用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 柴灣新翠培元幼兒園
go

柴灣新翠培元幼兒園 [複製鏈接]

柴灣呢間幼兒園好唔好啊?
   0    0    0    1

我個friend個媽咪係果度做過一日阿姐, 因為佢地d老師無愛心so佢媽咪都無做(e.g. 小朋友午睡只用好薄既被就算).  我昨日都有打去問仲有無學位, 佢地話仲有.

多謝提供意見。有冇其他媽咪比下意見啊?

原文章由 podi 於 07-9-18 09:02 硐表
我個friend個媽咪係果度做過一日阿姐, 因為佢地d老師無愛心so佢媽咪都無做(e.g. 小朋友午睡只用好薄既被就算).  我昨日都有打去問仲有無學位, 佢地話仲有. ...

winghw,
你囡囡出年讀書定係今年插班?

原文章由 winghw 於 07-9-18 13:31 硐表
多謝提供意見。有冇其他媽咪比下意見啊?

o下!吾係話, 我重想出年比我B讀. 咁有無更好提議 ?

podi:我個女現在21個月,我想應該今年幫佢報明年既K1,另外到佢夠2歲,看下有冇位俾佢插N1。因為準備搬到柴灣,所以想看下東區有冇好學校。最好係近地鐵站。你有冇好建議啊?謝謝!

原文章由 podi 於 07-9-18 13:52 硐表
winghw,
你囡囡出年讀書定係今年插班?

其實我之前都想比我仔讀呢間, 因為佢有pre-nursery 全日班, 我仔就快2歲想佢快d返學, 培元正合我意, 但經我朋友一講我就怕怕.  你可以考慮杏花啟思, 我仔都上緊playgroup, d老師好好, 但佢地無全日班so我都仲要考慮.

原文章由 hayden06 於 07-9-18 16:30 硐表
o下!吾係話, 我重想出年比我B讀. 咁有無更好提議 ?

winghw,
我今日打去問中華基督教柴灣堂幼兒園(同培元locate係同一座大廈), 佢地有pre-nursery半日班, 可插班, 我已經約左interview, 順便參觀校舍.  另杏花村聖道明(因有english native teacher), 啟思都可以考慮.  

題外話, 點解你會選擇搬到柴灣呢?

原文章由 winghw 於 07-9-18 16:37 硐表
podi:我個女現在21個月,我想應該今年幫佢報明年既K1,另外到佢夠2歲,看下有冇位俾佢插N1。因為準備搬到柴灣,所以想看下東區有冇好學校。最好係近地鐵站。你有冇好建議啊?謝謝!

...

[ 本文章最後由 podi 於 07-9-18 16:49 編輯 ]

podi:多謝你既意見啊。因為我在小西灣返工,所以想搬近D。我其實都有同事既女讀緊杏花啟思,等我問係佢意見再上來討論先。我需要工人帶BB返學放學,所以我想搵地鐵站附近既學校,最好唔使行落街。係呢,你也住柴灣嗎?

原文章由 podi 於 07-9-18 16:48 硐表
winghw,
我今日打去問中華基督教柴灣堂幼兒園(同培元locate係同一座大廈), 佢地有pre-nursery半日班, 可插班, 我已經約左interview, 順便參觀校舍.  另杏花村聖道明(因有english native teacher), 啟思都可以考慮.   ...

winghw,
我係一個臨急抱佛腳既媽咪, 都係剛剛先幫囝囝搵n1.  當然名氣大果d(e.g. victoria)就無哂位啦, 但我相信有其他好學校都仲可以插班.  杏花啟思就可以插下午n1, 但老師話我囝囝早產唔駛急住返學, 上住playgroup等佢可以學好d獨立先返學都未遲, 仲話我囝囝可以隨時插班唔駛一定限住下學期先開學, 佢地間學校真係好好, 只不過我同老公都想囝囝返全日.

我媽咪住柴灣, 為左照顧囝囝, 囝囝出世前已經搬到柴灣.  

原文章由 winghw 於 07-9-18 16:59 硐表
podi:多謝你既意見啊。因為我在小西灣返工,所以想搬近D。我其實都有同事既女讀緊杏花啟思,等我問係佢意見再上來討論先。我需要工人帶BB返學放學,所以我想搵地鐵站附近既學校,最好唔使行落街。係呢,你也住柴灣嗎?

...

podi:你囝囝都係12月出世嗎?我都想帶BB返住playgroup先,但我又冇咁快搬過來,唯有係依家住緊果邊上playgroup。

原文章由 podi 於 07-9-18 17:16 硐表
winghw,
我係一個臨急抱佛腳既媽咪, 都係剛剛先幫囝囝搵n1.  當然名氣大果d(e.g. victoria)就無哂位啦, 但我相信有其他好學校都仲可以插班.  杏花啟思就可以插下午n1, 但老師話我囝囝早產唔駛急住返學, 上住playgrou ...

winghw,
我囝囝原本12月尾出世, 但早了3個月, 9月尾便出世.  所以啟思既老師都覺得可以遲少少先比我囝囝返n1.

原文章由 winghw 於 07-9-18 17:46 硐表
podi:你囝囝都係12月出世嗎?我都想帶BB返住playgroup先,但我又冇咁快搬過來,唯有係依家住緊果邊上playgroup。

podi:咁佢一樣係明年9月返K1了。啟思係唔係已經交緊表了?

原文章由 podi 於 07-9-18 18:00 硐表
winghw,
我囝囝原本12月尾出世, 但早了3個月, 9月尾便出世.  所以啟思既老師都覺得可以遲少少先比我囝囝返n1.

我都係住柴灣,同一大厦中華基督教n1 $950半日,好抵讀, 唔知點解會咁平. 我見n1都係反去玩下, 讀邊間都無所無, 因為我都諗住四年幼稚園唔會讀同一間學校.

原文章由 podi 於 07-9-18 16:43 硐表
其實我之前都想比我仔讀呢間, 因為佢有pre-nursery 全日班, 我仔就快2歲想佢快d返學, 培元正合我意, 但經我朋友一講我就怕怕.  你可以考慮杏花啟思, 我仔都上緊playgroup, d老師好好, 但佢地無全日班so我都仲要考慮. ...

podi,啟思playgroup點報?係咪隨時報都得?
上課時間點架?

我囝囝讀杏花啟思, 佢地有2班playgroup:
Group A: Mon, Wed (3-5pm) & Sat (9-11am)
Group B: Tue, Thur (3-5pm) & Sat (9-11am)
你可以打去問下先, 係可以隨時報名既, 不過就要睇下有無人唔讀有位free出來.

原文章由 pywu 於 07-9-21 00:12 硐表

podi,啟思playgroup點報?係咪隨時報都得?
上課時間點架?

winghw,
啟思9月派form(可以網上download), 11月interview.

原文章由 winghw 於 07-9-19 10:06 硐表
podi:咁佢一樣係明年9月返K1了。啟思係唔係已經交緊表了?

podi:我download佐form了,不過網上冇寫交表限期,係唔係隨時寄表去就得了?

原文章由 podi 於 07-9-21 09:04 硐表
winghw,
啟思9月派form(可以網上download), 11月interview.

請問各位對路德會杏花村幼兒園有何意見?好不好? 謝謝 !

原文章由 winghw 於 07-9-18 16:59 硐表

...

winghw,
我都係就會搬去祡灣,亞仔讀緊小西灣迦南n1,所以打算轉出去柴灣,本來都打算報培元,但係到d媽咪講到.... 真係唔知點好
你幾時搬呀
‹ 上一主題|下一主題