用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅一問
go

德雅一問 [複製鏈接]

我個囡明年讀P1, 我很喜歡德雅學校.以下問題請各位家長加以解答
1- 每個月幾錢學費
2- 是否女校
3- 多唔多功課
4- 面試難唔難
5- 有冇幼稚園直升

謝謝
   0    0    0    0

kit111222,

1.  每個月約 HK$2,000 學費/ 全日制。
2.  不是女校, 但每班只有6, 7 個男生 (因中學是女校)。
3.  宜家少咗, 平均有7,8 樣(有D 係改正), 但下午有功課堂,
     在校已做了好多。
4.  面試不太難, 沒有家長面試, 我覺得德雅較樸實, 較注重
     小朋友的品行, 小朋友有禮貌, 肯答問題, 已很大機會。   
5.  德雅有幼稚園, 好多都升上小學, 但不知是否需要面試。

原文章由 kit111222 於 07-10-7 22:57 硐表
我個囡明年讀P1, 我很喜歡德雅學校.以下問題請各位家長加以解答
1- 每個月幾錢學費
2- 是否女校
3- 多唔多功課
4- 面試難唔難
5- 有冇幼稚園直升

謝謝 ...

hi! Kit111222

我女女明年都P.1,佢從幼稚園直升(德雅K3),希望明年有機會同班.

mc wong Thanks

原文章由 mcwong 於 07-10-8 12:19 硐表
kit111222,

2.  不是女校, 但每班只有6, 7 個男生 (因中學是女校)。
3.  宜家少咗, 平均有7,8 樣(有D 係改正), 但下午有功課堂,
     在校已做了好多。
4.  面試不太難, 沒 ...

Hi sekemily,
學校可以由k3 原校直升p1, 我哋外來生咪無希望

原文章由 sekemily 於 07-10-8 15:34 硐表
hi! Kit111222

我女女明年都P.1,佢從幼稚園直升(德雅K3),希望明年有機會同班.

Kit111222

冇錯,學校會預留學位比自己幼稚園學生,但也會收外來生,因為有D未必會原校就讀,大多數會,我大囡都係原校直升讀(德小現已p.2),讀得很好,所以妹妹都會跟隨姐姐一齊.我倆個囡係德雅都讀得好開心,D老師好好人,俢女好關心學生,所以妳囡囡明年p.1,妳可放心,佢一定會鍾意學校生活.

kit111222,

有以下改正 :
睇番亞仔家課冊, 呢個學期每日平均都係 6 樣功課。

都唔係無望, 因為係私校, 有部份取錄學生如在政府派位
理想會唔讀, 所以就算係備取生都有機會架!  
亞囝 2年級都有2 個插班同學。

多謝你的意見,希望囡囡可以順利入讀德雅,其實地每天返學都
經過德雅,她就讀禮賢幼稚園.

原文章由 sekemily 於 07-10-9 09:02 硐表
Kit111222

冇錯,學校會預留學位比自己幼稚園學生,但也會收外來生,因為有D未必會原校就讀,大多數會,我大囡都係原校直升讀(德小現已p.2),讀得很好,所以妹妹都會跟隨姐姐一齊.我倆個囡係德雅都讀得好開心,D老師好 ...

多謝你,希望囡囡可以成為德雅的一分子.

原文章由 mcwong 於 07-10-9 15:54 硐表
kit111222,

有以下改正 :
睇番亞仔家課冊, 呢個學期每日平均都係 6 樣功課。

都唔係無望, 因為係私校, 有部份取錄學生如在政府派位
理想會唔讀, 所以就算係備取生都有機會架!  
亞囝 2年級都有2 個插班同學。 ...

kitt111222

原來你囡是後備生,不過唔駛失望,正如MC Wong話,係私校,d人如派位好可能會放棄.所以仲有機會,祝你囡囡好運.

醒目開學勳章

Hi sekemily,

kitt111222 囡囡不是後備生, 因為未開始新生面見.  (誤會了!)

原來你囡是後備生,不過唔駛失望,正如MC Wong話,係私校,d人如派位好可能會放棄.所以仲有機會,祝你囡囡好運. [/quote]<br />

醒目開學勳章

Hi kit111222,

Welcome to Tak Nga Family.

Don't Worry! Sure Win!

Warmest Regards,

YUKYUK

原文章由 kit111222 於 07-10-10 00:34 硐表
多謝你,希望囡囡可以成為德雅的一分子.

hi!kit111222

唔會了,原來仲未面試,就祝你囡囡好運啦.

HI!我想請問你,幼稚園校舍環境如何?
課程如何? 又是否K.2先開始收生呢?
因我女現時是K.1,希望再睇睇其他幼稚園,
見你個女都係由幼稚園讀起,
所以有勞你代為解答!:loveliness:

THANKS!

原文章由 sekemily 於 07-10-9 09:02 硐表
Kit111222

冇錯,學校會預留學位比自己幼稚園學生,但也會收外來生,因為有D未必會原校就讀,大多數會,我大囡都係原校直升讀(德小現已p.2),讀得很好,所以妹妹都會跟隨姐姐一齊.我倆個囡係德雅都讀得好開心,D老師好 ...

EilyMum,

已我所知,我細囡今年是最後一屈幼稚園,因學校改為全日制,課室不夠,所以幼稚園會暫停.
    至於幼稚園環境校舍同小學共用,所以細囡可以常見到家姐,因此會較親切.課程他們現開始已Dictation(中and英)文,如果由幼稚園直升小學,在小學時就比較會輕鬆d.

Hello, 各位家長係我呀,之前問了很多有関德雅學校的問題,上星期去了面試有很多學生,但很有秩序,老師和helper (學生)好nice.
今天收到信通知己被取錄,我和老公開心到不得了.
我想問學校會否要求家長放棄攪珠.請告訴我.Thanks

Hello, 各位家長係我呀,之前問了很多有関德雅學校的問題,上星期去了面試有很多學生,但很有秩序,老師和helper (學生)好nice.

原文章由 kit111222 於 07-10-7 22:57 硐表
1- 每個月幾錢學費
2- 是否女校
3- 多唔多功課
4- 面試難唔難
5- 有冇幼稚園直升

謝謝 ...

原文章由 mcwong 於 07-10-8 12:19 硐表
kit111222,

在校已做了好多。
4.  面試不太難, 沒 ...

唔會呀, 你可以繼續搞珠

不過睇你咁開心, 都會讀德雅

我個大女剛剛畢業, 升左中一, 而細女剛剛讀小一, 係一甲班

Best regards,
Jessica
‹ 上一主題|下一主題