用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我終於轉工做freelance教小朋友,唔再教書啦... ...
go

我終於轉工做freelance教小朋友,唔再教書啦... [複製鏈接]

我終於轉工做freelance教小朋友,唔再教書啦...

各位媽咪,我終於plan o左o黎緊o既學年轉工做freelance教小朋友(只係平日幫下o的小朋友補習),唔再教書啦...
諗起都開心
以後唔使每日都咁早起身.......
又唔使成日開咁多會........
但又一樣教到小朋友
(好似好懶咁.......    )

Re: 我終於轉工做freelance教小朋友,唔再教書啦...

我都係呀!   

Re: 我終於轉工做freelance教小朋友,唔再教書啦...

我七月生bb
之後全職照顧bb
freelance教小朋友

Do u two mean you'll take children to your home for the freelance teaching?

我都想呀.宜家仲係考慮中.如果又有基準又係專科英文可以收幾錢一個鐘呢?

我會幫小朋友補習
多數單對單
如果佢地搵到一pairor幾個咪一齊教lor

多數佢地上我home
but我有時都會走出街做上門
費時成日係屋企咁悶

hellokids 寫道:
Do u two mean you'll take children to your home for the freelance teaching?

我自從0507生完就冇教,都係在家補習,我覺得單對單,學生成績必定進步,又可因材施教, 滿足感大好多,又可以多d時間陪囡囡.

補得好,d家長又會再介紹,連百佳廣告都唔洗貼

不過我比較懶,只會補附近學生,要撘車的我都推了

我都好想揾份有滿足感同開心的工作
而家每日返工,日日對部電腦,開會,寫email, proposal, 做presentation, 都只係為咗份人工
開心嗎 ??
of course, no lor
返到屋企,對住囝囝,同佢玩,仲更加開心
所以都想resign,做自己想做啲嘢

好同意呀......

不過我仲未有小b
或者過多兩年先會有
有人都同我講
如果plan想later有bb
而家free o的係好o既..........

dolphinpinkpink 寫道:
我自從0507生完就冇教,都係在家補習,我覺得單對單,學生成績必定進步,又可因材施教, 滿足感大好多,又可以多d時間陪囡囡.

補得好,d家長又會再介紹,連百佳廣告都唔洗貼

不過我比較懶,只會補附近學生,要撘車的我都推了

平安bb,

主要因為有老公support
加上可以自己照顧bb
能不能維生已經不重要

我仍然freelance教小朋友
主要是自己喜歡教小朋友
加上可打發時間

平安bb 寫道:
我都好想好似你地咁呀﹗因為我就來係二個小朋友的媽咪,我個大女只得二歲幾,但佢歲幾已朝朝唔畀我返工,又成日問我點解d同學仔媽咪可以送佢地返學同接放學,但自己又無媽咪接送,我真係覺得幾心痛,遲d多個bb都唔知點兼顧,做學校宜家可說是早出晚歸的工作,校長都唔鐘意我地早放工,你話點照顧家庭呢﹗
我好想問,你地點搵補習學生呢?只靠補習維唔維到生呢?搵唔搵返一份教書的人工呢?

平安bb
我都有你既疑慮.所以咪先想知我地大概值幾多錢一個鐘囉. 可以計下條數呀嘛!!!
我老公想我繼續做架.因為佢覺得以我既性格要我成日留喺屋企對住bb係唔係咁得.所以我諗我地都要考慮番自己既性格,宜家間學校既workload同埋自己老公一份人工係咪攪得掂先再作最後決定

我都想請有心教學的老師, 屯門區教室, 有興趣請pm本人詳談, thx.

講真,如果只靠補習維生,是不足夠的,除非補得好盡,好辛苦; 又或者你識彈琴,可教琴,便可賺多d; 所以我只係當係bonus,用來買衫,買玩具,買書俾囡囡的花費,家中各項開支都係靠老公.

如果住緊間屋係靠兩公婆份人工來供的話,又或者老人家的家用還要負擔,我想辭職不太可行

同意

講真,如果只靠補習維生,是不足夠的,除非補得好盡,好辛苦; 又或者你識彈琴,可教琴,便可賺多d; 所以我只係當係bonus,用來買衫,買玩具,買書俾囡囡的花費,家中各項開支都係靠老公.

如果住緊間屋係靠兩公婆份人工來供的話,又或者老人家的家用還要負擔,我想辭職不太可行

坦白講
我到而家都未有bb
或者係呢幾年係學校做得太盡
但身體就好差

有時我會諗
就算搵到一份自己like的工作
但就好似無o左生活
咁為o左咩呢???

就係因為老公一份唔夠
所以我先會繼續工作
同埋日間自己o係屋企都會悶啦

莎朗 寫道:
同意

[quote]

[/quote]

如果未有小朋友係會悶的,但有小朋友後,唔得閒就有份,邊得閒悶呢?

尋晚同奶奶講電話
先比佢「o我」o左成兩個鐘
佢話我教書教得咁辛苦
攪到自己身體咁差,第日生仔時會好辛苦wor
其實無論補習定教書好
我都會做得好盡
話晒而家都仲叫做後生

但係我想知
有o左bb時係學校教書
係咪會好辛苦?

本人住觀唐.小兒3年級想找補習老師.傳補英文.有興趣請email給我

[email protected]
‹ 上一主題|下一主題