用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為留長髮問題而放棄基灣 (愛蝶灣)
go

因為留長髮問題而放棄基灣 (愛蝶灣) [複製鏈接]

誘因係我個女想保留長髮方便跳芭蕾舞,但最令人難受的是校長的態度.預其個女會因為無剪頭髮而比人踢出校, 倒不如揾過第二間. 大部份人都不值校長的態度,但有部份話應該剪左阿女D頭髮, 我選擇放棄係因為:
1) 好學校除了好成績,都應該有好的老師,如果連校長都咁...我會好擔心
2) 我都係基督徒,好難明白點解個校長D態度會咁差,簡單D講, 佢想話你知,你讀就剪,吾剪就過主!
3) 根本吾明點解要剪, 我可以每一日都束起阿女D頭髮, 再用夾夾起前面D髮碎....

而家總算循道, 蘇浙, Rosary Hill, 北角官小都收,我就諗梗循道好定係Rosary Hill好, 大家可否比D意見?
   0    0    0    0

原文章由 quoquo 於 07-7-9 14:00 發表
誘因係我個女想保留長髮方便跳芭蕾舞,但最令人難受的是校長的態度.預其個女會因為無剪頭髮而比人踢出校, 倒不如揾過第二間. 大部份人都不值校長的態度,但有部份話應該剪左阿女D頭髮, 我選擇放棄係因為:
...

當年我個女入協恩幼稚園都有同樣難題要過,
註冊時,老師俾歷屆師姐d相我睇,
叫我係其中揀個髮型同個女剪定開學。
相中所有女孩都係冬茹頭,當其時我都好唔開心架,
同個女留左把長頭髮,佢把長髮係佢標誌咁滯,
突然話要佢剪個冬茹頭,全家人都反對。
但我又好擔心,唔剪會唔會令學校對佢印象唔好。
結果,我地膽博膽,決定唔剪,打定輸數,
我老公仲話,如果學校一定要佢剪,我地情願放棄唔讀。
好好彩,順利過關,一路學校都冇話。
後尾同d老師傾開,原來佢地要求d學生剪短頭髮,
係因為佢地每日都會有運動,每次d女都會通頭大汗,
如果個個長頭髮,玩到d頭髮散晒,唔通排隊叫老師整返?!
佢地唔話我個女,係因為我每日都幫佢整到個頭好整齊,
點玩都唔亂,所以過到骨!

基灣(愛蝶灣)的女生是一定要短頭髮, 你選它時應該一早就知, 為何現在禁大反應. 不過校長態度好似唔係幾好.

之前知道新基灣要女生剪短髮之後,我都有問過阿女點睇,佢當時同我講:要我剪短d頭髮,我情願唔讀果間學校

咁請恕我"貝"啦, 真係無諗個而家仲有香港學校要人剪短頭髮, 校長個答案係:剪頭髮係校規,如果吾遵守,就會記缺點, 如果一路累積至大過, 就會出校!

咁D女學生要跳芭蕾舞, 咪要帶假髮?
校長對呢個問題, 有咩意見呢?

校長個答案係:芭蕾舞考試係6月,你個女可以係4月開留番頭髮;
我話:咁跳芭蕾舞吾係淨係考試,仲有好多表演, 上堂考師都希望佢到可以長頭髮.
校長答:咁剪左頭髮, 平時上堂你可以用GEL GEL起佢!
咁都得!!:cry:

個校長最後仲話:我地D家長個個都好合作!

醒目開學勳章

唔係嘛, 要d女仔全部剪短頭髮??? 而家mei年代呀??!!! 總之個細路整齊咪得攞!!! 我真係唔知道有學校有咁既要求. 我仲 "背"過你.  好彩你係入學前知道, 唔係買晒校服, 書簿先知, 到時仲熉.  

我個女把長頭髮係我同個女既命根黎架, 尋日佢老豆叫佢剪短d咋, 佢死都話唔得呀.  我無諗過會有這問題發生的.

咁全香港除了這間, 還有沒有其他學校有這樣的要求呀?? 因10月會幫亞女考小學, 早d知道就唔去考了, 免side時間.

我同家姐以前 (廿幾年前) 讀基灣上午校時已經唔比留長頭髮, 到而家.................
Hei-Hei

我見識小,原來e+仲有d咁既小學

原文章由 Hei-Hei 於 07-7-9 16:30 發表
我同家姐以前 (廿幾年前) 讀基灣上午校時已經唔比留長頭髮, 到而家.................

這樣的校規固然難受, 校長的態度仲難受....學校係好好....但係...

Hi quoquo

我同意你的講法, 校長的態度真係難受

新基灣個校長真係好c"吋", 因為之前阿仔3次都選它, 都派唔到, 有一日在學校門口咁岩見到個校長, 跟著同個校長講小一後補d野, 她都冇心機同你講, 隻眼都冇望著你講, 好似自己一個人發up 風, 跟著, 你同她講bye bye, 她都唔睬你, 你話呀, 為人師表, 仲係校長.....可能自以為係東區名校, 多人爭, 眼角高....但係為教育係咁既咩, 所謂貼在學生的標語 :教養孩童, 使他當行他的路...., 實行都咩...

學校只不過係派往中學的band1 比率高, 所以咁多人爭. 但係有一話那裡d學生一放學就去一間專補基灣的補習社補習, 所以應該係補習社的功勞.

原文章由 quoquo 於 07-7-9 17:47 發表
這樣的校規固然難受, 校長的態度仲難受....學校係好好....但係...

係呀, 有一間在學校附近的補習社, 專補它們的學生, 小一就要開始補.

醒目開學勳章

ME TOO, MY DAUGHTER SAID "NO WAY"

原文章由 sandylaw 於 07-7-9 14:50 發表
之前知道新基灣要女生剪短髮之後,我都有問過阿女點睇,佢當時同我講:要我剪短d頭髮,我情願唔讀果間學校

醒目開學勳章

真嫁喎,有個朋友個女返學,門口有個訓導主任拿住間尺度呀,跟住朋友個女就要打電話見家長,叫家長聽日前要剪短晒!不過講真,揀學校前應該了解清楚先揀!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-7-9 23:00 編輯 ]

醒目開學勳章

YES AT LEAST 3 HOURS TIM WOR

原文章由 wing_miu 於 07-7-9 19:56 發表
係呀, 有一間在學校附近的補習社, 專補它們的學生, 小一就要開始補.

嘩~唔知以為自己個囡入咗警校

唔係長髮、短髮的問題,而係點解為人師表讀咁多書,都唔識尊重人哋嘅自由?

家下乜年代呀,仲咁「法西斯」主義,乜都學校話事?

我又唔係唔整好D頭髮就返學,又唔會影响其他人,點解唔俾我自由選擇自己頭髮嘅長度先?唔通學校只係鍾意果D乜都聽哂話嘅「應聲蟲」,而唔想培養能夠有自由思想、識分辨是非的人?多D呢種學校,我哋D下一代點算?:tongue:

之前我打去問收生問題, 就連聽電話嗰個人啲態度都好差, 我都無セ好感,所以我都費事去考. 而家終於明白原來嗰校長都係敢......
唔知如果佢教d學生都係用呢d態度對返佢哋, 佢哋會唔會覺得好自豪呢??  
但我又唔覺名校會特別寸喎, 有好多都好好, 佢哋只係個別例子啫.  

[quote]原文章由 Happyfamily 於 07-7-9 19:49 發表
Hi quoquo

我同意你的講法, 校長的態度真係難受

新基灣個校長真係好c"吋
‹ 上一主題|下一主題