!!

原文章由 tsznok 於 07-10-14 11:57 硐表
我大仔讀緊培正K1呀...

其實士德唔係唔好,傳說中入到士德,好大機會可以上仁立仁紀,不過參觀學校時副校長會講"呢個只係一般誤解,兩者冇直屬關係"。

...

醒目開學勳章

請問一齊interview的幾個小朋友係唔係已經分咗年齡,即大b同一組in,細b同一組in,定係隨意安排的呢?

因為我的是細b,答問題方面一定無大b咁好!

我以前都係讀呢間架...
我想問呢間而家係咪叫做名校架???  點解佢比其他2間荊冕堂學費貴$2000既????  佢地幾時截止收form架????  有冇學卷架???

問題多多, thankyou~~  thankyou~~

唔會分age group面試傢~!
講真,當d"細仔"同"大仔"一齊見時,高下即現~!冇法子,做"細仔"真係好唔著數~

好似上年我大仔面試,同group人有一個女仔係"大仔",我大仔又係"大仔",中間夾住個"細仔",見佢好似係年尾出世,自己個名都未識講,入圖形時就要媽咪幫手捉住佢隻手入....真係好大分別~!

原文章由 utopian 於 07-10-15 11:55 硐表
請問一齊interview的幾個小朋友係唔係已經分咗年齡,即大b同一組in,細b同一組in,定係隨意安排的呢?

因為我的是細b,答問題方面一定無大b咁好!
§ 吾家三寶 §

醒目開學勳章

我就係驚我個b到時連自己個名都唔識講
無辦法,希望同組遇上的都係細b,無咁大差別!

謝謝你的資料,等我知道interview前可以準備下!

原文章由 tsznok 於 07-10-15 16:56 硐表
唔會分age group面試傢~!
講真,當d"細仔"同"大仔"一齊見時,高下即現~!冇法子,做"細仔"真係好唔著數~

好似上年我大仔面試,同group人有一個女仔係"大仔",我大仔又係"大仔",中間夾住個"細仔",見佢好似係年尾出世,自己 ...

我囡囡係11月出世, 都係細b, 佢現在人地問佢個名,佢只係識講名咁, 但如你問你係邊個, 佢就會講到自己個名, 但校長唔會問你係邊個?唉!有啲擔心呀!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

原文章由 celialing 於 07-10-16 12:50 硐表
我囡囡係11月出世, 都係細b, 佢現在人地問佢個名,佢只係識講名咁, 但如你問你係邊個, 佢就會講到自己個名, 但校長唔會問你係邊個?唉!有啲擔心呀!

我囡囡會在1/11 in 呀!

唔使擔心,舊年我囝囝都只係識做<動作題>(入積木,攞生果),唔識講自己個名,亦唔識答爸爸帶佢黎面試,同組兩位小朋友,全部做啱&答啱。

面試時佢未夠兩歲......結果士德收咗佢。

學前適應週發現佢班裏面都幾多細仔&細女(從生日表中見到)。

其實我覺得士德睇重小朋友ge性格及群體表現多過佢ge年紀。

原文章由 utopian 於 07-10-16 12:27 硐表
我就係驚我個b到時連自己個名都唔識講
無辦法,希望同組遇上的都係細b,無咁大差別!

謝謝你的資料,等我知道interview前可以準備下!

醒目開學勳章

唔該各位! 今次又有難題想請教各位!

BB爸爸要到外地工幹,趕不到interview前回港,而士德又唔俾我改日子....好傍惶,可能因為係校長親自interview.....

爸爸不出席俾人印象會唔係咁好,會否影響結果?

冇問題傢,面試時只可由一位家長陪同。
再者上年我都係一個人陪個仔去in,完全冇問題,佢都收~

原文章由 utopian 於 07-10-29 12:56 硐表
唔該各位! 今次又有難題想請教各位!

BB爸爸要到外地工幹,趕不到interview前回港,而士德又唔俾我改日子....好傍惶,可能因為係校長親自interview.....

爸爸不出席俾人印象會唔係咁好,會否影響結果? ...
§ 吾家三寶 §

醒目開學勳章

tsznok,thanks a lot! 你咁講我就放心哂!

Me too.

原文章由 tsznok 於 07-10-29 22:07 硐表
冇問題傢,面試時只可由一位家長陪同。
再者上年我都係一個人陪個仔去in,完全冇問題,佢都收~
‹ 上一主題|下一主題