用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會考放榜心得
go

會考放榜心得 [複製鏈接]

趁新鮮熱辣, 請問有冇家長可提供會考放榜一些心得, 聽人講要預備路線, 甚麼路線呢? 又說早上有些學校偷步派籌, 我如何得知那些學校會派籌? 請給我經驗嗎? 謝謝!!
   0    0    0    0

原文章由 LNK 於 07-8-20 15:53 發表
趁新鮮熱辣, 請問有冇家長可提供會考放榜一些心得, 聽人講要預備路線, 甚麼路線呢? 又說早上有些學校偷步派籌, 我如何得知那些學校會派籌? 請給我經驗嗎? 謝謝!!   

放榜咪諗定原校收唔到要去邊?
或者達到某個分數, 你會唔會轉去其他學校?
路線就到果日先同差唔分既同學諗啦, 最好有人有車, 好難截的士
果日朝早除非原校一定收, 而你又想番原校, 唔係可以去下其他學校問下, 有d學校會同你面試或者比定表你填, 多數都會暗示比你聽收唔收
12點前應該至少可以去到3間學校
同埋, 你可以問下老師會唔會有d學校特別鍾意收你學校d學生
偷步派籌我知既有匯基, 聽上年d人講, 派籌比你姐係代表收你

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-8-21 12:11 編輯 ]

原文章由 FUNG12345 於 07-8-21 12:10 發表

放榜咪諗定原校收唔到要去邊?
或者達到某個分數, 你會唔會轉去其他學校?
路線就到果日先同差唔分既同學諗啦, 最好有人有車, 好難截的士
果日朝早除非原校一定收, 而你又想番原校, 唔係可以去下其他學校問下 ...

多謝你的意見, 其實係担心佢係邊緣返唔到學校, 想有兩手準備, 但係聽講好多第一階段收返自己人, 又唔知邊間係第一階段肯收外來生, 所以有點無從入手囉!

原文章由 LNK 於 07-8-21 12:49 發表

多謝你的意見, 其實係担心佢係邊緣返唔到學校, 想有兩手準備, 但係聽講好多第一階段收返自己人, 又唔知邊間係第一階段肯收外來生, 所以有點無從入手囉!

第一階段除左原校, 恆商, 莊啟程, 應該冇其他學校可以收生
所以第一階段只可以周圍去問下
要報其他學校要等2點

原文章由 FUNG12345 於 07-8-21 21:21 發表

第一階段除左原校, 恆商, 莊啟程, 應該冇其他學校可以收生
所以第一階段只可以周圍去問下
要報其他學校要等2點

我聽聞有些學校會在第一階段派籌,但只得個三小時,很難掌握那些學校會收外校生,如果早知不收外校生,便可省些時間不用去撲, 其實想早點取經 在此非常感激你的回應

原文章由 LNK 於 07-8-22 12:18 發表

我聽聞有些學校會在第一階段派籌,但只得個三小時,很難掌握那些學校會收外校生,如果早知不收外校生,便可省些時間不用去撲, 其實想早點取經 在此非常感激你的回應

其實張籌作用唔大, 你都要2:00返到去
不過你就可以知到邊間會收你, 唔洗之後再四圍走

邊間學校會收外校, 係放榜前會有本書講晒

其實你應該做定功課,copy低中六收生餘額,睇下邊間學校係第一階段過後仲有位,咪表示會收外來生囉...........
原文章由 LNK 於 07-8-22 12:18 發表

考完CE後,都已經可以預計到成績,到時再評估選校方向

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大頭照是「」!佢係粉紅色架!已經19歲啦!

原文章由 Sindy 於 07-8-23 03:09 發表
其實你應該做定功課,copy低中六收生餘額,睇下邊間學校係第一階段過後仲有位,咪表示會收外來生囉...........

Sindy,

May I ask where can I find the record of F.6 收生餘額?

Thanks  a lot.

教育局個網有呀,不過唔知而家仲有無,因為佢特登為報中六而設
原文章由 LNK 於 07-8-23 09:20 發表

Sindy,

May I ask where can I find the record of F.6 收生餘額?

Sindy,

前年在星島/明報剪報頭免費換中五升學指南(唔記得邊份報紙).
如妳想換,就要留意吓.
同時,學校到咁上下時間都會同學生講吓有關話題,還會派有關指南.
我唔知是否每間學校都有,不過我囡有幾位不同地區朋友都收到.
前後我共收集了五六本中五指南,內容詳盡,全部免費

Thank you Fung12345, Sindy, [email=beverly@mim]beverly@mim[/email] and 半桶水的回應, 已夠我做點功夫, Thanks again.

LNK

放榜前:

1. 15-30天前去民政事務處取'政府出的放榜指南'

2. 7-10天前,圖書館有學友社的'放榜出路'
E+部分地方仲有,你不仿去取來看看,1set3本的
學友社總部多數有,民政事務處可能仲有

呢2本,資料應該夠的
其他出版的資料,大同小異

明報網站,有放榜資料睇的,

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

Sindy,

每年的'出路指南'<學友社>有寫的

通常我都會緊貼戰況,因為我好想知,間學校幾點鐘就已經無位,以原校十四分為例,有d學校一早八點零幾分就已經報上去話收晒,有d呢,好似仲有計傾咁.....外校十四分又係咁情況,呢d係指南都睇唔到架

原文章由 beverly@mim 於 07-8-24 03:24 硐表

每年的'出路指南'有寫的

原文章由 Sindy 於 07-8-25 01:29 硐表
通常我都會緊貼戰況,因為我好想知,間學校幾點鐘就已經無位,以原校十四分為例,有d學校一早八點零幾分就已經報上去話收晒,有d呢,好似仲有計傾咁.....外校十四分又係咁情況,呢d係指南都睇唔到架

...
我睇咗個網, 都研究過, 應該2:00前收隊嘅就唔會收外人嘞.  而且所謂的聯招, 有點假象, 舉例:沒有參加聯招的學校, 其實大多都不收外人; 但就算參加咗聯招的學校嘅, (沙田區很多學校都有參加)根本第二階段都冇位.慘情

新界我就唔係好清楚,但傳統好學校,好多都第一階段就無位比外人架啦,但有d呢...又會有喎...所以要博呢d既話,就真係要睇定,到時行錯路就side左d時間,你知啦,佢地唔係即時通知你架麻,可能無乜機會收你,都叫你等通知

原文章由 LNK 於 07-8-27 09:28 硐表
我睇咗個網, 都研究過, 應該2:00前收隊嘅就唔會收外人嘞.  而且所謂的聯招, 有點假象, 舉例:沒有參加聯招的學校, 其實大多都不收外人; 但就算參加咗聯招的學校嘅, (沙田區很多學校都有參加)根本第二階段都冇位.慘情: ...

sindy,

幫人問,係米中英數是旦一科唔合格,就算有17分都冇用架?原校係米可以唔收呢?

thanks !

有學校收既話,上一界都可以上到中六再考返會考架...但今年又唔知呀
原文章由 CHUCHU 於 07-8-28 12:18 硐表
sindy,

幫人問,係米中英數是旦一科唔合格,就算有17分都冇用架?原校係米可以唔收呢?

thanks !

原文章由 Sindy 於 07-8-28 12:46 硐表
有學校收既話,上一界都可以上到中六再考返會考架...但今年又唔知呀

唔該曬
‹ 上一主題|下一主題